Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Har svårt bli av med kolsyran

Besvara


Den här frågan är till för att förebygga automatiska registreringar.
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :light: :arrow: :| :mrgreen: :w00t: :idea: :thumbup: :thumbdown: :doh: :unsure: :screwy:
Visa fler smilies

BBCode är
[img] är
[url] är
Smilies är

Trådhistorik
   

Expandera Trådhistorik: Har svårt bli av med kolsyran

Re: Har svårt bli av med kolsyran

av stickans » tor dec 07, 2017 15:57

ranald skrev:Man är säker på att det slutat jäsa (för det är vad som skapar kolsyran), och skakar några gånger. Själv har jag inte det där problemet, för jag låter mina viner klarna under bulklagring i damejanne.
Tack igen, då vet jag att det inte finns kolsyra kvar - och har säkert inte funnits sedan flera veckor tillbaka. ;)

Re: Har svårt bli av med kolsyran

av ranald » tor dec 07, 2017 12:54

Man är säker på att det slutat jäsa (för det är vad som skapar kolsyran), och skakar några gånger. Själv har jag inte det där problemet, för jag låter mina viner klarna under bulklagring i damejanne.

Re: Har svårt bli av med kolsyran

av stickans » tor dec 07, 2017 10:17

ranald skrev:Skum behöver inte betyda att det finns kolsyra i vinet. Du kan ju få skum ett tag om du skakar mjölk i en flaska.
Tack, då vet ranald!
Men hur vet man då när all kolsyra är borta, för det är ju ett krav för att vinet ska bli helt klart, utan grumlighet alltså.

Re: Har svårt bli av med kolsyran

av ranald » tor dec 07, 2017 9:50

Skum behöver inte betyda att det finns kolsyra i vinet. Du kan ju få skum ett tag om du skakar mjölk i en flaska.

Har svårt bli av med kolsyran

av stickans » ons dec 06, 2017 22:45

Köpte senast BelVino Chardonnay, en sats jag aldrig testat förut. Jäsningen funkade bra, men efter det jag haft i jässtopp och tappat om, har jag nu under ett par veckor skakat dunken i pricnip varje varje dag - men fortfarande bildas det ett minsdre skumlager efter varje gång jag skakat dunken. Detta måste väl vara ett tecken på att det fortfarande finns kolsyra kvar.
Det som skiljde med denna sats mot de jag använt tidigare, är att man här inte skulle använda jäsrör, för att detta skulle sättas igen vid jäsningen, så jag har enbart använt en trasa, tätad med ståltråd, som skydd. Kan detta ha inverkat negativt på något sätt? Vad bör jag göra? Påsarna med klarningsmedel ska väl inte tillsättas förrän kolsyran är helt borta.

Upp