av nilofgren » ons okt 26, 2016 17:59
Efter att ha tappat upp allt på flaska för en tid sen så har jag pastöriserat lite must i omgångar och hällt upp på flaskor. Men till min stora förvåning så hade det börja jäsa i en flaska som jag öppnade igår, hade skum överallt i köket. Jag har öppnat resten av flaskorna och en tredjedel av dom ungefär var likadana oavsett i vilken omgång jag pressat dom.
Givetvis börja jag fundera på vad jag gjort fel så jag vänder mig hit om det är någon som vet. Såhär har jag gjort, innan pressning av äpplen sprayade jag på utspädd star san hb över sil, tratt, slev och flaskorna, allt som kunde vara i kontakt med musten efter pastöriseringen. Efter några minuter sköljde jag av alla grejjerna under rinnande vatten och lät torka, även om inte allt var helt hundra tortt när jag använde de, fanns lite vatten kvar i flaskor bla.
Sen kokade jag upp musten till 75grader och höll den där eller strax över i en kvart, hällde över ganska snart på flaskor. Silen sköljde jag av under rinnande vatten ibland när det blev igensatt och fortsatte tappa upp på flaska. Sen ställde jag flaskorna i diskhon och spolade utsidan med kallt vatten en halvtimme innan jag korkade igen flaskorna.
Är det bara slänga dom flaskorna som inte börjat jäsa eller ska jag göra om pastöriseringen för att få längre hållbarhet på dom?
Första gången jag gör detta så jag vet inte själv var det har blivit fel men hoppas att någon annan vet.
/niklas
Efter att ha tappat upp allt på flaska för en tid sen så har jag pastöriserat lite must i omgångar och hällt upp på flaskor. Men till min stora förvåning så hade det börja jäsa i en flaska som jag öppnade igår, hade skum överallt i köket. Jag har öppnat resten av flaskorna och en tredjedel av dom ungefär var likadana oavsett i vilken omgång jag pressat dom.
Givetvis börja jag fundera på vad jag gjort fel så jag vänder mig hit om det är någon som vet. Såhär har jag gjort, innan pressning av äpplen sprayade jag på utspädd star san hb över sil, tratt, slev och flaskorna, allt som kunde vara i kontakt med musten efter pastöriseringen. Efter några minuter sköljde jag av alla grejjerna under rinnande vatten och lät torka, även om inte allt var helt hundra tortt när jag använde de, fanns lite vatten kvar i flaskor bla.
Sen kokade jag upp musten till 75grader och höll den där eller strax över i en kvart, hällde över ganska snart på flaskor. Silen sköljde jag av under rinnande vatten ibland när det blev igensatt och fortsatte tappa upp på flaska. Sen ställde jag flaskorna i diskhon och spolade utsidan med kallt vatten en halvtimme innan jag korkade igen flaskorna.
Är det bara slänga dom flaskorna som inte börjat jäsa eller ska jag göra om pastöriseringen för att få längre hållbarhet på dom?
Första gången jag gör detta så jag vet inte själv var det har blivit fel men hoppas att någon annan vet.
/niklas