Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Cider rekordhösten 2016

Besvara


Den här frågan är till för att förebygga automatiska registreringar.
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :light: :arrow: :| :mrgreen: :w00t: :idea: :thumbup: :thumbdown: :doh: :unsure: :screwy:
Visa fler smilies

BBCode är
[img] är
[url] är
Smilies är

Trådhistorik
   

Expandera Trådhistorik: Cider rekordhösten 2016

Re: Cider rekordhösten 2016

av Weinkeller » mån jan 16, 2017 22:22

Mycket cider och lite fat. Tur att det finns PET-flaskor. Enkelt med "Carbonation Cap" för snabb flaskning.
63a7cb4a88bccc85830326640284b44e.jpg

Re: Cider rekordhösten 2016

av Weinkeller » ons jan 11, 2017 21:15

Dagens uppdatering:

Starkcider nr 6
2017-01-11: Omtappad och jässtoppad. FG 0.998 dvs ca 8,9%, pH ca 3.5. Volym 20l. Mogna äpplen och fransk ek i smaken, ek och äppelskal i doften. Fyllig i karaktären från ektanninerna men på ett milt och trevlig sätt. Troligtvis spädning med 3l must för att balansera upp eken med sötma vilket ger ABV 7,8%.

Spontancider nr 9
2017-01-11: Omtappad och jässtoppad. FG ca 1,001 och pH 3.5. Cidern har en pigg, frisk och fräsch ren äppelsmak och doft, ungdomlig.Tillsatte ½ tsk tannin ytterligare för att få lite mer kärvhet och fyllighet. Efterföljande sötning med ca 2l must ger ABV 6,6%.

Re: Cider rekordhösten 2016

av Weinkeller » tis jan 10, 2017 20:07

f1f16d5a11917f8307ddb6754b91d80f.jpg
f1f16d5a11917f8307ddb6754b91d80f.jpg (25.38 KiB) Visad 264 gånger
Testade första cidern (nr7) från den gångna säsongen som kolsyrats klart på fat. Denna fick alltså en veckas försprång med vildjäsning och därefter tilsattes ciderjäst.
Doften är ung och fruktig, lite spretig och odefinerbar. Smaken är trevlig, mogna äpplen, lätt syrlighet, fruktig med låg strävhet och ganska lätt kropp. Kanske hade mått bra av lite mer Tannin. 6p/10.

Re: Cider rekordhö

av Häxbryggaren » sön jan 01, 2017 16:36

Jo jag har fått lära mig den hårda vägen. Mitt första rosévin som jag gjorde för drygt ett år sedan trodde jag var klart och tappade det på flaska. Så här ett år senare är det kristallklart med en tydlig bottensats. Inget vidare! så nu får vinerna stå på bulk upp till ett år innan de tappas på flaska. Får bli något mellanting nästa gång. Chitosan har jag använt och verkar funka ok. Blir att införskaffa en till kyl med bra termostat så man kan jäsa och klarna mer kontrollerat.
Önskar ett nytt gott bryggarår och tackar för alla tips! :beer:

Re: Cider rekordhösten 2016

av Weinkeller » fre dec 30, 2016 19:42

Häxbryggaren skrev:Det låter nice ska köpa lite must och söta upp min lilla ciderbatch på 3gallon innan jag oxå tvångskarbonerar. Använde inget klarningsmedel utan den har fått självklarna. Helt klar är den inte ska kanske vänta några veckor/månad till. Weinkeller du som har varit med ett tag i denna ädla hobby påverkar klarningsmedel smaken? Eller är det bara frågan om att spara tid? Kallkrachar du inför klarning?
Klarningsmedel kan påverka smaken men i mycket liten grad. Däremot kan det ha betydelse för färgen, särskilt i rödvin. Smaken påverkas i såna fall främst så att den blir lite mildare med mindre kärvhet. Dock så blir smaken oftast något renare eller klarare. När jag tappar vin, mjöd eller cider på flaska vill jag ha absolut noll bottensats så antingen klarningsmedel eller lång naturlig klarning kallt. Cider gillar jag ung och fruktig så där använder jag oftast klarningsmedel. Kyla ökar klarningseffekten och förkortar tiden. Enkelt att bara ställa ut kärlen den här årstiden.

