Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Samla mjöd recept

Besvara


Den här frågan är till för att förebygga automatiska registreringar.
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :light: :arrow: :| :mrgreen: :w00t: :idea: :thumbup: :thumbdown: :doh: :unsure: :screwy:
Visa fler smilies

BBCode är
[img] är
[url] är
Smilies är

Trådhistorik
   

Expandera Trådhistorik: Samla mjöd recept

Re: Samla mjöd recept

av Klas1231 » lör sep 02, 2017 20:41

Toffeln skrev:När man pratar flytande ämnen är det inte så noga förutsatt att volymmåtten är anpassade till vätskornas respektive densitet. Vid pulver och granulat så är det bättre att väga ämnena. Tänk dig vanligt mjöl när du bakar. Är mjölet fluffigt och fyllt med luft så har du mindre mjöl på en dl än om du skulle packa mjölet hårt i samma dl-mått. Ett kilogram väger däremot alltid lika mycket oavsett hur hårt det är packat.
Det tänkte jag inte på :screwy:

Re: Samla mjöd recept

av Toffeln » tor aug 31, 2017 17:17

När man pratar flytande ämnen är det inte så noga förutsatt att volymmåtten är anpassade till vätskornas respektive densitet. Vid pulver och granulat så är det bättre att väga ämnena. Tänk dig vanligt mjöl när du bakar. Är mjölet fluffigt och fyllt med luft så har du mindre mjöl på en dl än om du skulle packa mjölet hårt i samma dl-mått. Ett kilogram väger däremot alltid lika mycket oavsett hur hårt det är packat.

Re: Samla mjöd recept

av Klas1231 » tor aug 31, 2017 10:56

latmasken skrev:Eftersom jäsning handlar om kemi (sockerarter som omvandlas till etanol) så är det nästan alltid bäst att räkna med massa istället för volym.
Varför då?

Re: Samla mjöd recept

av latmasken » ons aug 30, 2017 21:17

Eftersom jäsning handlar om kemi (sockerarter som omvandlas till etanol) så är det nästan alltid bäst att räkna med massa istället för volym.

Re: Samla mjöd recept

av Klas1231 » ons aug 30, 2017 18:39

Toffeln skrev:1 liter honung väger ca 1.4 kg enligt Internet. Det är lite olika beroende på densiteten i honungen.

Lättast är väl att tillsätta rätt mängd honung och sedan fylla på med vatten till rätt volym är uppnådd? Känner inte till Hur proceduren kring mjödtillverkning är men så skulle jag gjort.

En LITER Eller ett KILO, det är INTE detsamma.
Anledningen till varför jag skrev L eller kg är beroende på vilket mått man utgår från, du kan göra både 5 kg mjöd, och 5L mjöd.

Edit: Nu såg jag nog varför du reagerade, jag skrev på mitt förra inlägg att för att göra 4 liter mjöd så ska man ha 1 liter eller kg honung. Det är såklart helt fel.

Re: Samla mjöd recept

av Toffeln » tis aug 29, 2017 17:16

1 liter honung väger ca 1.4 kg enligt Internet. Det är lite olika beroende på densiteten i honungen.

Lättast är väl att tillsätta rätt mängd honung och sedan fylla på med vatten till rätt volym är uppnådd? Känner inte till Hur proceduren kring mjödtillverkning är men så skulle jag gjort.

En LITER Eller ett KILO, det är INTE detsamma.

Re: Samla mjöd recept

av Klas1231 » mån aug 28, 2017 21:04

rasclomalum skrev:Delar i volym eller delar i vikt? Inte för att det spelar så stor roll kanske?

Så... till 10 liter vatten skulle du ta 2,5 kilo honung eller är jag helt ute och cyklar?
Om jag ska vara helt ärlig så vet jag inte om 1kg honung är samma som 1 liter honung, men jag hade i alla fall i 1kg honung när jag gjorde 5L mjöd.
Alltså om du vill göra 5 liter mjöd, så har du i 4 L vatten och 1 L eller kg honung. Om du vill göra 10 liter mjöd så har du i 8 L vatten och 2 L eller kg honung, osv.

Edit: Om man vill göra 5 liter mjöd med detta recept ska man ha 1 L honung och 4 L vatten, osv..

Re: Samla mjöd recept

av rasclomalum » mån aug 28, 2017 20:52

Delar i volym eller delar i vikt? Inte för att det spelar så stor roll kanske?

Så... till 10 liter vatten skulle du ta 2,5 kilo honung eller är jag helt ute och cyklar?

Samla mjöd recept

av Klas1231 » lör jun 10, 2017 11:30

Jag tänkte att vi kunde ha en tråd där vi samlar mjöd recept, ungefär som ett arkiv.

Det enda receptet jag känner till för tillfället är:

4 delar vatten
1 del honung
jäst + eventuell jästnäring

Upp