Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Bärcider?

Besvara


Den här frågan är till för att förebygga automatiska registreringar.
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :light: :arrow: :| :mrgreen: :w00t: :idea: :thumbup: :thumbdown: :doh: :unsure: :screwy:
Visa fler smilies

BBCode är
[img] är
[url] är
Smilies är

Trådhistorik
   

Expandera Trådhistorik: Bärcider?

Re: Bärcider?

av Häxbryggaren » lör mar 18, 2017 21:07

Den här cidern blev helt ok. Lite sträv med hallonsmak väldigt lättdrucket. Alkoläsk till sommaren varken mer eller mindre :)

Re: Bärcider?

av cissiny » tis jan 17, 2017 15:19

Häxbryggaren skrev:Vad kul att det blev lyckat :thumbup: tappade upp min äppelcider i helgen från fat. Gick faktiskt väldigt smidigt att motrycksfylla. Smakar lite jäst fortfarande provar igen om någon månad. Den blev rätt stark ca 8% så den kanske behöver lite tid på sig. Min bärcider har förövrigt slutat att bubbla. Ska jäststoppa och hälla i lite klarningsmedel sen tappar jag om om några veckor. Tänkte eklagra någon månad innan jag blandar i hallon/vinbärs musten. Sen får den stå på fat fram till sommaren 8)
Jo, det blev väldigt lyckat, men tyvärr fick jag gusher i det... Trots jässtopp och eftersötat med saft med konservering... Då min ciderglögg vart infekterad (upptäcktes av vänner som fått - blev fontän av det) så gick jag igenom alla flaskor. Och när jag lättade på bygelkorken så sa det pffffft och blev rosa skum överallt... Troligen har jag slarvat med desinficering av flaskorna...

Re: Bärcider?

av Häxbryggaren » sön jan 15, 2017 21:55

Vad kul att det blev lyckat :thumbup: tappade upp min äppelcider i helgen från fat. Gick faktiskt väldigt smidigt att motrycksfylla. Smakar lite jäst fortfarande provar igen om någon månad. Den blev rätt stark ca 8% så den kanske behöver lite tid på sig. Min bärcider har förövrigt slutat att bubbla. Ska jäststoppa och hälla i lite klarningsmedel sen tappar jag om om några veckor. Tänkte eklagra någon månad innan jag blandar i hallon/vinbärs musten. Sen får den stå på fat fram till sommaren 8)

Re: Bärcider?

av cissiny » tor jan 12, 2017 15:24

Ville bara säga att idag är jag stolt som en tupp över min bärcider. En granne kom nyss på besök, hon fick en flaska av min bärcider när hon fyllde år. Under julen hade hon dotter och svärson på besök, dom smakade då på flaskan som nog varit öppnad ett tag (med bygelkork). Svärsonen tyckte att cidern höll väldigt god kvalitet och det var ju extra kul att han jobbade på Systembolaget och tydligen gjort många resor med provsmakningar... :angel: :whistle: :yes:

Re: Bärcider?

av Häxbryggaren » tis jan 10, 2017 21:53

Dags för cider nr 2. Det blir 12 liter äppelmust som jag jäser ut från FG 1,060 till OG 1,00 sedan ska jag låta den klarna med 20g ekkuber en månad eller 2.Sen så tänkte jag majja 3kg hallon och 3kg rödavinär. Sötar sedan upp till ca 1,020 svalar och tvångscarbonerar allt på conrneliusfat.

Re: Bärcider?

av Häxbryggaren » lör dec 03, 2016 16:27

Det är kul att kunna bjuda på egen bryggd och kul hobby att hålla på med :thumbup:
Har satt min cider i en 3 Gallon carboy när den klarnat sätter jag den i corneliusfatet och späder med äpple must så jag får upp sötman till 10-15 OE. Ska testa göra som du nästa cider batch. Den här gången blev det cider från 6 svenska äppelsorter + 200g rönnbär för lite benska och syra. Baksidan är att det blir rätt mycket jobb med mustning filtrering osv.

Re: Bärcider?

av Michael » lör dec 03, 2016 15:59

Jag är en snål rackare så det blir Coops billigaste äppeljuice för att få till grunden. Den jäser ut så mycket att det inte blir så mycket eller knappast någon smak från juicen ändå. Smaksättningen blir med koncentrat av olika märken, lite vad jag får tag på och hur brått det är.

Det går ju fortare om man kallkrashar men eftersom jag brygger upp till ett år innan jag behöver drickat klarnar det bra på fatet. Du kan ju alltid låta cidern klarna en del i jäshinken innan du flyttar över den till fatet.
Inför thanksgiving flaskade jag 30 flaskor med olika smak. Det fatet hade stått sen förra sommaren så cidern var klart som vatten till sista flaskan. Eftersom man tillsätter 25% koncentrat blir det mer än vad man jäst fram. På 19,5 liter juice får jag ut 22,5 liter smaksatt cider. Cidern håller runt 6% men den färdiga landar på 4,5% vilket är mer rimligt i min smak.

Om jag minns rätt har jag kapat stigarröret lite på det fatet men det går lika bra att ha en liten rörbit grenslad över stigarröret som begränsar mängden skröfs som följer med till första flaska. Längden behöver inte vara mer än 3-4cm för att man ska slippa den sista slatten med skröfs.

Det är lite kul att kunna bjuda på hemgjord cider smaksatt med saft från bärbuskarna i trädgården.

