Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Guide till inköp av Cornelius- och partyfatanläggningar

Besvara


Den här frågan är till för att förebygga automatiska registreringar.
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :light: :arrow: :| :mrgreen: :w00t: :idea: :thumbup: :thumbdown: :doh: :unsure: :screwy:
Visa fler smilies

BBCode är
[img] är
[url] är
Smilies är

Trådhistorik
   

Expandera Trådhistorik: Guide till inköp av Cornelius- och partyfatanläggningar

Re: Guide till inköp av Cornelius- och partyfatanläggningar

av latmasken » ons aug 16, 2023 16:38

Jag har provat min fat-tapp med första partyfatet nu (tvångskarbonerade med fatkopplingen under nån vecka, ska titta på lösningar med bilventil som jag sett folk köra med så man slipper låsa fatkopplingen), men undrar lite kring det här med serveringstryck.

Jag har läst tidigare att om det skummar har man för högt tryck, men har läst nu att det snarare är tvärtom. Man vill ha minst jämviktstryck i hela sytråden för annars skummar ölen i sytråden. Stämmer det? Då körde jag troligen alldeles för lågt tryck vid mitt första försök och ska nog istället prova med högt tryck och sen eventuellt sänka om det skummar för mycket i kranen. Nu gjorde jag tvärtom, skruvade upp regulatorn så lite som möjligt.

Möjligen var fatet lite för varmt också.

Re: Guide till inköp av Cornelius- och partyfatanläggningar

av MurvSneaker » ons okt 12, 2022 16:40

latmasken skrev: lör okt 01, 2022 16:37 Börjar nog enkelt med extraktbryggning och no-chill innan jag går på BIAB:) Ska ju bara fylla ett par partyfat så det får bli småsatser.
Jag började med en färdigsats på 4 liter som jag kylde i diskhon.
Nu kör jag BIAB i en 35-litersgryta och kylspiral och har numera 3 st 19-liters och 2 st 9-liters corneliusfat.
Inget tapptorn eller liknande än. Kör med partykran till faten tills jag kommit på en lösning som är accepterad av sambon.

Re: Guide till inköp av Cornelius- och partyfatanläggningar

av latmasken » lör okt 01, 2022 16:37

Jag har gjort mitt inköp nu och om nån annan tänker göra som jag så skulle jag tipsa om att köpa en nyckel till bakstycke och kran. Bakstyckets mutter är 27 mm och sitter ju inuti tornet, man kommer inte åt med skiftnyckel. Polygrip funkade för första kranen (jag har bara köpt en hittills) men ska man sätta dit två bakstycken tror jag inte det funkar med polygrip för det andra.

Och muttern till kranen är ju helt slät med små hål i, den vill man inte dra med polygrip för då blir den ful utan man behöver en typ "haknyckel". (Jag gjorde en av en hård träbit och en liten skruv jag sen kapade med dremeln.)

Annars funkade det med min inköpslista i tidigare inlägg, jag har ju dock inte provat med öl än utan bara provat att fylla ett partyfat med vatten. Har ingen kyl eller nåt, tapptornet sitter på en skiva för tillfället bara, jag ville ju testa att grejerna funkade.

Men nu måste jag nog börja brygga öl, för jag insåg att de flesta partyfat som finns på systemet kostar 500 spänn, d.v.s. 100 spänn litern...

Börjar nog enkelt med extraktbryggning och no-chill innan jag går på BIAB:) Ska ju bara fylla ett par partyfat så det får bli småsatser.

Re: Guide till inköp av Cornelius- och partyfatanläggningar

av latmasken » fre jan 21, 2022 21:28

Den främsta anledningen till att jag velar är ju om det är nån vits med att bygga en tapp om den kanske används till 1-2 öl nån gång i månaden normalt:)

Det blir kanske så att den bara används till jul och midsommar typ.

Jag har ju byggt en bar för att det är kul att blanda drinkar. Egentligen har jag haft "baren" i närmare 30 år, när jag var i 20-årsåldern så köpte jag och en polare in massa sprit för att kunna göra drinkar till självkostnadspris. Vi tyckte det var så trist att varje gång man skulle göra en drink så saknade man nån ingrediens. Så det blev totalt 4 lådor (48 flaskor alltså) med olika sprit- och likörsorter.

