av cissiny » lör nov 19, 2016 9:04
Först och främst, skippa turbojästen, den ger inte någon god smak! Jag har gjort jättegod äppelcider med Lalvin 71b,
http://shop.humle.se/jast/vinjast/torr/ ... injast-5-g, beställ en sådan, kanske lite jästnäring också, jag använder denna:
http://shop.humle.se/jast/jastnaring/wy ... aring-42-g.
Ha lite is i magen, beställ hem jäst och jästnäring, det tar bara någon dag att få hem. Under tiden låter du locket sitta på med jäsrör, du vill absolut inte ha in skräp eller ättiksyrabakterier (då får du vinäger).
Gör så här:
Koka upp en halvliter vatten ungefär, häll på en väl rengjord flaska. Det är bra att ha lite kokt vatten till jäsrör mm.
Ta två små glas och häll i det kokta vattnet, i det ena pytsar du i torrjästen när vattnet har ungefär 42-43 grader (en bra termometer är guld värd). I det andra blandar du i lite jästnäring.
När jästen har rehydrerats i 15-20 minuter så häller du jäst och jästnäringsblandningen i musten.
Äppelmust/juice brukar börja jäsa rätt snabbt, om det inte kommer igång på 1-2 timmar så kan du ställa det lite varmare (jag ställer in hinken i badrummet i början) men låt det sedan stå i 18-20 grader ungefär.
Än en gång - använd aldrig turbojäst eller bakjäst, bra vinjäst är inte dyr och jag tycker själv att 71b är en jättebra jäst till cider som dessutom jäser ganska snabbt. Om du fastnar för det här så köp hem några påsar av din favoritjäst, egentligen ska den förvaras i kylskåp men jag har slarvat med det. Det funkar ändå
Om du inte ska kolsyrejäsa så kan det vara bra att ha lite jässtopp hemma också, kan ju vara bra att ha hemma om du ändå ska beställa. En annan billig sak som jag har ett litet lager av är några extra jäsrör, bara ett tips till beställningen.
Lycka till!
PS. Kom på en sak till, jag tycker att det är jättebra att ha en självhäftande termometer på jäskärlet för att hålla koll på temperaturen, främst om jäsningen generar väl mycket värme (har hänt nån gång, har ställt hinken i kallbad för att få ner tempen från 32 grader...). Kostar nästan ingenting.
http://shop.humle.se/utrustning/matning ... ter-4-36-c. DS.
Först och främst, skippa turbojästen, den ger inte någon god smak! Jag har gjort jättegod äppelcider med Lalvin 71b, [url]http://shop.humle.se/jast/vinjast/torr/lalvin-71b-1122-vinjast-5-g[/url], beställ en sådan, kanske lite jästnäring också, jag använder denna: [url]http://shop.humle.se/jast/jastnaring/wyeast-nutrient-blend-jastnaring-42-g[/url].
Ha lite is i magen, beställ hem jäst och jästnäring, det tar bara någon dag att få hem. Under tiden låter du locket sitta på med jäsrör, du vill absolut inte ha in skräp eller ättiksyrabakterier (då får du vinäger).
Gör så här:
Koka upp en halvliter vatten ungefär, häll på en väl rengjord flaska. Det är bra att ha lite kokt vatten till jäsrör mm.
Ta två små glas och häll i det kokta vattnet, i det ena pytsar du i torrjästen när vattnet har ungefär 42-43 grader (en bra termometer är guld värd). I det andra blandar du i lite jästnäring.
När jästen har rehydrerats i 15-20 minuter så häller du jäst och jästnäringsblandningen i musten.
Äppelmust/juice brukar börja jäsa rätt snabbt, om det inte kommer igång på 1-2 timmar så kan du ställa det lite varmare (jag ställer in hinken i badrummet i början) men låt det sedan stå i 18-20 grader ungefär.
Än en gång - använd aldrig turbojäst eller bakjäst, bra vinjäst är inte dyr och jag tycker själv att 71b är en jättebra jäst till cider som dessutom jäser ganska snabbt. Om du fastnar för det här så köp hem några påsar av din favoritjäst, egentligen ska den förvaras i kylskåp men jag har slarvat med det. Det funkar ändå ;) Om du inte ska kolsyrejäsa så kan det vara bra att ha lite jässtopp hemma också, kan ju vara bra att ha hemma om du ändå ska beställa. En annan billig sak som jag har ett litet lager av är några extra jäsrör, bara ett tips till beställningen.
Lycka till!
PS. Kom på en sak till, jag tycker att det är jättebra att ha en självhäftande termometer på jäskärlet för att hålla koll på temperaturen, främst om jäsningen generar väl mycket värme (har hänt nån gång, har ställt hinken i kallbad för att få ner tempen från 32 grader...). Kostar nästan ingenting. [url]http://shop.humle.se/utrustning/matning/temperatur/lcd-termometer-4-36-c[/url]. DS.