Re: Cider rekordhösten 2016

av Häxbryggaren » fre dec 30, 2016 18:12

Det låter nice ska köpa lite must och söta upp min lilla ciderbatch på 3gallon innan jag oxå tvångskarbonerar. Använde inget klarningsmedel utan den har fått självklarna. Helt klar är den inte ska kanske vänta några veckor/månad till. Weinkeller du som har varit med ett tag i denna ädla hobby påverkar klarningsmedel smaken? Eller är det bara frågan om att spara tid? Kallkrachar du inför klarning?

Re: Cider rekordhösten 2016

av Weinkeller » tor dec 29, 2016 18:40

Cider nr 7 och nr 8 tappades om och jässtoppades idag. Båda hade stannat på 1.000 vilket ger en alkoholhalt på ca 7.3%.

Nr 7: Lite rund och fyllig i karaktäten, tydliga rena äpplesmaker. Sötade upp denna med 2l must vilket ger ett FG på ca 1.005 dvs torrt/halvtorrt och en ABV på ca 6,7%. Volym 23l.

Nr 8: Lite svavel i doften, ganska syrlig men med bra smak av citrusestrar från jästen och äpplena i bakgrunden. Bedömer att denna behöver större mängd must för att kompensera syran och estrarna med mer äpplesmak. Sötade med 3l vilket ger ett FG på ca 1.006-7 och ABV 6,5%. Volym 24l

Båda kommer klarnas med kiselsol och chitosan och sedan tvångskarboneras på fat inom någon vecka.

Re: Cider rekordhösten 2016

av Häxbryggaren » tor dec 08, 2016 20:59

Själv är jag rädd för att jag är på väg in i öl träsket :D
BIAB låter som ett vettigt ingångsteg. Har även sneglat på en grainfather.. oj nu blev det visst lite offtopic :oops:

Re: Cider rekordhösten 2016

av Weinkeller » ons dec 07, 2016 19:46

Det börjar dra ihop sig att få några på fat. Räknar med dec/jan någon gång. Har lite melomel och starkvin att pyssla med så länge.

Re: Cider rekordhösten 2016

av Häxbryggaren » mån dec 05, 2016 21:26

En Lägesrapport weinkeller
. Bubblar det fortfarande? Eller börjar det bli dags för klarning? Ska bli spännande att höra vilken av dina cider du tycker smakar bäst. Men det kanske dröjer till sommaren innan det är klart?

Re: Cider rekordhösten 2016

av Pär » ons nov 09, 2016 20:50

Ett alternativ är ju att flaskjäsa. Jag ser rätt stora nackdelar med detta
1 svårt att veta hur slutresultatet blir, kontrollera restsötman ?
2 rätt kolsyra ?
3 bottensatsen
4 rengöra alla flaskor

Men man måste väl prova båda metoderna för att lära sig nått :D

Re: Cider rekordhösten 2016

av Weinkeller » tis nov 08, 2016 22:28

Jag mottrycksfyller de sällsynta gånger jag flaskar.

Re: Cider rekordhösten 2016

av Pär » tis nov 08, 2016 22:10

Tack för info nu har jag något att gå på. Använder du beergun eller motrycksfyller du dina flaskor?

Re: Cider rekordhösten 2016

av Weinkeller » tis nov 08, 2016 18:31

Du behöver egentligen inte bulklagra utan det räcker om cidern har jäst ut och klarnat. Det beror på hur bråttom man har och om man tänkt sig malolaktisk jäsning för mildare syra. Ska du tvångskarbonera kan du ju jässtoppa, och korrigera syran med söt must och använda klarningsmedel så är du klar på någon månad. Kolsyremängd är ju efter tycke och smak. Tror jag brukar ha mellan 2-3 volymer CO2.

Re: Cider rekordhösten 2016

av Häxbryggaren » mån nov 07, 2016 21:17

Hej weinkeller underbart att se din hängivenhet till den hobby. Har själv satt i gång en sats på 12l must med ingridmare Cox orange gravenstain och Discovery plus två sorter till som jag inte kom ihåg :oops:
Dessutom har jag saften från 200g rönnbär med. OG 65 3gr jästnäring safecider jäst. Kör på 15grader. Ska bli spännande att göra sin första cider.
Hur länge bör man bulklagra ? Tänkte köpa ett corneliusfat och testa tvångskarbonera sedan. Hur många volymer är lagomt för en torr cider?

Upp