av ranald » ons nov 02, 2016 22:12
Jag har haft problem med att få jäsning att starta i dunk, jästen behöver initialt syre och det kan vara lite för lite av den sorten i en välfylld dunk.
Det kan vara svårt att avgöra om det jäser. Enda sättet är egentligen att mäta öchsle med några dagars mellanrum och se om det förändras, eller använda en kapillärbaserad mätare och kolla med några dagars mellanrum. Enklast att mäta med är en refraktometer som mäter öchsle.
När mina jäshinkar läcker kan jag, om det är bra jäsning, sätta örat mot dunken och lyssna och höra ett väsande/fräsande ljud. När jäsningen har varit igång en stund kan jag öppna hinken och sätta ner ansiktet mot ytan medans jag andas in genom näsan; finns det alkohol biter det till rejält.
Jag har haft problem med att få jäsning att starta i dunk, jästen behöver initialt syre och det kan vara lite för lite av den sorten i en välfylld dunk.
Det kan vara svårt att avgöra om det jäser. Enda sättet är egentligen att mäta öchsle med några dagars mellanrum och se om det förändras, eller använda en kapillärbaserad mätare och kolla med några dagars mellanrum. Enklast att mäta med är en refraktometer som mäter öchsle.
När mina jäshinkar läcker kan jag, om det är bra jäsning, sätta örat mot dunken och lyssna och höra ett väsande/fräsande ljud. När jäsningen har varit igång en stund kan jag öppna hinken och sätta ner ansiktet mot ytan medans jag andas in genom näsan; finns det alkohol biter det till rejält.