AirQ skrev:
Hur gör du när du kolsyrar cidern? använder du corneliusfat eller kolsyrejäser du ?
När jag läser dina inlägg så låter det som att jässtoppet har totalt misslyckats och att du kolsyrejäst med för mycket socker. (vilket i så fall blivit av eftersötningen+ev tillsatt socker för att få kolsyra), brukar ju ta någon vecka innan kolsyran satt sig bra i flaskan.
Har du haft bottensats i flaskorna som inte skall ha kolsyrats?
Även om du har en infektion i något som inte har jäst kolsyra så borde du inte få flaskbomber, t.ex i glöggen
Tror det var onödigt att hälla ut allt, hade nog räckt med att pysa lite i korkarna så trycket släppt och stängt dem igen, men nu är det nog försent
Stolpar upp det lite:
1. Kolsyrning - eftersom jag gillar halvtorra till söta dycker så har jag struntat i kolsyra och istället jässtoppat. Har köpt hem en SodaStreamer men inte invigt den än.
Har testat att kolsyrejäsa en bryggning - tillsatte lite socker (minns inte hur mycket - kanske 7 gram/liter på sin höjd) och tappade en flaska till nyår, resten av vinet fick stå kvar i hinken till den 2/1 då jag flaskade resten. Flaskan till nyår hade fått stå alldeles för kort tid, den bubblade över vid servering men blev inte mycket kolsyra. Har testat två flaskor som buteljerades den 2/1, det sista sockret jäste nästan ut helt men det pyser en aning vid öppning (skummar inte alls) och den pyttelilla kolsyra som finns är mest som "krispighet". Det är torrt men gott. (Frysta jordgubbar med äppeljuice, torrt rosé).
2. Jässtopp och restsötma - jag har ju haft tillräckligt med restsötma för att tillverka flaskbomber, tycker att jag har varit noga med att röra om efter tillsats av jässtopp, kanske har jag buteljerat för tidigt dock. Både bärcidern (som alltså först jässtoppats och sedan efter drygt ett dygn eftersötats med konserverad outspädd saft och sedan tappats) och glöggen (som stod ett par dagar med kryddor efter jässtopp - "ciderbasen" verkar inte ha blivit gusher trots att den är från samma "batch") skummade så att jag hade tur att inte taket sprayades... Och då hade flaskorna stått ute i 3-4 minusgrader drygt ett dygn... Det var alltså verkligen sprutande fontäner, behöver väl inte säga vad det påminde om...
3. Bottensats - kanske en aning, om något så har den sista aningen av drycken varit grumlig? Svårt att säga då bärcidern var helt omöjlig att få klar, hade ingen pectolase vid jäsningen. Glöggen var heller inte 100% klar, trodde att kryddorna eventuellt grumlade den.
4. Gusher/gushing - har läst på så mycket jag kunnat, vad jag har förstått så är gusher ett samlingsnamn när drycken (oftast öl) skummar över, gushing betyder just att skumma över? Orsaken kan vara vildjäst eller bakterier? Jag hittar ingenting om att jässtopp eller extra konservering (eftersötning med konserverad saft) är någon garanti för att slippa gusher?
På flera ställen har jag sett rådet att byta ut all plastutrustning som innehållit dryck som "gushat", måste jag göra det eller ska jag ha is i magen och desinficera extra noga med StarSan?
Satsen som är närmast på tur är min lilla batch (ca 4-4,5 liter) kiwivin som nu stått i 9 dygn, det har inte pluppat i jäsröret på minst ett dygn, börjar klarna. Ska sila av frukt och bottensats, sen jässtoppar jag (har köpt hem Sorbistat, tar lika delar av svavel/Camden och Sorbistat) och häller i 5 litersdunk. Skruvar på locket ordentligt och skakar hinken. Den får bulklagras någon/några veckor, kan ju skaka dunken dagligen och då och då öppna upp locket för att se om det pyser. Står i valet och kvalet om jag ska ta en tidigare använd dunk (givetvis diskas den en extra gång och sedan skakar jag runt StarSan i den) eller ta en helt nyinköpt (som givetvis diskas ur och desinficeras med StarSan).
I övrigt har jag några dunkar med icke jässtoppat vin som bulklagras, funderar på om jag ska ha i jässtopp? De ska i vilket fall inte kolsyrejäsas, någon/några är tänka att eftersötas innan buteljering och då måste jag ju ändå jässtoppa. Ska jag göra det nu eller vänta till omtappning till kranhink inför buteljering?
Stort tack för dina synpunkter!