av aqua vitae » fre nov 19, 2010 19:02
Vodka görs på spannmål eller rotfrukter och destilleras i kolonnbrännare. En vodka måste först destilleras till minst 95 procent alkohol för att sedan blandas ut till lägst 37,5 procent. Renas ofta i aktivt kol.
Whisky görs traditionellt på korn (som efter mältning heter malt, samma som ingår i öl), och destilleras i potstill. Lagras på ekfat. Detta kallas single malt. En liten del av single malt whiskyn har mycket riktigt en viss röksmak och det kommer från att man röker malten med torv.
Sen har vi även blended whisky och där blandar man ut maltwhiskyn med sprit man gjort på vete, kört i kolonnbrännare och lagrat på ekfat.
Whisky måste vara gjort på spannmål och lagras på ekfat minst 3 år för att få kallas whisky.
Vi har även den amerikanska bourbon whiskeyn som görs på både majs (plus lite malt och eventuellt andra spannmål)
Rom tillverkas av sockerrörsaft eller melass från sockerrör. Delas upp i ljus rom och mörk rom.
Den ljusa destilleras i kolonnbrännare och lagras ofta ett år i rostfri behållare för att runda av smaken. Efter detta kan den ibland renas i kol innan buteljering.
Mörk rom destilleras ofta i potstill och lagras på ekfat flera år. Kryddas ibland och färgas ofta riktigt mörk.
Gin framställs genom att man först tillverkar sprit utan smak i kolonnbrännare, om det är av spannmål, majs, potatis eller druvor spelar ingen roll tror jag.
Man macererar sedan spriten i diverse kryddor och destillerar den igen.
Brännvin var samlingsnamn för alla slags spritdrycker, men är numer beteckningen för spritdrycker i "nordisk stil" av främst spannmål och potatis och delas upp i kryddade och okryddade
Vodka görs på spannmål eller rotfrukter och destilleras i kolonnbrännare. En vodka måste först destilleras till minst 95 procent alkohol för att sedan blandas ut till lägst 37,5 procent. Renas ofta i aktivt kol.
Whisky görs traditionellt på korn (som efter mältning heter malt, samma som ingår i öl), och destilleras i potstill. Lagras på ekfat. Detta kallas single malt. En liten del av single malt whiskyn har mycket riktigt en viss röksmak och det kommer från att man röker malten med torv.
Sen har vi även blended whisky och där blandar man ut maltwhiskyn med sprit man gjort på vete, kört i kolonnbrännare och lagrat på ekfat.
Whisky måste vara gjort på spannmål och lagras på ekfat minst 3 år för att få kallas whisky.
Vi har även den amerikanska bourbon whiskeyn som görs på både majs (plus lite malt och eventuellt andra spannmål)
Rom tillverkas av sockerrörsaft eller melass från sockerrör. Delas upp i ljus rom och mörk rom.
Den ljusa destilleras i kolonnbrännare och lagras ofta ett år i rostfri behållare för att runda av smaken. Efter detta kan den ibland renas i kol innan buteljering.
Mörk rom destilleras ofta i potstill och lagras på ekfat flera år. Kryddas ibland och färgas ofta riktigt mörk.
Gin framställs genom att man först tillverkar sprit utan smak i kolonnbrännare, om det är av spannmål, majs, potatis eller druvor spelar ingen roll tror jag.
Man macererar sedan spriten i diverse kryddor och destillerar den igen.
Brännvin var samlingsnamn för alla slags spritdrycker, men är numer beteckningen för spritdrycker i "nordisk stil" av främst spannmål och potatis och delas upp i kryddade och okryddade