Provsmak av veteölet.

Februari 24th, 2010

Har nu provat mitt veteöl som jag bryggde för några veckor sedan, och blev positivt överraskad måste jag säga. Jag hade räknat med att det skulle vara en skillnad i kvalité sett till ölsatserna jag satt förut, men med tanke på att det var min första all-grain bryggning hade jag inte trott på en så stor skillnad som det var.

Ölet var nu vid provsmakningen i den ljusa härliga färgen som veteöl brukar ha, och något grumligt.
Den milda smaken fanns där med en bi-ton av koriandern och apelsinskalet, dock ska jag nog minska mängden koriander till nästa sats och kanske använda Cascade humle istället för Tetnanger. Detta för att öka citrussmaken en aning i ölet, blir nog gott och uppfriskande till sommaren.

Ölet får helt klart godkänt från min sida iaf, ska igång och brygga lite andra sorter nu snart så återkommer med bilder och logg från dom sen.

Malt leverans.

Februari 12th, 2010

Igår kom nya malten hem. Blev 5kg pilsnermalt, 1.5kg rostad vetemalt, 1.5kg münchermalt, 0.5kg av vardera mörk och ljus karamellmalt. Så nu blir det till att hitta en passande dag för lite experiment.

Ska köra ett litet experiment på följande recept först;
Pilsnermalt
Vetemalt
Rostad vetemalt
Münchermalt
Crystal 200

Humling: (Tetnanger 6% AA)
5g - 60min
10g - 20min
5g - 10min

Beräknad volym: 5-6L (3.5L Mäskning / 3.5L Lakning)

Sen blir det även en enkel variant av lager med;
Pilsnermalt
Münchermalt
Crystal 100 (mörk karamell)

Humling: (Tetnanger 6% AA)
10g 60min
15g 20min
5g 10min

Beräknad volym: 10-11L (6L Mäskning / 6L Lakning)

Veteölet på flaskor

Februari 10th, 2010

Då var veteölet “färdigt” för kolsyrejäsning på flaska, kommer garanterat få en hyfsad bottensats för det inte fick stå och klarna tillräckligt länge. Dock så var dunken lite i vägen och det ska städas lite så vi får undan en del saker i lägenheten, bland annat mina bryggtillbehör ska få någon plats att bo på där dom inte är i vägen för alla andra.

Ölet är iaf tappat på flaska nu, färgen från humlen som varit förut har försvunnit och det ser nu mer ut som just ett veteöl. Etiketter och allt sitter nu även på flaskorna så nu blir det lagring i 1mån+ nere i källaren innan denna förhoppningsvis ljuvliga dryck ska få avnjutas.

Omtappning av Veteölet

Februari 8th, 2010

Har nu tappat om veteölet efter att det nästintill slutat bubbla i jäsröret.

Jag tog och kontrollmätte och fick ett oechsle-värde på +12, hade en start på någonstans på +48, så jag anser det nu vara ganska utjäst. Den ska nu få stå fram tills på onsdag och goa till sig lite innan jag kommer tillsätta socker och tappa den på flaska.

Omtappat på ny dunk.

Veteöl

Februari 7th, 2010

Här kommer lite bilder från mitt kok på veteölet. Använde en kastrull med pastainsats som bryggpanna :)

Utrustningen som jag använda: Kastrull med pastainsats, Tratt, Nylonstrumpa, Ugnstermometer och 1kg vetemalt.

Klippte av ena benet på nylonstrumpan.

Tömde i vetemalten i strumpan och knöt igen öppningen. Såg sen till att malten blev ganska så jämt fördelad, blev en lång korv av det hela :P

Lindade ihop min “malt-korv” i botten på pastainsatsen så att den skulle bilda ett tätt lager i botten.

Värmde upp vattnet till strax över 65grader och såg till så värmen låg stabilt, sänkte sedan ner insatsen med malten i.

Lät det sjuda på mellan 60-65grader i ungefär 45min, höjde sedan värmen lite grann så den hamnade på 65-70grader för ytterligare 45min sjudning.

Nu var det slut på bilderna, men jag ställde iaf ut vörten på kylning sen när lackningen och humlekok var avklarat och fick ut en fin vört med ~50 OE. Förutom humle valde jag att koka i lite koriander och rivet skal från två apelsiner. Tillsatte till sist jäst och den står nu och jäser muntert :)

Första inlägget

Februari 7th, 2010

Bloggen är nu uppe och igång. Kommer att försöka uppdatera denna blogg så ofta jag kommer ihåg att göra det, när jag har något skoj projekt på gång värt att rapportera om.

Just nu har jag följande saker på gång;

* Coopers Bitter (1kg Ljus Maltextrakt, 500g Medel Maltextrakt. Tetnanger humling.)

* Veteöl - Lite av en semi-klon av Hoegaarden, inte framställd på samma sätt men kryddad på ett liknande sätt.