Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Cider på egen äppelmust, kan jag göra så här?

Besvara


Den här frågan är till för att förebygga automatiska registreringar.
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :light: :arrow: :| :mrgreen: :w00t: :idea: :thumbup: :thumbdown: :doh: :unsure: :screwy:
Visa fler smilies

BBCode är
[img] är
[url] är
Smilies är

Trådhistorik
   

Expandera Trådhistorik: Cider på egen äppelmust, kan jag göra så här?

Re: Cider på egen äppelmust, kan jag göra så här?

av Johh_ » tis aug 14, 2018 21:31

Öppnade en flaska i helgen och bjöd på den var jättegod och lite kolsyra kvar i den. Trots att all sötma bör försvunnit i och med jäsning var den god, och kolsyrad. Helt klart lyckad tyckte de som smakade.

Re: Cider på egen äppelmust, kan jag göra så här?

av Johh_ » mån okt 09, 2017 21:03

... inte öppnat för provsmakning ännu

Re: Cider på egen äppelmust, kan jag göra så här?

av Johh_ » tis sep 26, 2017 21:44

Tackar så mycket för svaren. Ska pröva med ciderjäst nästa sats för att se om det blir förändring med vin/jäst lukt och smak.

Nu har jag tappat om igen och blivit av med fin bottensats och flaskat några flaskor. Eftersom jag har dödat jästen med vinsvavla så testade jag att eftersöta litegrann med ca 2 tsk sockerlag i varje flaska i hopp om att få upp sötman men ändå att det inte börjar jäsa igen ! Har försäkerhets skull ställt flaskorna under en plastlåda i sinken :thumbup:
20170926_214122.jpg
20170926_214122.jpg (116.29 KiB) Visad 724 gånger
Så nu ska detta stå.... olika länge antar jag, öppnar väl en framöver och så en till och så en till och se när de smakar som bäst helt enkelt :)

Re: Cider på egen äppelmust, kan jag göra så här?

av latmasken » lör sep 23, 2017 7:49

Johh_ skrev:Förresten en sak som jag har funderat på... Allting luktar ju extremt mycket VIN, hur eller varför kallar man det cider, vad är skillnaden? Jag kommer ha extremt svårt för att kalla vad jag har gjort här nu för Cider :o
Skillnaden mellan fruktvin och cider är marginell. Det är också viktigt att förstå att det vi i Sverige förknippar med ordet "cider" inte alls är cider. De där söta fruktsmakande kolsyrade dryckerna folk köper på Systembolaget är inte cider.

Traditionell brittisk cider är torr och ganska sträv, och inte heller kolsyrad. Detta helt enkelt eftersom cider var nåt som man gjorde själv på gården, för att konservera äppelmusten (pastörisera kände man inte till förr i tiden och hade sällan lämpliga kärl för, så all äppelmust jäste om man förvarade den längre än några veckor).

Den främsta skillnaden mellan fruktvin och cider är väl alkoholhalten, cider ligger normalt runt 5-6% alkohol.

Re: Cider på egen äppelmust, kan jag göra så här?

av AirQ » lör sep 23, 2017 7:20

Går bra utan gelatin också, tar bara lite längre tid för det att klarna.

Jäst/vin smaken brukar kunna ge med sig med lagring, men beror också vilken jäst man använt.
Har själv en cider som stått i ca 6 månader innan den blev klar, samt min senaste har fortfarande den där jäst/vin smaken kvar sen 5-6månader.

Men de mesta brukar bli tjäna på lagring :)
Även om jästen har jäst bort allt socker så behöer den tid på sig att just städa efter sig också

Skickat från min SM-G920F via Tapatalk

Re: Cider på egen äppelmust, kan jag göra så här?

av Johh_ » lör sep 23, 2017 6:17

AirQ skrev:
Johh_ skrev:Ok hmm Atamon har jag inte hört talas om.

Så här har jag gjort nu

Tappat om så mycket av värsta bottensatsen har försvunnit

Från det nya tappet flaskade jag 5 flaskor tillsammans med nytt sockerlag. Detta har jag tänkt som test för att se vad som händer, om det blir kolsyra. Dock kan jag ju inte avbryta jäsningen så de får jäsa ut och stå tills jag plockar fram dem. Ställt dem upp och ner så jag förhoppningsvis får lite bottensats med mig när flaskorna öppnas. :?:

Till allt det som är kvar utöver flaskorna ovan tillsatte jag sockerlag och Vinsvavla samtidigt för att på detta viset både få lite sötma, kolsyra och att jäsningen avstannar så sötman bibehålls. hehe... Får se hur det blir med det

Allt är mer klart än från start men fortfarande grumligt så en ny omtappning om några dagar tillsammans med Gelantin för klarningens skull. Möjligt att jag slår i Gelantinet dagen innan omtappning för jag tror detta binder de större patriklarna och tar dem med sig ner till botten. :?:

O så en skönhetsbild:
20170923_050132.jpg
Jag hade kört gelatin och ställt normalt uppatällda dem kallt som fanken.
Då kommer bottensatsen bli ganska hård o seg så går lätt o hälla upp utan att få med något.

