Fläderblomsvin 2009

Juni 27th, 2009 by attackbever

Tänkte att det kunde vara trevligt att göra fläderblomsvin.
Har själv skrivit ihop receptet och testat det en gång innan, fick dock en vinsjukdom den gången så jag fick slå ut allt. Innan vinet blev smittat så var smaken dock god, därför förändrar jag inget.

Här följer receptet:

120 stora fläderblommor/klasar, renplockade från stjälkar.
4L bravo apelsinjuice
8 st små citroner i skivor, inget skal inget vitt
4 st röda grapefrukter, inget skal inget vitt
4 st apelsiner i skivor, inget skal inget vitt
500g hackade russin

17 L kokande vatten

4 st * 700g burkar med honung, eldorados använde jag. kan bytas mot 2250g socker

+övrigt socker vid efterjäsningen 1350g
+ socker vid eftersötningen 400g

5g pectolase
4g jästnärsalt
5g vinsvavla
1 påse jäststopp
ev. klarningsmedel

Lalvin universaljäst 71B 1122 , från pgw.se

Loggbok..(uppdateras efter hand)

2009-06-26
Plockat/klippt fläderblommorna, ska vara stora klasar (som en mans hand) hittar du mindre så plocka fler.
Tog mig 30 min att plocka 120 klasar, blev en full packad matkasse.
Rensningen från stjälkar tog längre tid och fingrarna blev helt gula.
Blommorna sköljdes lätt i hålsil, och placerades i kylskåpet i en burk med lock.

2009-06-27


Började med att sätta vattnet på värmning, har du inte grytor till 17L så värm vad du kan och värm upp mer sen.


Allt skal och vitt skars bort på frukten.


Här ligger färdigdelad frukt i tunnan (citroner, röd grape, appelsin)


500g Russin hackades och hälldes i tunnan.


Honungen värmde jag i micron tills den var flytande. Sen hälls den över i tunnan. Använd gärna handskar då burkarna är varma.


Skölj ur burkarna med lite av det vatten du har på kokning och häll ner alla honungsrester i tunnan.


Även Fläderblommorna hälldes i tunnan.

När vattnet kokade så tillsattes det. Med alla frukt och vatten mm så blev det 23L i tunnan.


Avslutningsvis så hälldes 2g vinsvavla och 4g jästnärsalt ner i tunnan, lock och vattenlås aplicerades. Tunnan ska nu stå så ett dygn.

2009-06-28

Jäst, 5g pectolase och 4L Bravo apelsinjuice tillsattes idag.


Totalt 27 liter med frukt/vätska.

2009-06-29

Nu 1.5 dygn efter att jästen häldes i så har jäsningen startat så smått.
Väljer att inte ta något värde med hydrometer, för mycket frukt som ger missvisande värde.

2009-06-30

Jäsningen är nu i full gång. Ska se till att skaka ner frukten lite då och då.

2009-07-02

Då var det dags för bortsilning av frukt mm.
Jäsningen har avtagit något, förhoppningsvis så har det mesta av sockert i russina jäst bort nu innan de ska silas bort.

Bortsilningen gör jag genom ett stort filmaskigt rostfritt nät. Men med tyg/ hålsil så går det nog också.
Efter bortsilningen så tillsättes 1350g socker som sockerlag. (kokas med några dl vatten, går att hälla i sockert som det är men jäsningen kommer igång fortare om det är sockerlag).
Mängd efter bortsilning fast med sockerlag tillsatt: 25,5 L

Redan en timme efter att sockert tillsattes så var jäsningen åter igång för fullt.


Rostfritt nät används som sil när fruktmassan ska avlägsnas.


Vacker apelsingul färg =).

2009-07-07

Jäsningen verkar vara klar, gick ganska fort men det har tyvärr jäst ganska varmt nu eftersom det är mitt i sommaren.  Hoppas det inte påverkar smaken för mycket.

2009-07-27

Jag har varit lite slö med att häva om vinet men idag gjordes det. Vinet jäste ut för någon vecka sedan.
Efter omhävningen så tillsattes en påse jäststopp och 2g vinsvavla.  Kolsyran ska nu ristas bort.
Bottensatsen var ordentligt gul, som apelsinjuice. Vinet var något grumligt och lite år det röda/bruna hållet, såg ut lite som hinnjäst i vinet men jag tror att det bara är den vanliga jästen som simmade runt (luktade inte hinnjäst).

2009-09-25

Vinet har stått på hink tills nu då det var lite svårklarnat (trots klarningsmedel). I brist på flaskor så hävde jag inte upp vinet på flaskor vid det här tillfället heller.
Dock omhävning till dunk som jag fyllde med kolsyra från sodastreamern för att kontakten med syre skulle bli minimal.
Jag har nu blivit av med all bottensats och nästa gång är det dags för flaskor.
Smaken har blivit mycket bättre sen sist och detta kommer bli ett trevligt vittvin när det väl lagrats 1 till 2 år. (detta är ett antagande med den erfarenhet jag har av fläder sen tidigare satser).

