Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Steget till allgrain / krossad malt

Besvara


Den här frågan är till för att förebygga automatiska registreringar.
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :light: :arrow: :| :mrgreen: :w00t: :idea: :thumbup: :thumbdown: :doh: :unsure: :screwy:
Visa fler smilies

BBCode är
[img] är
[url] är
Smilies är

Trådhistorik
   

Expandera Trådhistorik: Steget till allgrain / krossad malt

Re: Re:

av binx » ons sep 10, 2014 22:01

Humletassens_brew skrev: Vafan, vad tror du att sätta BIABpåsen i äppelpressen??Förutsatt att den håller :P .

//Henrik
Nu är inte jag Vafan men jag har lärt honom BIAB. (om det nu skulle vara någon fördel!!)
Lite onödigt tror inte du får ut så mycket, kanske en dryg liter jämfört med att pressa ur vätskan med knogen ?!?!?
Men jag har inte hört talas om att någon har testat, så återkom med svaret efter att du har testat.

Re:

av Humletassens_brew » ons sep 03, 2014 13:48

vafan skrev:
p-anders skrev:Ok, så vi gjorde fel då!

Men vi får se om det blir ngn bismak eller inte.

tack för svaret..

ps/ hade alla sökt på google så hade detta disku.forum känts ganska överflödigt, dom flesta ämnen kring öl o vinbryggning har nog redan avhandlats ett flerat ggr. Jag tycker sökfunktionen på detta, som de flesta, forum är ganska oanvändbar.. /ds
Gjorde en snabb sökning på "pressa inte malten" i detta forum och fick 74 träffar. Den första var http://www.bryggforum.nu/viewtopic.php? ... c&start=15 .
Där står det "Pressa inte ur det sista av malten. Det kan frigöra oönskade tanniner och grumla vörten med partiklar. "

Trevlig helg.
Vafan, vad tror du att sätta BIABpåsen i äppelpressen??Förutsatt att den håller :P .

//Henrik

Re: Steget till allgrain / krossad malt

av scaryeyes » tis sep 02, 2014 3:50

Men va alla gnäller!
Det lägger sig ändå på botten i jäskärlet. Angående DMS så kör ett kok på 90 så är du på bana igen om du är osäker.
Jag har haft tvivelaktiga mäskningar i mina dar, men aldrig haft problem med DMS. Däremot diacetyl i mina pilsner några ggr.

Re: Steget till allgrain / krossad malt

av p-anders » sön okt 28, 2012 10:35

Tack :wink:

Re: Steget till allgrain / krossad malt

av vafan » lör okt 27, 2012 18:24

p-anders skrev:Ok, så vi gjorde fel då!

Men vi får se om det blir ngn bismak eller inte.

tack för svaret..

ps/ hade alla sökt på google så hade detta disku.forum känts ganska överflödigt, dom flesta ämnen kring öl o vinbryggning har nog redan avhandlats ett flerat ggr. Jag tycker sökfunktionen på detta, som de flesta, forum är ganska oanvändbar.. /ds
Gjorde en snabb sökning på "pressa inte malten" i detta forum och fick 74 träffar. Den första var http://www.bryggforum.nu/viewtopic.php? ... c&start=15 .
Där står det "Pressa inte ur det sista av malten. Det kan frigöra oönskade tanniner och grumla vörten med partiklar. "

Trevlig helg.

Re: Steget till allgrain / krossad malt

av p-anders » lör okt 27, 2012 12:01

Ok, så vi gjorde fel då!

Men vi får se om det blir ngn bismak eller inte.

tack för svaret..

ps/ hade alla sökt på google så hade detta disku.forum känts ganska överflödigt, dom flesta ämnen kring öl o vinbryggning har nog redan avhandlats ett flerat ggr. Jag tycker sökfunktionen på detta, som de flesta, forum är ganska oanvändbar.. /ds

Re: Steget till allgrain / krossad malt

av vafan » lör okt 27, 2012 10:23

p-anders skrev:En liten fråga bara:

Vi körde som sagt med en kylbox och sedan lakade vi ur i en saftsil. Sedan kom vi på den "geniala", kanske inte så geniala, idén att vi skulle pressa ur vätskan ur malten. Tog 2 små skärbrädor och satte på varsin sida och pressade ur saften.
Men detta medförde att det blev en jäkla massa grums i vörten.