Vi använde den på ett par fester, men sen blev lådorna stående i min källare i många år innan jag tog ett ryck och byggde en bar, köpte lite mer grejer och mer sprit :)


Jag har sett att det tapptorn jag kollat på hos Humle har isolering. Jag tror tanken är att man har ett stort öppet hål från kylen upp i tapptornet. Och då är det ju kylt hela vägen.

Re: Guide till inköp av Cornelius- och partyfatanläggningar

av AirQ » sön jan 16, 2022 12:51

latmasken skrev: lör jan 15, 2022 13:21 Jodå, det är med i kalkylen, på sätt och vis. Jag har ju som sagt var bara tänkt köra partyfat och inledningsvis kanske bara ställa dem i varsin hink och hälla is över. På sikt kanske köpa en begagnad kyl (hittar man ofta för ett par hundralappar bara).

Samtidigt har jag funderat på det här med att t.ex. kyla hela vägen upp till tapptornet, typ att istället för kyl använda en gammal frys och kyla ner en vätska (spritlösning?) och cirkulera med pump till de grejer som ska kylas (då drar man t.ex. sytråden inne i grövre slang som man cirkulerar kylmedium genom).

De senare mest tänkt då att jag kanske även ska bygga nån form av "kyl" med lådor till baren (istället för kylskåp). Det är smidigare att dra ut en låda och plocka upp juice ur än att öppna en dörr.

Men det där är eventuellt framtida byggen:)

Ett partyfat på 5 liter blir väl typ 8 "stora stark" (gissar att man får räkna med lite spill, dels skum vid uppstarten och slatt kvar på slutet) och det kanske kan gör av med på en kväll om man har gäster. Jag fick 8 nonic-glas i julklapp och det är roligare att fylla dem från tapp än flaska.
Av egen erfarenhet så om du velar mellan rätt lösning och en billigare variant "tillsvidare" så kör rätt lösning direkt, hela vägen inom hembryggning har jag försökt ta den "snåla" vägen o kanske bygga något själv, fixa lite här o där, den där saken går att bygga om, och i slutändan så är man inte helt nöjd och går och köper den färdiga bra produkten, dvs betalar dubbelt och får göra en massa jobb :)

Så om du tänker ha ett tapptorn, köp en kyl direkt med standard mått och bygg efter det (så om den går sönder så är de bara o knöla in en ny)
Kylning tror jag du inte behöver vara så avancerad på, bygger du rätt så bör du inte få så många cm slang utanför kylskåpet och då bör det klara sig (dock värt att tänka på att du mer eller mindre inte kan ha tapptorn om inte ölen/slangen är kall, då lär du bara få skum) värsta fall så tror jag det räcker att ha en dunk med vatten i kylen och en liten pump som drar runt det i en slinga upp.

Ett alternativ som många byggt på är att man helt enkelt bygger det på kylskåpet.
Ställer kylen i ett ikeaskåp och sätter hjul på det, sen på med någon typ av skiva ovanpå och montera tornet i den, då har du lätt o flytta de hela om man vill ha ut det på terrassen på sommaren osv också, samt inga större längder mellan kran och kylen.

Re: Guide till inköp av Cornelius- och partyfatanläggningar

av latmasken » sön jan 16, 2022 10:51

Tänkte summera min kalkyl här.

Sodastreamflaska köper jag på ÖoB, Rusta eller nåt, inte hos Humle. Och eftersom jag inte ska fylla fat själv så köper jag ju inget tomfat.

Humles startpaket har denna regulator
https://shop.humle.se/utrustning/fattap ... eregulator
Men den behöver traptez-adapter och slangklämma.

Den här skruvas direkt på flaskan och har 3/8" utgång direkt, d.v.s. inget behov av adapter och slangklämma.
https://shop.humle.se/utrustning/fattap ... apetsganga
Så även om regulatorn är dyrare så blir det totalt sett billigare (eftersom trapetz-adaptern kostar 500 spänn).