Hydrometern visade 0.Någon eftersötning ska inte göras då jag tycker vinet är bra som det är.

Äppelmalare

Juni 12th, 2009 by attackbever

Håller på att konstruera en maskin för att mala ner äppeln.
Fick inspiration på den här sidan:
http://www.sentex.net/~mwandel/press/apple_grinder.html

Består av en behållare( en öppen sådan ) med en genomgående axel som ska drivas med en elmotor.

På Axeln ska sedan en ek-cylinder monteras.

Har hunnit med att göra själva behållaren i rostfritt.
Axeln är även i rostfritt, axeln går inte genom laget utan bara genom nylon/plast-block.
Axeln fixeras med två stoppar, gjorda i svartstål. Remhjulen är också gjorda i plast.

Har fixat en bit ek som ska bearbetas.
Detta projekt är det ingen borstska med, så det kan ta ett tag tills jag uppdaterar igen.

Cider med Öljäst

April 25th, 2009 by attackbever

Nu har jag startat mitt cidertest med en alejäst.

Jästen odlades från en av systemets öl med jästfällning. Chimay blå 2009 (nr 1651)

Använde mig enbart av koncentrat till cidern den här gången.
4 st JO Äppeljuice (2dl/st)
3 st JO Äppel, vindruvor juice (2dl/st)
3st BOB Lättdryck Päron (2dl/st)

Allt koncentrat hälldes i min 10L jäsdunk.
Fyllde upp med vatten till 7 L
Tillsatte jästnärsalt (ca 1,5g)
Hällde i min odlade öljäst (ca 3 dl)
På med vattenlåset, bara att vänta.

Blev ganska mörk färg pga äpple, vinbär juicen.
Använde 3st lättdryck för att sockerhalten inte skulle bli för stor samt att jag inte ville spä ut koncentratet för mycket. Upplevde en lite vattnig smak från det förra testet. De 10 koncentraten skulle egentligen spädas till 10L, men jag späde dem till 7,3L.
Mätte sockervärdet till ca 60Öxle (Ska dock göra om mätningen senare när det blivit mer rumttemp.)
Men stämmer det med 60Öxle så blir det kanske runt 8 %, vilket bör gå med den jästen, då ölet ligger på 9% från början.


Ölen drack jag upp, lämnade 1/2 dl i botten. Hällde i lite jästnärsalt och 2 tsk socker. På med en balong och lät den stå lite mer än en vecka.


2009-04-27
Jäsningen har kommit igång. Den förra satsen cider skummade mycket, den här satsen skummar ännu mer.


Det har skummat över och upp i jäsröret,


Satte min hävert från jäskärlet, ner i en behållare med vatten.
Nu gör det inget om det skummar över.

2009-06-01

Det var ett tag sen jag skrev här, men cidern hävdes upp på flaska för ca 2 veckor sen.
Idag gjordes den första provsmakningen.

Bottensatsen hade inte lagt sig riktigt så jag hällde bara upp det som var klarnat.

Smaken skiljer sig från testet med vinjästen på lite olika sätt, men det som jag reagerade på mest var jästsmaken. Det var en klar skillnad med öljäst, det smakar helt enkelt mer öl-likt.

Cidern var inte lika sur som bravo cidern vilket var bra, någon blandning med cider eller sockerlag behövdes därför inte göras.

Smaken är ok. Kommer dock inte använda koncentrat med röda vindruvor i fortsättningen, eftersom det finns en viss smak som påminner om att man blandat rödvin i cidern (givetvis utan riktig druvsmak & tannin men smaken känns ändå lite underlig för en cider) Även färgen var lite fail, påminner mer om rödvin än cider.
Detta är trots allt ett test och det positiva får väl anses vara jästen. Absolut inga problem att odla jäst från systemets öl med jästfällning, och det blev bra resultat dessutom.

2009-09-24

Har nu druckit upp all cidern. Tycker den blev bra, jag dricker cidern som den är men bjuder jag så blir det oftast till att blanda i lite socker eller kiviks äppelcider.

Kan även tillägga att vid första omhävningen av denna cidern så sparades bottensatsen och användes till att starta en ny omgång, råkade dock radera bilderna men den bestod av lättdryck, äppel och kaktus lime, en kombination som var mycket lyckad. Samma koncentration som tidigare, alltså 3dl vatten till varje 2dl paket koncentrat.

cidern fick en kul rosa färg av bottensatsen som i sig var mörkröd.
Synd att de inte blev några bilder /mer utförligt recept för det var den mest lyckade koncentratcidern än så länge.

Har några flaskor kvar i kylen fortfarande.