Ställer du dem upp och ned så lär du röra runt allt bös så fort du öppnar dem

Skickat från min SM-G920F via Tapatalk

Aha tackar det låter väldigt vettigt. De i flaskor har inte fått gelantin i sig men jag ställer dem upprätt ändå efter din förklaring, bottensatsen kan nog sätta sig i botten på dem.

Förresten en sak som jag har funderat på... Allting luktar ju extremt mycket VIN, hur eller varför kallar man det cider, vad är skillnaden? Jag kommer ha extremt svårt för att kalla vad jag har gjort här nu för Cider :o

Re: Cider på egen äppelmust, kan jag göra så här?

av AirQ » lör sep 23, 2017 5:52

Johh_ skrev:Ok hmm Atamon har jag inte hört talas om.

Så här har jag gjort nu

Tappat om så mycket av värsta bottensatsen har försvunnit

Från det nya tappet flaskade jag 5 flaskor tillsammans med nytt sockerlag. Detta har jag tänkt som test för att se vad som händer, om det blir kolsyra. Dock kan jag ju inte avbryta jäsningen så de får jäsa ut och stå tills jag plockar fram dem. Ställt dem upp och ner så jag förhoppningsvis får lite bottensats med mig när flaskorna öppnas. :?:

Till allt det som är kvar utöver flaskorna ovan tillsatte jag sockerlag och Vinsvavla samtidigt för att på detta viset både få lite sötma, kolsyra och att jäsningen avstannar så sötman bibehålls. hehe... Får se hur det blir med det

Allt är mer klart än från start men fortfarande grumligt så en ny omtappning om några dagar tillsammans med Gelantin för klarningens skull. Möjligt att jag slår i Gelantinet dagen innan omtappning för jag tror detta binder de större patriklarna och tar dem med sig ner till botten. :?:

O så en skönhetsbild:
20170923_050132.jpg
Jag hade kört gelatin och ställt normalt uppatällda dem kallt som fanken.
Då kommer bottensatsen bli ganska hård o seg så går lätt o hälla upp utan att få med något.

Ställer du dem upp och ned så lär du röra runt allt bös så fort du öppnar dem

Skickat från min SM-G920F via Tapatalk

Re: Cider på egen äppelmust, kan jag göra så här?

av Johh_ » lör sep 23, 2017 5:38

Ok hmm Atamon har jag inte hört talas om.

Så här har jag gjort nu

Tappat om så mycket av värsta bottensatsen har försvunnit

Från det nya tappet flaskade jag 5 flaskor tillsammans med nytt sockerlag. Detta har jag tänkt som test för att se vad som händer, om det blir kolsyra. Dock kan jag ju inte avbryta jäsningen så de får jäsa ut och stå tills jag plockar fram dem. Ställt dem upp och ner så jag förhoppningsvis får lite bottensats med mig när flaskorna öppnas. :?:

Till allt det som är kvar utöver flaskorna ovan tillsatte jag sockerlag och Vinsvavla samtidigt för att på detta viset både få lite sötma, kolsyra och att jäsningen avstannar så sötman bibehålls. hehe... Får se hur det blir med det

Allt är mer klart än från start men fortfarande grumligt så en ny omtappning om några dagar tillsammans med Gelantin för klarningens skull. Möjligt att jag slår i Gelantinet dagen innan omtappning för jag tror detta binder de större patriklarna och tar dem med sig ner till botten. :?:

O så en skönhetsbild:
20170923_050132.jpg
20170923_050132.jpg (133.97 KiB) Visad 1423 gånger

Re: Cider på egen äppelmust, kan jag göra så här?

av latmasken » tor sep 21, 2017 18:31

När man ska pastörisera (vilket det blir om du ska avbryta jäsningen med värme) så är det oftast viktigt med snabb upphettning, jag tror inte bastun "chockar" tilläckligt mycket så man måste köra lång tid istället och då kommer brygden med största sannolikhet att påverkas negativt.

Jag flaskade äppelmust för några år sen, hälften av flaskorna konserverade jag med Atamon och hälften pastöriserade jag i gryta. Flaskorna som var pastöriserade fick ungefär dubbelt så mycket bottensats i sen, och den musten blev mörkare. Jag minns inte idag om det var stora smakskillnader, eftersom jag sällan öppnade två flaskor samtidigt.

