Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

pot-still i Moonshiners-stil?

Besvara


Den här frågan är till för att förebygga automatiska registreringar.
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :light: :arrow: :| :mrgreen: :w00t: :idea: :thumbup: :thumbdown: :doh: :unsure: :screwy:
Visa fler smilies

BBCode är
[img] är
[url] är
Smilies är

Trådhistorik
   

Expandera Trådhistorik: pot-still i Moonshiners-stil?

Re: pot-still i Moonshiners-stil?

av ÖlBurken » lör jun 14, 2014 23:16

jag tror att de kokar två gånger, jag såg det i nåt avsnitt. tror det var för att döda allt som levt i tanken sen förra satsen. jag tror alltså att de slängde i bananerna vid första koket, innan jäsning. då kommer bananerna att bidra med alkohol.

Re: pot-still i Moonshiners-stil?

av smygbrännarn » mån maj 12, 2014 22:26

Att dom kokar upp mäsken är för att dom ska kunna omvandla kolhydraterna i Majs/ maltet dom har i till jäsbara sockerarter mer om det kan läsas om i öl delen.
Att slänga i bananer när dom ska bränna för att höja procenten är bara trams då det varken finns tid för jäsning samt att jästen dör över 30 grader.
En thumper gör så att spriten om kokas en gång till och där av blir starkare då den separerar bort mer vatten.

Mvh Smygis

Re: pot-still i Moonshiners-stil?

av Q-I » lör apr 26, 2014 14:54

DrZ skrev:Vill du ha ut lite starkare sprit så kan du lägga till en thumper/doubler innan kylspiralen. de flesta i moonshiners serien verkar ha sånna :)
vad innebär detta lite mer ingående?

Re: pot-still i Moonshiners-stil?

av DrZ » mån apr 21, 2014 20:09

Vill du ha ut lite starkare sprit så kan du lägga till en thumper/doubler innan kylspiralen. de flesta i moonshiners serien verkar ha sånna :)

Re: pot-still i Moonshiners-stil?

av aqua vitae » mån apr 21, 2014 19:59

De brukar ju alltid använda sig av rinnande vatten genom tunnan, det kommer nog behövas något liknande eller en jävligt stor tunna. Samma effekt du tillför behöver du ju kyla bort igen, även om lite går ut i luften tar ju vattnet upp den mesta värmen och då blir det ju lika varmt som den ånga du värmer det med till slut.

Re: pot-still i Moonshiners-stil?

av Q-I » mån apr 21, 2014 17:02

ja, nån simplare övertrycksventil är nog som sagt inte så dumt, det tåls att tänkas på.

Jag funderar på om jag verkligen behöver kunna byta ut vattnet i tunnan. Det bör ju gå ganska fort att bränna ut 25 liter mäsk med denna modellen, kommer vattnet verkligen hinna bli tillräckligt varmt? eller så får jag helt enkelt bygga en större tunna :D

Re: pot-still i Moonshiners-stil?

av ÖlBurken » mån apr 21, 2014 9:19

du behöver också fundera på hur du byter vattnet i kyltunnan, för det värms ganska snabbt och då får du ut ånga istället för sprit: explosionsrisk igen. din maskin kommer att fungera.

om det är ren sprit du vill ha ska du dock bygga en annan apparat. då behöver du en kolonn med reflux.

Re: pot-still i Moonshiners-stil?

av aqua vitae » sön apr 20, 2014 21:56

Borde väl fungera det där. Men en övertrycksventil någonstans hade nog känts bra om du skall använda eld som värmekälla. Ett hål med en kork eller silikonpropp är enkelt att fixa .

Re: pot-still i Moonshiners-stil?

av Q-I » sön apr 20, 2014 20:03

har gjort ett par ändringar, med det jag har läst mig till så bör denna funka helt okej som whiskey/moonshineapparat.
http://s13.postimg.org/9ddddob3b/stillv2.png

de olika delarna kommer ju givetvis inte stå riktigt så nära varandra i verkligheten.
på mäskbehållaren, som är rostfri, tänkte jag svetsa in en muff där jag kan gänga i en instickstermometer. Flera år
som fjärrvärmesvetsare har resulterat i en hel hög med insvetsningstermometrar :)
Kolonnen tänkte jag löda på en utvändig gänga i den nedre delen och svetsa på en invändig gänga på mäskbehållaren
så att den går att plocka isär men att den samtidigt kan vara tät. Dessutom tänkte jag att nedåtdelen på kolonnen
(där det brukar sitta ett kylrör) skall vara ihopsatt med gänga mot kona, så att även denna delen går att demontera.

som ni ser kommer kolonnen att dimma ner från 54 till 28, men när den når själva spiralen tänkte jag gå ner till 12 eller 15,
något inte helt självklart framgår av bilden. Spiralen skall vara av modell nedåtgående för att undvika stående sprit och därmed
skapa vattenlås med tryckbildning som följd.

vad tror ni?

