Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Blond ale

Besvara


Den här frågan är till för att förebygga automatiska registreringar.
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :light: :arrow: :| :mrgreen: :w00t: :idea: :thumbup: :thumbdown: :doh: :unsure: :screwy:
Visa fler smilies

BBCode är
[img] är
[url] är
Smilies är

Trådhistorik
   

Expandera Trådhistorik: Blond ale

Re: Blond ale

av Toffeln » tor apr 27, 2017 12:25

AirQ skrev:Skulle gissa på att du har en högflockande jäst som gör att det klumpar sig.

Jag skulle låta den stå 1v till på klarning, gärna så nära 0an som möjligt.

Jag brukar jäsningen oftast stå 3-4v för att va säker på att jästen verkligen gjort den den vill göra innan jag börjar kallkrasha.

Skickat från min SM-G920F via Tapatalk
Jo jag valde en högflockande jäst medvetet. Allt i kampen mot dis! Men dessa klumpar var ca 2mm stora och flöt runt i ölen. Tänk dig typ hallonsylt med hallonkärnor i fast flytande och ölfärg. Detta trots lång kallkrash. Tror däremot också att det var jäst eftersom det försvann en del efter gelatinet.

Re: Blond ale

av Toffeln » tor apr 27, 2017 12:20

Kopiera på du. Det smakar väldigt likt lageröl. Kanske pga den långa kylan och att det nästan är en lager. När kolsyran gjort sitt kommer den garanterat slinka ner i värmen.

Jag hade ingen möjlighet till omtappning innan flaskning och jag ville inte riskera hela bryggden med omtappning. Nästa gång kommer jag nog använda mig av bruggarn. http://bruggarn.blogspot.se/2014/12/valkommen.html?m=1
Bilden längst ner med ett filter i en extra jästunna. Jag hade inte ens tänkt på det innan eftersom jag försökt implementera allt i en och samma tunna. :doh:
Borde kunna resulera i blankare öl.

Flaskorna har klarnat redan nu. Tyvärr så är vissa fulla med druv/jäst men merparten verkar bli ok. Förmodligen får jag dras med köldgrumling även i denna sats. :thumbdown:

Re: Blond ale

av AirQ » tor apr 27, 2017 12:19

Skulle gissa på att du har en högflockande jäst som gör att det klumpar sig.

Jag skulle låta den stå 1v till på klarning, gärna så nära 0an som möjligt.

Jag brukar jäsningen oftast stå 3-4v för att va säker på att jästen verkligen gjort den den vill göra innan jag börjar kallkrasha.

Skickat från min SM-G920F via Tapatalk

Re: Blond ale

av Rusdryck » tor apr 27, 2017 11:46

Det låter som gott öl! Jag kommer nog följa ditt recept. Tråkigt med klumpar o grejs. Har du möjlighet så tror jag att tappa över ölen i en annan behållare och låta den stå någon vecka till. Sug upp den med hävert så blir du av med mojs.


Skickat från min iPhone med Tapatalk

Re: Blond ale

av Toffeln » tis apr 25, 2017 13:26

Satte ut hinken i förrådet den 12/4 och där har den stått.
När jag tog ett prov den 18/4 flöt det runt "klumpar" och den var mer än osmakligt grumlig. Tillsatte då gelatin.
Två blad värmda i lite vatten på 19L.
När jag tappade upp den på flaska idag är den fortfarande grumlig och ser fördjävligt ut.
De värsta klumparna har försvunnit men annars är det som en nytappad grönöl. Inte speciellt estetiskt tilltalande med andra ord.
Tempen i förrådet har följt utetempraturen hyfsat. Mellan -3 och + 6 ungefär. Mestadels närmare nollan.
Jästen är som sagt safale-s04. Kan det vara vetemalten som ställt till det? Krossningen? Det har ju ändå stått och klarnar ganska länge

Re: Blond ale

av Toffeln » tis apr 04, 2017 15:38

Toffeln skrev:Är det någon som kan detta. Jag vet att kunskapen finns på forumet.
Eftersom jag har lite humle hemma och lite malt så funderar jag hur det kommer bli. Kan det bli bättre så köper jag till det som behövs.

Pale malt 4Kg
Wheat malt 0.5Kg

Challenger 20g 40 min
Styrian golding 15g 15 min.
Whitenbread golding variety 20g 1 min

White labs wlp009

Kör biab och ska ha 19l öl.

Hur kommer Humlen spela ihop? Har Mt hood och strisselspalt också. Är ca 60-80g kvar av alla sorter.
Körde detta recept fast med 4160g Pale ale och ca 600g vete.
Bytte ochså plats på de två sista givorna med 23g Whitenbread gold, 20g Styrian på slutet och 15g challeger i början. Det strulade till sig med vågen. Jästen blev safale s-04.
Lyckades slå sönder oe mätaren så något OG har jag inte :-(
Avtappningen från kokkärlet gick superbra i början med klar och fin vört, sedan måste något hänt eftersom jag slutade med 4 cm druv och bös i botten av jäshinken.
Förutom ovanstående gick bryggningen perfekt. Bra med varmdruv och kylningen tog <10 min :-)

Blond ale

av Toffeln » ons feb 22, 2017 19:47

Är det någon som kan detta. Jag vet att kunskapen finns på forumet.
Eftersom jag har lite humle hemma och lite malt så funderar jag hur det kommer bli. Kan det bli bättre så köper jag till det som behövs.

Pale malt 4Kg
Wheat malt 0.5Kg

Challenger 20g 40 min
Styrian golding 15g 15 min.
Whitenbread golding variety 20g 1 min

White labs wlp009

Kör biab och ska ha 19l öl.

Hur kommer Humlen spela ihop? Har Mt hood och strisselspalt också. Är ca 60-80g kvar av alla sorter.

Upp