Slang 3/8" för CO2, och för framtida utökning till två fat behöver man då bara en Y-koppling (egentligen borde man ha ventil för att kunna stänga av CO2 vid fatbyte, men de var så dyra att det verkar enklare att bara skruva loss kolsyrepatronen, fatkopplingen har backventil så det kommer ingen öl bakvägen). Jag köper nog ett par meter redan från början, så kan man kapa till vettiga längder.
https://shop.humle.se/utrustning/slang/ ... -per-meter

Till fatkopplingen behövs en adapter från 3/8" slang till gänga 3/4" BSP
https://shop.humle.se/utrustning/koppli ... -38-34-bsp
Och sen har vi fatkopplingen
https://shop.humle.se/utrustning/fattap ... l-partyfat

Ut från fatkopplingen behöver vi två adaptrar, för det verkar inte finnas direkt från 5/8" BSP till 3/16" sytråd. Så först denna
https://shop.humle.se/utrustning/koppli ... -38-58-bsp
och sen denna
https://shop.humle.se/utrustning/koppli ... 16-38-stam

Sytråd, som jag förstått vill man ha två meter för tryckfallet, så är det kortare sträcka får man lägga den i en slinga.
https://shop.humle.se/utrustning/slang/ ... -per-meter

Att köpa ovanstående för ett första fat blir enligt mitt Excel-ark 1400 spänn, men då har vi ännu ingen kran.

Sen tänkte jag då att om man köper ett torn för två kranar, men börjar med att köpa grejer för bara en kran.

Billigaste tapptornet för 2 kranar
https://shop.humle.se/utrustning/fattap ... rstat-stal

Rostfri Nukatap istället de billigare kromade kranarna. Nuaktap är bättre ur hygiensynpunkt, enklare att hålla ren.
https://shop.humle.se/utrustning/fattap ... ap-rostfri

Nåt handtag ska man ha också, men de enklare är inte så blodigt dyra. Har inte bestämt mig för vilket jag ska köra.

Backstycke till tapptornet
https://shop.humle.se/utrustning/fattap ... rn-push-in

Och adapter för att ansluta sytråd till backstycket
https://shop.humle.se/utrustning/koppli ... 14-316-rak

Ungefär 1400 för torn och första kranen blir det enligt mitt Excel-ark.

Så totalt , startpaket för ett partyfat, inklusive tapptorn och kran, hamnar på cirka 2800.

Att bygga ut för ett till fat kostar ungefär 1600 (750 för fatkopplingsbiten och 850 för kran och backstycke).


Men, som sagt var, mitt största problem i dagsläget är att jag inte har nånstans jag kan montera tapptornet just nu, behöver lösa den biten innan jag ger mig i kast med det här projektet:)

Jag kanske köper en liten begagnad kyl och sen bygger en ovandel på den som jag monterar tapptornet på (då får jag fatkylning och monteringsplats samtidigt).

Re: Guide till inköp av Cornelius- och partyfatanläggningar

av latmasken » lör jan 15, 2022 13:21

Jodå, det är med i kalkylen, på sätt och vis. Jag har ju som sagt var bara tänkt köra partyfat och inledningsvis kanske bara ställa dem i varsin hink och hälla is över. På sikt kanske köpa en begagnad kyl (hittar man ofta för ett par hundralappar bara).

Samtidigt har jag funderat på det här med att t.ex. kyla hela vägen upp till tapptornet, typ att istället för kyl använda en gammal frys och kyla ner en vätska (spritlösning?) och cirkulera med pump till de grejer som ska kylas (då drar man t.ex. sytråden inne i grövre slang som man cirkulerar kylmedium genom).

De senare mest tänkt då att jag kanske även ska bygga nån form av "kyl" med lådor till baren (istället för kylskåp). Det är smidigare att dra ut en låda och plocka upp juice ur än att öppna en dörr.

Men det där är eventuellt framtida byggen:)

Ett partyfat på 5 liter blir väl typ 8 "stora stark" (gissar att man får räkna med lite spill, dels skum vid uppstarten och slatt kvar på slutet) och det kanske kan gör av med på en kväll om man har gäster. Jag fick 8 nonic-glas i julklapp och det är roligare att fylla dem från tapp än flaska.

Re: Guide till inköp av Cornelius- och partyfatanläggningar

av AirQ » tor jan 13, 2022 16:47

En sak som kan va bra o tänka på som du kanske inte haft med i kalkylen.

Kylning, en normal öltapp så kyler du ölen på vägen upp till tornet + ev kyler själva tornet också med en slinga från fatanläggningen.

De mest normala för en hembryggare är att man har ett kylskåp som man förvarar faten i och drar ledningarna igenom taket upp till tornet.

Ska du köpa en "fatpump" så får man nog hosta upp ett par tusenlappar, fördel är att fatet behöver aldrig vara kylt inför användning, bara slänga i nästa o köra så har man kall öl iaf.

