Fläderblomsvin 2009
Juni 27th, 2009 by attackbeverTänkte att det kunde vara trevligt att göra fläderblomsvin.
Har själv skrivit ihop receptet och testat det en gång innan, fick dock en vinsjukdom den gången så jag fick slå ut allt. Innan vinet blev smittat så var smaken dock god, därför förändrar jag inget.
Här följer receptet:
120 stora fläderblommor/klasar, renplockade från stjälkar.
4L bravo apelsinjuice
8 st små citroner i skivor, inget skal inget vitt
4 st röda grapefrukter, inget skal inget vitt
4 st apelsiner i skivor, inget skal inget vitt
500g hackade russin
17 L kokande vatten
4 st * 700g burkar med honung, eldorados använde jag. kan bytas mot 2250g socker
+övrigt socker vid efterjäsningen 1350g
+ socker vid eftersötningen 400g
5g pectolase
4g jästnärsalt
5g vinsvavla
1 påse jäststopp
ev. klarningsmedel
Lalvin universaljäst 71B 1122 , från pgw.se
Loggbok..(uppdateras efter hand)
2009-06-26
Plockat/klippt fläderblommorna, ska vara stora klasar (som en mans hand) hittar du mindre så plocka fler.
Tog mig 30 min att plocka 120 klasar, blev en full packad matkasse.
Rensningen från stjälkar tog längre tid och fingrarna blev helt gula.
Blommorna sköljdes lätt i hålsil, och placerades i kylskåpet i en burk med lock.
2009-06-27
Började med att sätta vattnet på värmning, har du inte grytor till 17L så värm vad du kan och värm upp mer sen.
Allt skal och vitt skars bort på frukten.
Här ligger färdigdelad frukt i tunnan (citroner, röd grape, appelsin)
500g Russin hackades och hälldes i tunnan.
Honungen värmde jag i micron tills den var flytande. Sen hälls den över i tunnan. Använd gärna handskar då burkarna är varma.
Skölj ur burkarna med lite av det vatten du har på kokning och häll ner alla honungsrester i tunnan.
Även Fläderblommorna hälldes i tunnan.
När vattnet kokade så tillsattes det. Med alla frukt och vatten mm så blev det 23L i tunnan.
Avslutningsvis så hälldes 2g vinsvavla och 4g jästnärsalt ner i tunnan, lock och vattenlås aplicerades. Tunnan ska nu stå så ett dygn.
2009-06-28
Jäst, 5g pectolase och 4L Bravo apelsinjuice tillsattes idag.
Totalt 27 liter med frukt/vätska.
2009-06-29
Nu 1.5 dygn efter att jästen häldes i så har jäsningen startat så smått.
Väljer att inte ta något värde med hydrometer, för mycket frukt som ger missvisande värde.
2009-06-30
Jäsningen är nu i full gång. Ska se till att skaka ner frukten lite då och då.
2009-07-02
Då var det dags för bortsilning av frukt mm.
Jäsningen har avtagit något, förhoppningsvis så har det mesta av sockert i russina jäst bort nu innan de ska silas bort.
Bortsilningen gör jag genom ett stort filmaskigt rostfritt nät. Men med tyg/ hålsil så går det nog också.
Efter bortsilningen så tillsättes 1350g socker som sockerlag. (kokas med några dl vatten, går att hälla i sockert som det är men jäsningen kommer igång fortare om det är sockerlag).
Mängd efter bortsilning fast med sockerlag tillsatt: 25,5 L
Redan en timme efter att sockert tillsattes så var jäsningen åter igång för fullt.
Rostfritt nät används som sil när fruktmassan ska avlägsnas.
2009-07-07
Jäsningen verkar vara klar, gick ganska fort men det har tyvärr jäst ganska varmt nu eftersom det är mitt i sommaren. Hoppas det inte påverkar smaken för mycket.
2009-07-27
Jag har varit lite slö med att häva om vinet men idag gjordes det. Vinet jäste ut för någon vecka sedan.
Efter omhävningen så tillsattes en påse jäststopp och 2g vinsvavla. Kolsyran ska nu ristas bort.
Bottensatsen var ordentligt gul, som apelsinjuice. Vinet var något grumligt och lite år det röda/bruna hållet, såg ut lite som hinnjäst i vinet men jag tror att det bara är den vanliga jästen som simmade runt (luktade inte hinnjäst).
2009-09-25
Vinet har stått på hink tills nu då det var lite svårklarnat (trots klarningsmedel). I brist på flaskor så hävde jag inte upp vinet på flaskor vid det här tillfället heller.
Dock omhävning till dunk som jag fyllde med kolsyra från sodastreamern för att kontakten med syre skulle bli minimal.
Jag har nu blivit av med all bottensats och nästa gång är det dags för flaskor.
Smaken har blivit mycket bättre sen sist och detta kommer bli ett trevligt vittvin när det väl lagrats 1 till 2 år. (detta är ett antagande med den erfarenhet jag har av fläder sen tidigare satser).
Hydrometern visade 0.Någon eftersötning ska inte göras då jag tycker vinet är bra som det är.