Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Extra restsötma innan flasktappning?

Besvara


Den här frågan är till för att förebygga automatiska registreringar.
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :light: :arrow: :| :mrgreen: :w00t: :idea: :thumbup: :thumbdown: :doh: :unsure: :screwy:
Visa fler smilies

BBCode är
[img] är
[url] är
Smilies är

Trådhistorik
   

Expandera Trådhistorik: Extra restsötma innan flasktappning?

Re: Extra restsötma innan flasktappning?

av larsnilsson.swe » sön feb 25, 2018 10:49

Sitter med samma funderingar här, kom du fram till något?

Re: Extra restsötma innan flasktappning?

av Knox » fre aug 04, 2017 15:27

maltodextrin? Ger iofs inte direkt sötma men kropp. En del bakterier och jäststammar kan dock bryta ner maltodextrin till enklare sockerarter som sedan kan jäsas vidare.

Re: Extra restsötma innan flasktappning?

av konserven » tor aug 03, 2017 22:02

Ja tanken har slagit mig men tycker att sötman upplevs på ett annat sätt än de ojäsbara maltsockerarterna.

Kan kankse koka ur lite välldigt koncentrerad karamellmalt å hälla i.

Re: Extra restsötma innan flasktappning?

av latmasken » tor aug 03, 2017 17:39

Söta med nåt som inte är jäsbart. Laktos och sötningsmedel (ex. Stevia) är två sätt.

Re: Extra restsötma innan flasktappning?

av konserven » tor aug 03, 2017 16:35

Tack för svaret.

Vill inte gärna "pastörisera" då det är en suris med lite bakterier i också som kan utveckla karaktären på det.

Jag får klura vidare lite till :)

Re: Extra restsötma innan flasktappning?

av AirQ » ons aug 02, 2017 23:02

konserven skrev:Då var det dags igen.

Närmar sig tappning på min flamländare. Kastade i frukt idag (fick till slut tag i moreller efter ett ändlöst sökande) och tyckte att den för stilen var alldeles för torr.
Tror inte att frukten kommer lämna så mycket kvar när det jäst ut (får stå 2-3 månader) och vill gärna ha upp sötman, egentligen syran också men tappade om så det kom in lite syre så med lite tur kanske mjölksyran hinner ikapp brettanomyces samt lite syra i hallonen och tranbären också.

Tipps på att öka sötman? Lurade på att ev använda någon mörk spraymalt som komplement till socker vid kolsyrejäsning. Nackdelen blir väll att det är svårt att mäta exakt förjäsningsbar mängd socker om jag kör spraymalt.
Använder helst inte mjölksocker då det ger en annan sötma.

Någon som varit ut för samma och lyckats lösa det?
Enda sättet jag hört som verkar ha funkat ha att som sagt söta upp extra vid flaskning och sen prova av o se när kolsyran blivit bra så kör flaskorna i diskmaskinen på varmt program för att döda jästen.
Dock aldrig provat själv så vet inte hur bra de funkar

Skickat från min SM-G920F via Tapatalk

Extra restsötma innan flasktappning?

av konserven » ons aug 02, 2017 18:32

Då var det dags igen.

Närmar sig tappning på min flamländare. Kastade i frukt idag (fick till slut tag i moreller efter ett ändlöst sökande) och tyckte att den för stilen var alldeles för torr.
Tror inte att frukten kommer lämna så mycket kvar när det jäst ut (får stå 2-3 månader) och vill gärna ha upp sötman, egentligen syran också men tappade om så det kom in lite syre så med lite tur kanske mjölksyran hinner ikapp brettanomyces samt lite syra i hallonen och tranbären också.

Tipps på att öka sötman? Lurade på att ev använda någon mörk spraymalt som komplement till socker vid kolsyrejäsning. Nackdelen blir väll att det är svårt att mäta exakt förjäsningsbar mängd socker om jag kör spraymalt.
Använder helst inte mjölksocker då det ger en annan sötma.

Någon som varit ut för samma och lyckats lösa det?

Upp