Pågående bryggprojekt

November 27th, 2009 by daniel

091125 satte jag två satser äppelvin. Den ena brygger jag på ren äppelmust (100% bankade äpplen), den andra på lättdryckskoncentrat. Jag tänkte se om en eventuell smakskillnad motsvarar den rätt rejäla prisskillnaden.

I ena dunken blandade jag;

  • 5,5 flaskor Kullamust (á 63 cl)
  • 1000 g bryggsocker
  • 1 kopp starkt citronté

I den andra blev det;

  • 5 tetror Kiviks lättdryck äpple
  • 3 liter vatten
  • 1 kopp starkt citronté
  • 1000 g bryggsocker

Satsen med must mätte jag till 100 oechsle. Den andra satsen fick jag till 85 oechsle, men eftersom den var så kall är det troligen missvisande. Jästen jag använde var en vitvinsjäst från PGW. (Saccharomyces Bayanus). Jag blandade den med lite vatten, lät den stå i en kvart eller så och hade sen ner hälften i varje dunk. (Så här i efterhand undrar jag om jag inte borde låtit dunken med lättdryckskoncentrat och kallvatten få lite högre temperatur. Jästen fick väl ingen drömstart direkt..)

Nu, några dagar senare, har det börjat pluppa så sakteliga i jäsrören.