Äppelcider Bravo äppeljuice

April 5th, 2009 by attackbever

Idag drog jag igång ett ciderprojekt.
Tänkte göra två olika cider projekt med samma innehåll förutom jästen. Nu i det första testet kommer jag använda mig av en vinjäst. I det andra en öljäst.

Införskaffade mig en 10L dunk från öb då de andra jäskärlen jag äger är för stora eller för små.
Rengjorde dunken med kokande vatten och klorin.

Här följer receptet:
6L Bravo äppeljuice, (från koncentrat).
1g jästnärsalt (edelmans, 1g= till 5 liter)
1/2 påse Lalvin 71B-1122 (universaljäst)

Dunk hydrometer vattenlås luktfilter

Dunk hydrometer vattenlås luktfilter

Bravo äppeljuice 6L

Bravo äppeljuice 6L

48 öxle mättes juicen upp till blir troligtvis runt 6-7 %vol

Sockermätning med hydrometer

48 öxle mättes juicen upp till blir troligtvis runt 6-7 %vol

Blandade jästen med vatten några min innan den åkte ner i dunken.

Blandade jästen med vatten några min innan den åkte ner i dunken.

Då är det bara till att vänta en vecka eller två =)

Då är det bara till att vänta en vecka eller två =)

Återkommer när det är dags för omhävning.

uppdatering.
2009-04-07

Såg idag rester efter kraftigt skummande i jäskärlet, tur att dunken bara är lite mer än halvfull då det skummat upp till 10L markeringen. Skummet har dock lagt sig igen, men jäsningen fortsätter som vanligt.

2009-04-14
Hävt om för att bli av med bottensats. Konstaterade att det smakar för lite äpple, pga detta delade jag upp satsen i 3L och 2L.
I kärlet med 2L tillsattes 100g laktos, tanken är att sötman kan ta fram lite smaker.
I dunken med 3L tillsattes 1st (2dl) Jo juicekoncentrat som innehåller 121g socker. Alkoholhalten bör öka runt 1.7% om jag inte räknat fel.

Jag har även påbörjat förberedelserna på det kommande ciderprojektet med en Ale jäst. Köpte mig en flaska öl på systemet med jästfällning i. Tillsatte vatten 2tsk socker och lite jästnärsalt 6 dagar senare är jästen aktiv och bildar koldioxid.


Utrustning för omhävning


100g laktos mättes upp


Cidern var utjäst vin omhävning


Uppdelat i 3 och 2 L


Sockermätning på Jo Juice


Odling av alejäst

2009-04-18
Cidern som jo juicen tillsattes i jäser. Cidern med laktosen har börjat klarna. En hel del laktos ligger på botten. Hade kanske varit bättre om jag kokat laktosen med vatten innan ?
Ale odlingen jäser bra.

2009-04-20
Nu har jäsningen avtagit och laktosen sedimenterat.
Så dags att hälla på flaska och låta kolsyrejäsningen komma igång.

Omhävning.


12g druvsocker till de 1.5L äppelcider med laktos.
Lite vatten tillsättes och allt körs 45 sek i micron så att det blir en klar sockerlag.


Sockerlagen hälls i cidern. (gjordes även på den vanliga)


4 hela flaskor med laktoscidern och 11 vanliga.

Då väntar vi några veckor så att det kan bildas kolsyra.

2009-05-04
Testade att smaka på cidern idag. Det har blivit bra med kolsyra (vilket det inte var för en veckor sen).
Smaken är dock lite sådär. Väldigt mycket syra, mest pga av bristen på sötma. Lite väl mycket jästsmak.
Cidern med laktos smakar inte lika syrligt men dock samma jästsmak. Något mindre äppelsmak i laktosen.

Får Cidern stå någon månad så att jästsmaken avtar så blir den nog bra om man blandar den med sprite/sockerdricka.

Vi får hoppas det blir behagligare jästsmak i cidern med öljäst.

2009-06-01
Nu har jag druckit upp all cider från det här testet.

Slutsats:
Jästsmaken avtar efter hand.  Redan lite efter en månad efter att den hälldes på flaskor så var kolsyran perfekt och jästsmaken så nedtonad att det inte var några problem att dricka.
Om smaken förbättras vid längre lagring kan jag inte få reda på eftersom jag druckigt upp den =)

Cider var dock aningen sur.
Cidern med laktosen var dock inte lika sur men jag kom fram till att det lättaste sättet att dricka cidern är att:
Ha cidern i kylskåp så den är kall.
Häll upp cidern i ett stort glas, skippa de sista centilitrarna så du inte får med bottensatsen.
Blanda i 1/3 av t.ex kiviks äppelcider (lättcider) eller lagom mängd sockerlag.
Drick.

Har varit blandade åsikter när jag bjudit på cidern i det här utförandet.
Men mest positivt, vissa tycker helt enkelt inte om så här pass sur cider.
Sen är det ju mer jästsmak på cidern än en som du köper på systemet(men den är ju oftast inte kolsyrejäst heller).