Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Jäsning på flaska. Ett par frågor

Besvara


Den här frågan är till för att förebygga automatiska registreringar.
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :light: :arrow: :| :mrgreen: :w00t: :idea: :thumbup: :thumbdown: :doh: :unsure: :screwy:
Visa fler smilies

BBCode är
[img] är
[url] är
Smilies är

Trådhistorik
   

Expandera Trådhistorik: Jäsning på flaska. Ett par frågor

Re: Jäsning på flaska. Ett par frågor

av Toffeln » fre nov 11, 2016 22:28

Vad hände?

Re: Jäsning på flaska. Ett par frågor

av dan610324 » ons sep 05, 2012 23:01

givetvis så finns det intresse

Re: Jäsning på flaska. Ett par frågor

av xaybiz » ons sep 05, 2012 21:06

Glower skrev:Bra xaybiz! :D jag vill veta - glöm inte det här nu bara
Nej ska inte glömma!

Re: Jäsning på flaska. Ett par frågor

av Glower » sön sep 02, 2012 23:10

Bra xaybiz! :D jag vill veta - glöm inte det här nu bara

Re: Jäsning på flaska. Ett par frågor

av xaybiz » sön sep 02, 2012 22:13

Smakade det mousserade vinet nu precis. Det smakade inte gott. Men såg att jag hade råkat göra det på en riesling som är tappad på flaskor för bara 3-4 veckor sedan.

Med andra ord kan det lika gärna vara vinet som är för ungt.

Det får bli att testa på cidern och se vad som smakar bäst. En flaska som jäser på flaska och en med bikarbonat/vinsyra.

Återkommer om ca 1 månad med svar

Re: Jäsning på flaska. Ett par frågor

av latmasken » sön sep 02, 2012 16:55

Det spelar egentligen ingen roll, kolsyran kommer från bikarbonatet (som reagerar med syran).

Allt som slutar på "karbonat" ger såvitt jag förstått ifrån sig koldioxid i kontakt med syra.

Men sen blir det väl ytterligare nån "biprodukt", men jag har inte tillräckligt med koll på kemin för att komma fram till vad det blir.

Re: Jäsning på flaska. Ett par frågor

av dan610324 » sön sep 02, 2012 11:25

tror inte att det är samma sak , använder vinsyra själv .
nädå kostar inte många kronor för en påse , finns bland kryddorna på din vanliga mataffär .

Re: Jäsning på flaska. Ett par frågor

av Dan » sön sep 02, 2012 11:18

Eftersom man är en nyfiken typ provade jag åxå. Det måste erkännas att det funkade riktigt bra. En liten undran, är citronsyra samma sak som vinsyra? Vinsyra är väl rätt dyrt?

Re: Jäsning på flaska. Ett par frågor

av Glower » sön sep 02, 2012 1:25

Om du tittar i ritningen så gör man väl ingenting med själva sodastreamern som jag förstår.

Re: Jäsning på flaska. Ett par frågor

av xaybiz » lör sep 01, 2012 21:20

Glower skrev:Hittade den här också.

https://bryggforum.nu/download/upload/uplo ... dapter.pdf
Ja, jag har sett den också. Luftslangar, kopplingar och ventiler kan jag skaffa gratis på jobb. Men jag ville gärna undvika att bygga om min sodastreamer.

Om detta blir gott så är detta mycket enklare tillvägagångsätt tycker jag

Re: Jäsning på flaska. Ett par frågor

av xaybiz » lör sep 01, 2012 21:18

dan610324 skrev:har åxå läst det där men aldrig prövat så jag kan tyvärr inte hjälpa dig .
men om det gav bismaker så tror jag inte att herr edelman skulle ta upp det i sin för övrigt så eminenta bok .
Jag testade faktiskt på en 50cl pet-flaska och vatten för en timme sedan. Det blev perfekt kolsyrat med en liten eftersmak av syra (något som jag tror kan passa i vin/cider).

Jag har en flaska Riesling ståendes nu med detta i. Får se om det blir gott. Återkommer med svar om det finns någon intresserad.

Re: Jäsning på flaska. Ett par frågor

av Glower » lör sep 01, 2012 20:45

Re: Jäsning på flaska. Ett par frågor

av dan610324 » lör sep 01, 2012 19:42

har åxå läst det där men aldrig prövat så jag kan tyvärr inte hjälpa dig .
men om det gav bismaker så tror jag inte att herr edelman skulle ta upp det i sin för övrigt så eminenta bok .

Re: Jäsning på flaska. Ett par frågor

av xaybiz » lör sep 01, 2012 18:45

Hej igen.

Nu tänkte jag riva upp denna tråden igen då jag läst lite i min nyinköpta edelmans vinbok.

Där finns ett kapitel om champagne och hur man kan kolsyra ett redan färdigt vitt vin med hjälp av vinsyra och bikarbonat.

Detta ska enligt boken INTE avge någon bottensats!

4,5g vinsyra och 6g bikarbonat per butelj (750ml antar jag). Sedan ska detta kolsyras direkt.

Min fråga lyder då, varför läser man inte mer om detta sättet att kolsyra till exempel cider etc???

Sätter det smaker? Något annat?

Mvh

Re: Jäsning på flaska. Ett par frågor

av xaybiz » sön aug 26, 2012 21:10

dan610324 skrev:på ett par månader har du garanterat jäst kvar i cidern
men sulla inte med socker i flaskorna
om du har 5 liter så häll av det riktigt försiktigt utan att få med bottensatsen
tillsätt 40 gram socker som du ser till att det löser sig till 100 % i de fem litrarna
sen flaskar du det omedelbart och kapsylerar

mycket enklare än att försöka få ner exakt 2,7 gram i varje flaska
Haha ja det låter som ett mycket bättre tillvägagångssätt.

Åter igen, tackar för hjälpen!

Upp