Re: pot-still i Moonshiners-stil?

av Q-I » tis apr 15, 2014 22:59

ÖlBurken skrev:i moonshiners brukar de koka upp mäsken innan jäsning, sannolikt för att inte få nån äcklig infektion (vem vet vilka organismer och smådjur som bygger bo i en tank man gömmer i skogen). att ha i bananer under uppkoket kan säkert höja procenten då de nog innehåller en hel del socker.

brännaren på bilden är direkt farlig. i kyltunnan blir spriten stående i kylspiralen då spiralen vänder upp igen. detta bygger tryck i kokkärlet som då riskerar spricka med en garanterad explosion som följd pga den öppna lågan. kylspiralen ska vara nedåtgående hela vägen och är alltså tvungen att gå ut genom sidan eller botten längst ner på kyltunnan.
så man kunde egentligen slå ihop dessa två spiraler till en tätare nedåtgående enkelspiral och dra ut den genom botten (kyltunnan hade ju då fått stå på stativ, men det är väl inte hela världen)? den övriga konstruktionen skulle kunna fungera?

som lock på mäskbehållaren tänkte jag mig samma typ av låsning som det sitter på denna
37836825-8tcAQ.jpg
troligen med en tjock gummipackning mellan lock och behållare

Re: pot-still i Moonshiners-stil?

av ÖlBurken » tis apr 15, 2014 22:20

i moonshiners brukar de koka upp mäsken innan jäsning, sannolikt för att inte få nån äcklig infektion (vem vet vilka organismer och smådjur som bygger bo i en tank man gömmer i skogen). att ha i bananer under uppkoket kan säkert höja procenten då de nog innehåller en hel del socker.

brännaren på bilden är direkt farlig. i kyltunnan blir spriten stående i kylspiralen då spiralen vänder upp igen. detta bygger tryck i kokkärlet som då riskerar spricka med en garanterad explosion som följd pga den öppna lågan. kylspiralen ska vara nedåtgående hela vägen och är alltså tvungen att gå ut genom sidan eller botten längst ner på kyltunnan.

Re: pot-still i Moonshiners-stil?

av Q-I » tis apr 15, 2014 21:25

med inspiration från spiralbrännaren, skulle denna kunna fungera?
http://s10.postimg.org/7ida23pcp/still.png

är det någon man särskilt bör tänka på, förutom det faktum att öppen låga och alkoholångor inte är så bra kompisar? 8)

Re: pot-still i Moonshiners-stil?

av Andy » mån apr 14, 2014 23:47

Jag har tittat på några avsnitt. En del saker de nämner/visar är bullshit. De hällde ner bananer i kokkärlet mitt i ett kok för att höjja procenten en gång bland annat...

Hur som helst, att separera heads kallas för att ta cuts.
Det går att läsa om i denna tråden http://www.bryggforum.nu/viewtopic.php?f=22&t=15125 och kan vara bra att känna till vilken brännare man än väler att använda.

Re: pot-still i Moonshiners-stil?

av Q-I » mån apr 14, 2014 22:30

andy skrev:Kort sagt så kommer du ej att kunna få ut ren sprit ur en potstill. Ifall du är ute efter ren sprit behövs en kolonnbrännare.
En potstill ger väldigt dålig seperation vilket resulterar i att mycket finkel kommer med. I whiskeyframmställning används bland annat potstills. Så en vanlig sockermäsk bör man ej bränna i en potstill..

så det är alltså potatis- eller majsmäsk som är att föredra? eller någon annan form av sädesslag kanske?
jag har följt programmet till och från under en längre tid, men inte begripit riktigt hur deras apparater fungerar. däremot såg jag så sent som häromdagen att de separerade heads, något som så vitt jag vet aldrig har visats i serien innan.

Re: pot-still i Moonshiners-stil?

av latmasken » tor apr 10, 2014 12:05

Q-I skrev: Verkar som att det ger tillräckligt rent och starkt brännvin för att slippa renas.
Här har vi nog det stora missförståendet.

"Ren" sprit smakar såvitt jag förstått i princip ingenting (jag har aldrig provat det). Vodka t.ex. är för det mesta inte "ren" sprit utan man har tillsatt en minimal mängd "finkel" för att ge den karaktär.

Moonshine är inte "smaklös" sprit utan den har rätt kraftig karaktär precis som t.ex. whisky, konjak, calvados och liknande destillat. Skulle du destillera whiskymäsk i en kolonnbrännare för neutral sprit så skulle det smaka neutralt (d.v.s. smaka mer som vodka än whisky).

Upp