Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Konstig smak på lager

Besvara


Den här frågan är till för att förebygga automatiska registreringar.
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :light: :arrow: :| :mrgreen: :w00t: :idea: :thumbup: :thumbdown: :doh: :unsure: :screwy:
Visa fler smilies

BBCode är
[img] är
[url] är
Smilies är

Trådhistorik
   

Expandera Trådhistorik: Konstig smak på lager

Re: Konstig smak på lager

av Dr snuggels » mån feb 11, 2019 19:01

Nu har jag tappat om lagerförsök 2 där jag jäst under tryck.
Blev riktigt bra, inga bismaker alls.
Fyllde över ifrån corneliusfat till corneliusfat (som var preppat med gelatin).
Blev kanske 6-7%, helt utan bismak o alldeles kristallklart.
Jäsa under tryck har gjort stor skillnad för mina lager.

Hur är det att jäsa vanlig Ale under tryck? Är det värt besväret?

Re: Konstig smak på lager

av Dr snuggels » fre dec 07, 2018 21:30

Nu har jag tappat om ölen i fatet till flaskor med hjälp av mottrycksfyllare.
Givetvis var jag tvungen att smaka, blev bättre än tidigare försök.
Tyvärr blev inte ölen riktigt klar utan lite disig.
Men det har redan börjat att lägga sig i botten på flaskorna.

Så i morgon blir det en ny omgång lagerbryggning.

Re: Konstig smak på lager

av Dr snuggels » sön nov 25, 2018 22:00

Gott.
Då blir det kallkrasch nu i veckan o sedan bryggning i helgen igen.
Stort tack för hjälpen.

Re: Konstig smak på lager

av Michael » sön nov 25, 2018 9:42

Funkar hur bra som helst.

Normalt köper jag ny jäst på våren och återanvänder den hela året, 12-15ggr är inga problem, störst risk är att den inte överlever mellan bryggningar.

Re: Konstig smak på lager

av Dr snuggels » fre nov 23, 2018 17:34

Gott.
Då kanske jag kan brygga en ny lager och hälla rätt på den gamla jästkakan i fatet direkt efter flaskfyllning, då lär ju jästen vara aktiv iallafall. Är det en framkomlig väg tror du?

Re: Konstig smak på lager

av Michael » fre nov 23, 2018 8:14

Kan funka, men mest troligt lär du inte få ut så mycket jäst innan det kommer blank öl.
Jag har provat att skörda jästen på det sättet men det funkade inte.

Det blir bara en lite hål i jästen kring stigarröret, jästen är ju rätt fast jämfört med ölen. Kan du bra undvika att skaka fatet (vilket inte borde vara så svårt ) så kommer det sen blank öl enda tills sista flaskan.

Re: Konstig smak på lager

av Dr snuggels » tor nov 22, 2018 19:28

Jag tänkte nog försöka återanvända jästen.
Kan man kanske använda motrycksfyllaren och fylla upp bottensatsen/jästen i en enlitersflaska efter kallkrasch och sedan hoppas att det kommer klar öl i nästa flaska.

Re: Konstig smak på lager

av Michael » ons nov 21, 2018 15:04

Det beror på om du vill ta tillvara på jästen till nästa bryggning.
När jag kommit så långt som du brukar jag kallkrascha och vänta någon dag innan det blir omtappning till nytt fat som är preparerat med gelatin. Då går det bra att skörda jästen från jäsfatet och jag slipper kontaminera den med gelatin.

Om du inte vill ha jästen kan du kallkrascha och sen fylla upp med mer CO2 tills du når önskad jämnviktstryck. Det går bra att tappar till flaska när ölen klarnat men ölen är för ung för att drickas och vinner på lagring. Vilket funkar bra på flaska. Tappar du grumlig öl till flaska får du lite bottensats, väntar du tills ölen är blank slipper du grums i flaskan.

Re: Konstig smak på lager

av Dr snuggels » tis nov 20, 2018 20:56

Nu har jag, efter flyttar o lite ny utrustning, äntligen en bryggt lager som har jäst i typ 10 dagar med Ca 0,5 bars övertryck.
Har nu ställt det hela lite varmare för att jäsa ut det sista, går även upp till 1 bars övertryck.