Gjorde vi rätt, eller räcker det med att skölja ur malten med hett vatten? Får man ur tillräckligt med socker utan att pressa?
Som BIAB förespråkare så gör vi ett moment som får traditionella bryggare att gå i taket. Har för mig dom skriker DMS eller något liknande när vi förklarar att man SKA pressa ut vätskan ur påsen med kraft.

Så hade jag varit en bryggare med den beprövade och gamla tekniken så hade jag säkert skrikit DMS!!!! nu. Googla på det eller sök i detta forum.

Re: Steget till allgrain / krossad malt

av p-anders » lör okt 27, 2012 9:33

En liten fråga bara:

Vi körde som sagt med en kylbox och sedan lakade vi ur i en saftsil. Sedan kom vi på den "geniala", kanske inte så geniala, idén att vi skulle pressa ur vätskan ur malten. Tog 2 små skärbrädor och satte på varsin sida och pressade ur saften.
Men detta medförde att det blev en jäkla massa grums i vörten.

Gjorde vi rätt, eller räcker det med att skölja ur malten med hett vatten? Får man ur tillräckligt med socker utan att pressa?

Re: Steget till allgrain / krossad malt

av p-anders » mån okt 22, 2012 20:47

De gick alldeles utmärkt att få i 17-18 liter vatten i en 24-litersbox med 7 kilo malt.

Mätte ett 0g idag på 1060.

Nu väntar jag på de första bubblorna bara.

Re: Steget till allgrain / krossad malt

av p-anders » sön okt 21, 2012 14:05

Ok, så det är bättre att ha det samlat än att snöa in på vattenvolymer! Jag kör på det. Tack!

Re: Steget till allgrain / krossad malt

av Weinkeller » sön okt 21, 2012 14:03

Tippa i så mycket vatten det går och laka med resten tills du får den volym vört du vill ha.

Re: Steget till allgrain / krossad malt

av p-anders » sön okt 21, 2012 13:20

Funkar det att mäska 7 kg malt i en 24-liters kylväska. Jag har tänkt 17,5 liter vatten till malten (enstegsmäskning).

Nej fan, det kan ju aldrig fungera!?

Jag får nog dela upp det i två kylväskor istället, eller kan jag minska på vattenmängden?

Re: Steget till allgrain / krossad malt

av Leo » mån feb 27, 2012 10:55

Jag kör två grytor samtidigt. De är inte lika stora, så jag försöker fördela humlen lagom. Det kräver lite mer passning av att de kokar upp samtidigt, men har fungerat bra för mig.

Med riktigt stor gryta kan det vara svårt att få tillräcklig värme från en spisplatta, eller vara svårt att få plats under fläkten.

Det går också lättare och snabbare att kyla ner vört med två grytor i stället för en stor.

Re: Steget till allgrain / krossad malt

av p-anders » mån feb 27, 2012 9:36

Om man bara har mindre grytor, men ändå vill göra en större sats. Kan man inte då dela upp koket i 2 kok?

Att mäska först ena hälften och hälla i jäshinken, sedan mäska andra hälften. Men hur gör man då med humlingen? Räcker det då bara att humla ena koket, det borde väl vara helt i sin ordning? Så gör jag nämligen med extraktbryggningen.

Helmäskning kanske inte är min grej, dumt att slänga ut en massa pengar på 30-35-litersgrytor. En biltemagryta är mer min budget :)

Steget till allgrain / krossad malt

av Leo » tor dec 29, 2011 23:23

Däremot tror jag att humle med fördel kan varieras. Om jag förstår det rätt så har vissa humle olika bismaker som framkommer vid tillräckliga mängder. Men om man fördelar på mer än en sort så minskar risken att en sådan bismak skall märkas.

Mot detta talar vissa "Single hop ale" (t.ex. Oppigårds) som jag tycker smakar förträffligt vid rätt tillfälle.

Upp