Re: Bärcider?

av Häxbryggaren » fre dec 02, 2016 20:33

Tack för att du delar med dig Michael. Har planer att göra något liknande med ett neutralt vin och sedan smaksätta med någon "bärpure" tvångskarbonera och försöka få till någon slags fake champagne. Vilket märke på äppeljuice brukar du köpa. Hur funkar det att klarna i fat? Är stigröret en bit från botten eller, så bottensatsen blir kvar? ( har inte hämtat ut mitt fat ännu)

Re: Bärcider?

av Michael » fre dec 02, 2016 8:38

När jag gör smaksatt cider köper jag 20 liter äppeljuice och jäser ut det till 5° Öch. För att nå rätt FG dödar jag jästen, sen tvångskolsyras den i corneliusfat samtidigt som den klarnar.
För att smaksätta använder jag lättdryck med olika smaker eller egentillverkad saft. 7cl koncentrat i en 33cl flaska blir lagom. Inte för söt men med markerad fruktsmak. En fördel är att man får ut 3st flaskor/förpackning lättdryck, blir en variant god är det bara att fortsätta med den smaken.
Har testat de flesta smakerna men hemgjord saft blir godast.
Vad sägs om surpäroncider?
Fick en hink småpäron som var fulla av sten och var helt oätliga. Kokte saft på dom och smaksatte med kanel. Den blev mycket god.

Re: Bärcider?

av Häxbryggaren » ons nov 30, 2016 17:03

Har köpt ett corneliusfat och en motrycksfyllare som jag tänkte testa till min cider till att börja med. Innan man går vidare på andra kolsyrade drycker..:D glögg är kul blir en lingon/blåbär till nästa jul. Grythyttan har en variant som jag gillar ,syrlig inte så söt med tydlig blåbär och lingonsmak. Testade föresten Grythyttans svenska rödvin som heter jakt. Även de med smak av blåbär/lingon. Måste säga att jag blev besviken aldelens för mesigt på gränsen till blaskigt :thumbdown:

Re: Bärcider?

av cissiny » ons nov 30, 2016 9:16

Häxbryggaren skrev:Testade safe cider jäst själv. Vet inte resultatet ännu men snabbt jäste den 60 OE på drygt en vecka vid 12 plusgrader. Glasen är minst lika viktiga som drycken :D Hur torr blev din cider? Eftersötade du? Flaskjäsning för kolsyra?
Jag har köpt hem safcider men inte testat än men hört mycket gott om den jästen!

Jag tål ju inte annat sötningsmedel än vanligt socker, så jag jässtoppar och eftersötar. Brukar hamna på 1010-1015, både på vanlig äppelcider och bärcider, glöggen (på äppelcider) är lite sötare, ca 1020. Den står med kryddor nu, doftar himmelskt och smakar helt ok men får dra lite till. Om jag vill ha kolsyra så ska jag testa SodaStreamer, Rusta sålde ut för 49:- så jag köpte två enbart för att testa att kolsyra cider. Har inte blivit färdig till det än, testar ev att kolsyra mitt starka bärvin som får jäsa ut till ca 18%. Tänkte ha det till nyår :)

Re: Bärcider?

av Häxbryggaren » tis nov 29, 2016 21:37

Testade safe cider jäst själv. Vet inte resultatet ännu men snabbt jäste den 60 OE på drygt en vecka vid 12 plusgrader. Glasen är minst lika viktiga som drycken :D Hur torr blev din cider? Eftersötade du? Flaskjäsning för kolsyra?

Re: Bärcider?

av cissiny » tis nov 29, 2016 19:52

Häxbryggaren skrev:Tackar jo lite enzymer är nog inte fel. Fyller upp med äppelmust. Vad använde du för jäst?
Vacker färg på dina glas :thumbup:
Jag kör Lalvin 71b till cider, tycker att det funkar bra. Såldes ut för halva priset pga kort datum, minns inte var jag köpte, har blivit en "ciderfavorit" även om jag ju inte testat så mycket annat än.

Jo, cidern är vacker även om den är grumlig, får leva med det :wink:
Och mammas glas älskar jag! :D

Re: Bärcider?

av Häxbryggaren » tis nov 29, 2016 16:57

Tackar jo lite enzymer är nog inte fel. Fyller upp med äppelmust. Vad använde du för jäst?
Vacker färg på dina glas :thumbup:

Re: Bärcider?

av cissiny » tis nov 29, 2016 14:28

Häxbryggaren skrev:Tänkte prova hallon/rödvinbärscider någon som testat? Har 3kg hallon och 3 kilo vinbär. Räcker det till 11,5L färdig cider eller ska man trycka dit några kg äpplen oxå? Är som inne på cider nu när mitt corneliusfat äntligen är på väg :D
Jag har gjort en jättegod bärcider, blev ungefär 40% "bärmust" (jordgubb, hallon, blåbär) och 60% äppelmust.

Jag skulle köra med dina bär och fylla upp med äppelmust eller äppeljuice. Rekommenderar att tillsätta lite pectolase, det hade inte jag. Min cider blev som sagt mycket lyckad men klarnar gör den aldrig... Blir ingen bottensats i flaskorna men klar är den inte.

Lycka till! :)
Bilagor
Min bärcider
Min bärcider
berrycider.jpg (401.3 KiB) Visad 2147 gånger

Upp