Hur gör ni i nästa steg?
kallkrashar o flasktappar?
Eller skall det tappas om innan?

Re: Konstig smak på lager

av Dr snuggels » tis mar 13, 2018 21:17

Gott, då ska jag nog ge lagerbryggandet ett försök till, o brygga med övertryck.

Re: Konstig smak på lager

av Michael » mån mar 12, 2018 8:05

Den passar på kopplingen så det är inga ingrepp alls.

Re: Konstig smak på lager

av Dr snuggels » sön mar 11, 2018 14:32

Michael skrev:Jag har ventilen ställd på 0,5bar tills det är dags för D-rasten då stänger jag den och då brukar trycket stiga till 1,4-1,8bar. När jag sen kallkraschar sjunker trycket igen och jag får fylla med mer co2 för att få rätt kolsyremängd.

Bolmenvattnet finns lite varstans i Skåne och både i Malmö och Helsingborg ska det finnas.
Tillbringar själv mina dagar i Eslöv. Vill du träffas kan du skicka ett PM. Då kan du se hur min rigg ser ut och få några flaskor och själv avgöra om de är drickbara.
Det erbjudandet tackar jag för, tyvärr har inte jobbet fört mig till Eslöv ännu, men jag skall hålla det i tankarna om det skulle dyka upp något i närheten, var i Hörby för Ca tre veckor sedan och det är ju inte långt bort.
Jag är i Helsingborg nästan varje vecka och får helt enkelt ta med mig en dunk nästa gång jag är där o fylla.

Passar övertrycksventilen rakt på ett corneliusfat eller behövs det några större ingrepp?

Re: Konstig smak på lager

av Michael » lör mar 10, 2018 9:12

Jag har ventilen ställd på 0,5bar tills det är dags för D-rasten då stänger jag den och då brukar trycket stiga till 1,4-1,8bar. När jag sen kallkraschar sjunker trycket igen och jag får fylla med mer co2 för att få rätt kolsyremängd.

Bolmenvattnet finns lite varstans i Skåne och både i Malmö och Helsingborg ska det finnas.
Tillbringar själv mina dagar i Eslöv. Vill du träffas kan du skicka ett PM. Då kan du se hur min rigg ser ut och få några flaskor och själv avgöra om de är drickbara.

Re: Konstig smak på lager

av Dr snuggels » fre mar 09, 2018 23:15

Har funderat på att jäsa under tryck, har dock inte blivit av ännu.
Men det är kanske nästa steg, vad pratar vi för tryck?

Var i Skåne är det Bolmenvatten?
(Jag är i Helsingborg i stort sett varje vecka, men är även i Malmö med omnejd regelbundet).

Re: Konstig smak på lager

av Michael » fre mar 09, 2018 20:30

Har du möjlighet att jäsa under tryck?
Det du behöver förutom fat är en spundingventil typ denna https://shop.humle.se/utrustning/fattap ... -manometer
Då slipper du risken att du syresätter din öl och du slipper även plasthinken.

Har bryggt lager på fat under tryck i 4 år (ca 1 800 liter) och känner inte igen din beskrivning på felsmak. Har testat det mesta vad det gäller syresättning och vattenjustering men resultatet har blivit gott de flesta gångerna.

Missar jag har gjort har resulterat i att jag fått majsburkssmak eller en kemisk smak (aceton) på ölen. Ena gången försökte jag att använda polenta (majsburkssmaken) som inte koktes innan mäskning och acetonen var resultatet av att jag använt jästen för många gånger (18-20ggr) vilket gav en muterad jäst med en oangenäm smak. Använder inte jästen mer än 14-15ggr numera.

Syresättning är bra men inte tvunget om du inte har högt OG, bättre är det att se till att du har rejält med jäst.

Har själv skånskt vatten från Småland (Bolmenvatten) och det enda jag tillsätter är kalcium, om jag minns att göra det när det är dags :oops:

Har du möjlighet att jäsa under tryck kommer du nog att lyckas.

Upp