Re: Cider på egen äppelmust, kan jag göra så här?

av Öbo » tor sep 21, 2017 17:54

AirQ skrev:Men finns en del som har valt att ha lite starkare sockerlag och när det gått en viss tid så har de kört flaskorna i diskmaskinens varmaste program för att döda jästen o då få restsötma.
Jag har tankar på att prova avbryta jäsningen i bastun, där får man ju in en hel del samtidigt.

Re: Cider på egen äppelmust, kan jag göra så här?

av AirQ » mån sep 18, 2017 16:05

Johh_ skrev:Funderade på en sak. Hur fort dör jästen när man svavlar drickan? Jag tänker om man kan hälla i socker och svavla och flaska samtidigt, hinner då allt jäsa litegrann till och på så vis få kolsyra och behålla sockret när jästen dör? Med risk för lite bottensatser då?

Börjar hägra ett corneliusfat
Har inte provat så kan tyvärr inte ge någon input på det.
Men finns en del som har valt att ha lite starkare sockerlag och när det gått en viss tid så har de kört flaskorna i diskmaskinens varmaste program för att döda jästen o då få restsötma.

Corneliusfat är definitivt en bra investering.
Har själv 3st och ångrar det inte :)

Skickat från min SM-G920F via Tapatalk

Re: Cider på egen äppelmust, kan jag göra så här?

av Johh_ » mån sep 18, 2017 13:02

Funderade på en sak. Hur fort dör jästen när man svavlar drickan? Jag tänker om man kan hälla i socker och svavla och flaska samtidigt, hinner då allt jäsa litegrann till och på så vis få kolsyra och behålla sockret när jästen dör? Med risk för lite bottensatser då?

Börjar hägra ett corneliusfat

Re: Cider på egen äppelmust, kan jag göra så här?

av Johh_ » mån sep 18, 2017 12:43

Tack latmasken och AirQ, jag låter det nu jäsa klart, klarnar och sedan tillsätter lite sockerlag och flaskar samtidigt.

Flaskar kanske en eller tre nu också under jäsningen för att se skillnaden på tillvägagångssätten :)

Re: Cider på egen äppelmust, kan jag göra så här?

av latmasken » tor sep 14, 2017 19:10

Johh_ skrev:Och som jag svarade den andra personen kanske buteljerar det innan det är helt färdigt så kanske man får lite kolsyra i flaskorna iallafall, för det är vinflaskor som jag har.
Buteljerar du innan det jäst färdigt så kommer du få väldigt mycket bottensats i flaskorna.

Även om man låter det jäsa ut, klarnar och tillsätter lite socker för kolsyrejäsning i samband med flasktappningen så blir det bottensats.

När man tillverkar champagne så låter man såvitt jag minns flaskorna ligga lutade och vrider dem ett kvarts varv om dagen i flera veckor innan man "fryser" bottensatsen som nu sitter mot korken och sen "skjuter bort" den genom att skjuta iväg korken. Och sen fyller man på med en skvätt champagnelikör (konjak och socker har jag nåt minne av) för att toppa flaskan innan man korkar igen.

Re: Cider på egen äppelmust, kan jag göra så här?

av AirQ » tor sep 14, 2017 11:44

Johh_ skrev:
Toffeln skrev:Låt det jäsa ut ordentligt och flaska sedan. Tillsätt en liten mängd socker beroende på storleken på dina flaskor och låt det kolsyrejäsa 2 veckor.
Det kommer nog inte jäsa till 0 men runt 4.5 - 5 % borde det kunna landa på. Ett fg på 5 - 10. Jag har inte gjort cider men gissningsvis låter det inte omöjligt.

Ok ja jag kör på det, kör i jästkulturen idag och låter det jäsa. Och som jag svarade den andra personen kanske buteljerar det innan det är helt färdigt så kanske man får lite kolsyra i flaskorna iallafall, för det är vinflaskor som jag har.

edit: Beställt champagneflaskor nu som tål trycket
Avråder dig från att försöka tidsanpassa in jäsningen för att få kolsyra.

Låt det jäsa ca 2-3veckor minst, även om jästen jästklart sockret så behöver den lite tid på sig för att städa upp klokt efter sig.

1045oe bör ge dig runt 4-5%, mät oe efter 10-14dagar så ser du om jästen har jäst ut mkt eller lite, skulle de inte hänt för mkt så kan du pytsa i lite socker.

Sen när det är färdigt så kan du koka upp sockerlag med 5-7gr per liter cider och tippa i cidern o röra runt lite försiktigt så de blandar sig o sen tappa på flaskorna, då slipper du flaskbomber samt dålig kolsyra.

Skickat från min SM-G920F via Tapatalk

Upp