Kylskåp så man fördelen att man förvarar ölet kallt hela tiden och då har lite bättre hållbarhetstid. dock tar det mer plats.

Re: Guide till inköp av Cornelius- och partyfatanläggningar

av latmasken » tor jan 13, 2022 12:34

Jag har börjat fundera på om man ska börja med bara grejer för en tappkran (men köpa ett torn som tar två).

Då blir inte kostnaden för att testa så jättehög, och funkar det bra kan kan peta in ett par tusenlappar till och komplettera med en andra kran. Det blir ju i princip "fatkopplingen" och kranen (med backstycke och handtag) som blir den stora biten vid kompletteringen. Slangar och resten av kopplingarna kostar inte så enormt mycket.

Hittade nåt tapptorn med två kranar på Wish som kostade under 900, men jag vet inte om det är nån vits att chansa (det var kromade mässingskranar också, tycker det verkar vettigare att köra på rostfria Nukatap direkt, särskilt om tanken är att ölet kommer att stå i slangar och kranar mellan användningarna).

Ska fundera lite till, bristen på utbud av partyfat på Systemet är väl inte hela världen, initialt är det mest tänkt lite som en kul grej (med tanke på allt annat jag köpt in till min bar så är inte fatanläggning det värsta man kan hitta på).

Re: Guide till inköp av Cornelius- och partyfatanläggningar

av vafan » tor jan 13, 2022 11:59

latmasken skrev: lör jan 08, 2022 9:58
Men sen skenade priset iväg lite när man började titta på tapptorn och tappkranar... :)
Ja denna livsstil är inte billig :)

Re: Guide till inköp av Cornelius- och partyfatanläggningar

av latmasken » lör jan 08, 2022 9:58

De har ett fåtal partyfat i sortimentet. Eller i alla fall fat på 5 liter. Och det var där jag undrade lite om det funkar med alla såna, så man inte köper ett fat och så står man där och kan inte koppla in grejerna.

Köra stora fat är ingen vits för mig då det troligen kommer ta ett par år att tömma ett fat :)

Jag rotade runt lite hos Humle och såg att det där startkitet kanske var lite onödigt dyrt, ser ut som det blir billigare att köpa delarna separat (och då kan man välja lite billigare grejer), och kanske minska på den enorma mängden adaptrar som är i startkitet.

De har en billigare regulator som skruvas direkt på flaskan (då slipper man adaptern för trapetsgänga) och har direkt anslutning för 3/8"-slang (då slipper man en extra adapter där också). Och kör man riktig tappkran istället för den billiga partykranen så blir det en adapter mindre.

Men sen skenade priset iväg lite när man började titta på tapptorn och tappkranar... :)

Re: Guide till inköp av Cornelius- och partyfatanläggningar

av vafan » lör jan 08, 2022 1:19

latmasken skrev: tor dec 30, 2021 8:10 Orkar inte riktigt plöja hela tråden.

Jag brygger inte öl själv (än), men har byggt en bar hemma, och tänker då att det kunde vara kul att kunna servera öl på fat.

Eftersom jag då alltså kommer köpa ölen så känns det som 5-liters partyfat verkar vettigast.

Jag ser att Humle verkar ha ett hyfsat vettigt startkit, funkar det att köpa 2 såna här och nåt 2-kranars tapptorn?
https://shop.humle.se/utrustning/fattap ... g-partyfat

Funkar alla partyfat som finns på Systemet med detta, eller är det bara vissa av dem som har propp i toppen så man kan använda detta kit? (Jag ser att vissa partyfat har en tappkran på framsidan, men de har kanske dessutom gummiproppen i toppen?)

Jag funderar initialt på att ställa faten i varsin hink med is i för kylning (jag har en Menuett ismaskin från Jula så jag tror inte jag har några problem att producera is för att kyla dem). På sikt blir det kanske att köpa en begagnad liten kyl (i nuläget har vi en partycooler till flaskor och burkar).

Kan man dela kolsyrepatron mellan två fat? (Det blir då samma tryck i faten men då trycket bara ska vara för tappning borde det inte spela nån roll?)
Har inte bolaget slutat med "partyfaten"?
Vet om att folk beställer dessa från Tyskland, men många går över till riktiga fat (30L).

