Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

"Sur" sprit?

Besvara


Den här frågan är till för att förebygga automatiska registreringar.
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :light: :arrow: :| :mrgreen: :w00t: :idea: :thumbup: :thumbdown: :doh: :unsure: :screwy:
Visa fler smilies

BBCode är
[img] är
[url] är
Smilies är

Trådhistorik
   

Expandera Trådhistorik: "Sur" sprit?

Re: "Sur" sprit?

av T.Bengtsson » ons aug 20, 2014 21:46

Ursäkta nekrofilbeteendet, men skulle gärna vilja höra såhär 10 år efter, hur hela historien slutade.

Blev det något annat än sura droppar?

Blev det bättre när brännvinstörsten tvingade Brempa till en annan kommun med bättre vatten?

Var det etner som var boven?

"Sur" sprit?

av ISBjornen » tor mar 25, 2004 13:55

det kallas etner och är en blandninga av etanol och ättika. du kan dricka de men det smakar skit. de e mäsken de är fel på för gammal eller så asläng skitet och rengör nog och gör nytt.

"Sur" sprit?

av Snorkulf » tis mar 02, 2004 23:24

Saxat från http://arkiv.bryggforum.nu/homedistiller:

Notera meningen med: "Far from being held in check by the alcohol content...". Denna vinägerns moder skall tydligen tåla alkohol rätt duktigt.

Hela stycket:

The most common bacterium responsible for production of acetic acid from ethanol is not a member of the lactobacillus family, but is mycoderma aceti, commonly known as Mother of Vinegar. When present in wines, members of the lactobacillus family are responsible for malolactic fermentation, which produces many flavorsome by-products. Far from 'being held in check by the alcohol content', they are responsible for secondary fermentation of new wines that are naturally too high in malic acid, as in Germany, or when particular nuances of taste and flavor are desired, as in the red wines of Burgundy and Bordeaux in France. When present in milk, they produce yoghurt. In contrast, mycoderma aceti, which may be bought in any good brewing shop by those wanting to make their own vinegars, primarily produces acetic acid. In the presence of oxygen, this bacterium oxidises ethanol to acetaldehyde and then to acetic acid. This process can and does occur over long storage times in the best of wines should mycoderma aceti permeate 'natural' corks, in which they can find sustenance and so thrive, resulting in the common complaint that a particularly expensive wine has been 'corked'.

Snorkulf

"Sur" sprit?

av Gäst » tis mar 02, 2004 12:22

Ja hur blev det med detta??

//MaSTeR

"Sur" sprit?

av cosmo » sön sep 07, 2003 9:48

blev det något slut på historien?

"Sur" sprit?

av DrPly » tor apr 03, 2003 20:39

Jag har provat brembas sura droppar och kan inte riktigt hålla med om att de är så dåliga. I alla fall inte det som kolats flera gånger.

Men något måste det vara...... mysteriet tätnar.

"Sur" sprit?

av eddjal » tor apr 03, 2003 19:02

kolsyran som bildas sänker ph på vattnet

Vattenprovet får du nog gjöra skälv men om det är problem så får dom åtgärda det!

"Sur" sprit?

av Procenten » tor apr 03, 2003 15:37

Spriten ska bli något surare än vattnet. Det blir min i.a.f. Annars kan du ju testa kemisk mäsk.

"Sur" sprit?

av Brempa » tor apr 03, 2003 1:04

Ja, man kanske kan kräva att kommunen gör ett vattentest. Tycker att jag har uteslutit alla tänkbara felkällor utom vattnet.

Hygienen i mäskhinkar brukar ju inte vara av ngn kritisk betydelse. Finns ju t o m folk som jäser i halvmögliga hinkar utan att spriten blir kass. Mina hinkar har varit sterila senaste gångerna.
Skall nog testa med att ta vatten fån ngt annat ställe så får vi se.

PH-värdet på vattnet där jag bor ligger på 8,3 och det kan man ju inte påstå att min sprit gör... Konstigt konstigt....

"Sur" sprit?

av eddjal » ons apr 02, 2003 18:29

Ja du brempa jag lider med dig!!

Men som sagt stå på dig!! låt inte systembolaget vinna.

Testa som sagt med vatten från nått annat ställe.

Om det visar sig att vattnet är dåligt så gör ett vattenprov.

Om du har komunalt vatten så är ju komunen ansvarig för att vattnet ska va bra!

Det hela låter ju konstigt. Jag hade nog viljat göra ett vattentest hur som helst det är kanske något otrevligt i vattnet och det vill man ju inte.

"Sur" sprit?

av Ethanol » ons apr 02, 2003 17:46

Man ska inte ge upp så lätt.... tanka vatten på jobbet eller hos någon polare o testa

"Sur" sprit?

av Farbror_Plast » ons apr 02, 2003 17:42

Tråkigt att höra att det fortfarande inte fungerar. Undrar om du kan ha nått skit som lever i vattenledningarna..

"Sur" sprit?

av Brempa » ons apr 02, 2003 16:17

Jag har börjat om från start, bara kört Cobra24h i maskindiskade hinkar. Gjort rent kolrör osv. Sedan kört allt i FOA-brännare inom några dagar. Dvs ingen nämnvärd tillväxt av acetobakter bör ha ägt rum.

Efter kolning tyckte jag mig känna en lite vass lukt på spriten, men den var rätt ok. Efter någon vecka i plastdunk luktar spriten förjävligt, acetonliknande lukt som sticker i näsan. Det är inte dunkarnas fel, blir lika i glas. Har även kollat PH-värde och det verkar vara lägre än 7 på spriten som är dålig. Har kollat på en flaska gammalt hemkört som jag hade liggande och den låg på precis 7.

Jag har provat att kola om spriten tre gånger, men det hjälper inte nämnvärt. Så ytterligare 30 liter skall kasseras.

Av detta drar jag slutsatsen att det inte går att göra sprit där jag bor pga att det är fel på vattnet, eller annan mystisk orsak som än så länge är okänd. Jag har vidtagit alla åtgärder för att undvika detta problem, men det hjälpte tydligen inte.

Därför lägger jag ner min hobby tills vidare, vill inte slösa bort mer tid och pengar på detta. Kanske skriver lite på forumet i alla fall om lusten faller på.

"Sur" sprit?

av Farbror_Plast » ons mar 19, 2003 15:23

En del ger sig aldrig tydligen ;)

Nej det ska inte bli nån söt lukt med lut.

"Sur" sprit?

av Brempa » ons mar 19, 2003 15:03

Jag har testat att köra min misslyckade sprit i FOA:n, spädd till ca 20% och med en tesked lut. Spriten luktar väldigt rent, konstigt vore det annars då den är kolad två gånger innan.

Men den har en sötaktig underlig lukt. Brukar det bli så när man bränner om med lite lut. Känns inte som om jag har lust att dricka den spriten.

Upp