Startkitten kan funka men 2 kit behövs inte, köp en och lägg till en T-koppling för gasen.
Sen köper du allt det andra utom: kolsyreregulatorn, kolsyrepatron (om du nu inte vill ha 2 att byta med), trapetz etc.

Ja du kan koppla dessa till en tappkran och trycket är samma i faten, ligger runt 1 bar har jag för mig.

Re: Guide till inköp av Cornelius- och partyfatanläggningar

av latmasken » tor dec 30, 2021 8:10

Orkar inte riktigt plöja hela tråden.

Jag brygger inte öl själv (än), men har byggt en bar hemma, och tänker då att det kunde vara kul att kunna servera öl på fat.

Eftersom jag då alltså kommer köpa ölen så känns det som 5-liters partyfat verkar vettigast.

Jag ser att Humle verkar ha ett hyfsat vettigt startkit, funkar det att köpa 2 såna här och nåt 2-kranars tapptorn?
https://shop.humle.se/utrustning/fattap ... g-partyfat

Funkar alla partyfat som finns på Systemet med detta, eller är det bara vissa av dem som har propp i toppen så man kan använda detta kit? (Jag ser att vissa partyfat har en tappkran på framsidan, men de har kanske dessutom gummiproppen i toppen?)

Jag funderar initialt på att ställa faten i varsin hink med is i för kylning (jag har en Menuett ismaskin från Jula så jag tror inte jag har några problem att producera is för att kyla dem). På sikt blir det kanske att köpa en begagnad liten kyl (i nuläget har vi en partycooler till flaskor och burkar).

Kan man dela kolsyrepatron mellan två fat? (Det blir då samma tryck i faten men då trycket bara ska vara för tappning borde det inte spela nån roll?)

Re: Guide till inköp av Cornelius- och partyfatanläggningar

av AirQ » tor maj 28, 2020 14:30

kakburken skrev: tor maj 28, 2020 11:20 Hej!

Jag och min son har köpt en brewmaster 50 liter bryggverk och det fungerar bra och ölen blir oftast god. Jag tycker precis som du att fat känns bäst ochdärför så gick jag in och bokade fat på de tjekiska hemsidan grundpriset var ok tycker jag 2656 kr för två fat jag betalade det och jag visste att man ville ha betalt för frakten. Jag fick besked om 77 E ca 800 kr ok det kunde jag ta.Vi pratar 30 literg KEGfat. Sedan när man går in på tråden så blev det plötsligt 123E och då börjar jag dra öronen åt mig så jag önskar pengarna tillbaka. Min fråga är vet du om det går att köpa fat från systembolaget med öl i förstås och vad jag förstår 625 kr i pant och behålla fatet ungefär som man kan göra med glasflaskor etc?
Med vänlig hälsning Jan Evelius.
Det du skall köpa är Corneliusfat på 9 eller 18-19L, kommersiella ölfat funkar men är mycket krångligare att rengöra och hantera med kopplingar/reservdelar.

Begagnade 18-19L cornerliusfat köper du för runt 500-600kr/st nya fat ligger strax över 1000lappen i pris.
säljs nästan på alla hembryggningsbutiker och blocket.

https://shop.humle.se/utrustning/fattap ... neliusfat/
https://www.pgw.se/hembryggning/utrustn ... olfat.html
https://maltmagnus.se/c/utrustning/fattappning/fat/

Re: Guide till inköp av Cornelius- och partyfatanläggningar

av kakburken » tor maj 28, 2020 11:20

Hej!

Jag och min son har köpt en brewmaster 50 liter bryggverk och det fungerar bra och ölen blir oftast god. Jag tycker precis som du att fat känns bäst ochdärför så gick jag in och bokade fat på de tjekiska hemsidan grundpriset var ok tycker jag 2656 kr för två fat jag betalade det och jag visste att man ville ha betalt för frakten. Jag fick besked om 77 E ca 800 kr ok det kunde jag ta.Vi pratar 30 literg KEGfat. Sedan när man går in på tråden så blev det plötsligt 123E och då börjar jag dra öronen åt mig så jag önskar pengarna tillbaka. Min fråga är vet du om det går att köpa fat från systembolaget med öl i förstås och vad jag förstår 625 kr i pant och behålla fatet ungefär som man kan göra med glasflaskor etc?
Med vänlig hälsning Jan Evelius.

Upp