Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Tjäröl

Besvara


Den här frågan är till för att förebygga automatiska registreringar.
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :light: :arrow: :| :mrgreen: :w00t: :idea: :thumbup: :thumbdown: :doh: :unsure: :screwy:
Visa fler smilies

BBCode är
[img] är
[url] är
Smilies är

Trådhistorik
   

Expandera Trådhistorik: Tjäröl

Re: Tjäröl

av Dr snuggels » mån jul 30, 2018 19:59

Det blev en lager på enbart hemma-rökt malt o sedan lite tjära i, det blev väldigt speciell smak (Minst sagt).
Kolsvart och nästan lite trögflytande, en kamrat påstod att han hade smakat något liknande en gång o då betalt typ 300 sek. för en flaska och blivit serverad det i en konjakskupa ( o det var små mängder som fylldes i varje glas).
Tjäröl blev det iallafall inte, o sedan har jag roat mig med att flytta och alla bryggerisakerna ligger i ett förråd i väntan på att det skall finnas vatten i brunnen till mer än det absolut nödvändigaste.
Får återkomma i frågan när jag har kommit igång med bryggandet igen.

Re: Tjäröl

av Toffeln » tor jun 07, 2018 19:54

Hur gjorde du med tjäran och blev det någon öl tillslut?

Re: Tjäröl

av ranald » sön maj 07, 2017 11:27

Jag hittade den här länken till tjäressens, det kanske kan vara något: http://www.tobakskemi.se/tjra-p-89.html.

Re: Tjäröl

av vafan » fre maj 05, 2017 21:46

ok nästa batch blir en öl med tjärgodis.
Ale eller lager jäst vad tror ni?

Kommer även brygga en öl med Lapsang Souchong.

Re: Tjäröl

av Dr snuggels » ons maj 03, 2017 20:38

There is few tar producers left in Finland and some of them produce extract from tar that is suitable for food, and beer. That's where I get it and amount of use is minimal, maybe 2dl / 2000L of beer.

Detta är svaret jag fick på frångan hur man får fram den där härliga tjärsmaken.
Så det där med tjärgodis är kanske inte så dumt iallafall.

Re: Tjäröl

av Dr snuggels » sön apr 16, 2017 14:36

Löste upp den lilla tjäran jag fick i lite whisky, o hällde sedan i ett par droppar i en halvmörklager.
Fick fran en liten men tydlig tjärsmak. Blev gott.
Får nog prova en liten "tjär-ale" nästa gång jag brygger. Har nog tjära till iallafall 5 liter öl.

Re: Tjäröl

av Dr snuggels » fre apr 14, 2017 12:32

Jag fick faktiskt till det till slut.
Det blev inte mycket, men det skall nog räcka till att smaksätta en liten laddning.

Re: Tjäröl

av AirQ » fre apr 14, 2017 9:34

http://www.guteinfo.com/?id=3343
Gammalt beprövat sätt hur man utvunnit tjära på gotland i många år.

Grovt förklarat så är det en tratt som man lägger upp tjärved/kluvna stubbar, täcker med dus och eldar på, sen samlas tjäran i botten.

Re: Tjäröl

av Dr snuggels » tor apr 13, 2017 21:27

Jag har mailat o frågat, återkommer om jag får svar.
Annars kan jag meddela att det är svårare än det verkar att göra egen tjära.
Jag är inne på andra försöken nu i kväll, men det kom en störtskur som jag tror släckte min brasa.....

Re: Tjäröl

av vafan » tor apr 13, 2017 13:10

Någon som har skickat mÄJL till bryggeriet?

Detta låter grymt intressant - älskar tjärtabletter!!


:beer:

Re: Tjäröl

av ranald » sön apr 09, 2017 18:04

Har ni provat att fråga bryggeriet hur man gör? De kanske inte vill berätta, men det är ju gratis att fråga.

Det fi8nns någon mejladress på http://www.fiskarsvillage.fi/se/mat_och ... sin-panimo .

Re: Tjäröl

av Dr snuggels » sön apr 09, 2017 11:13

Häxbryggaren skrev:Jag älskar rökiga whisky så en tjäröl måste man brygga någon gång kul projekt Dr snuggels :thumbup: man kanske får röka malt med gamla whiskyfat :) har rökt mycket mat och man kan få fram intressanta smaker med olika trädslag så varför inte prova på en öl :D men innan man börjar expimentera så ska jag köra en del klassiska öl så man får lite koll på processen.
Själv röker jag mest med Enris, gillar smaken av det.
Gjorde en liten smaktest när jag flaskfyllde och det var MYCKET smak av allt, fast kanske inte riktigt någon tjärsmak. Tänkte göra ett nytt smakprov ganska snart för att se vilket håll utvecklingen sker.

Om det går som tänkt så skall jag elda ris till helgen och då prova att göra lite tjära på En.
O om det faller väl ut så blir det tjäröl efter det.

Re: Tjäröl

av Häxbryggaren » tor apr 06, 2017 19:50

Jag älskar rökiga whisky så en tjäröl måste man brygga någon gång kul projekt Dr snuggels :thumbup: man kanske får röka malt med gamla whiskyfat :) har rökt mycket mat och man kan få fram intressanta smaker med olika trädslag så varför inte prova på en öl :D men innan man börjar expimentera så ska jag köra en del klassiska öl så man får lite koll på processen.

Re: Tjäröl

av Dr snuggels » lör mar 18, 2017 13:33

Så, nu tappade jag om mitt senaste försök med tjäröl.
Efter att ha jäst både kallt och sedan vid 18 grader så slutate det vid knappt 6%, mycket restsötma, väldigt mustig röksmak o en kraftig dryck överlag, dock fortfarande inte den där tjäran.
Men nu är det i Corneliusfat och skall få lite kolsyra så får se vad det ger om en månad eller så.
Om jag hinner så blir det tjärkok på någon granbit vid nästa risbrasa...........sedan så får det bli ett nytt försök till hösten när humlen är skördad.

Re: Tjäröl

av Dr snuggels » tis feb 21, 2017 21:53

Så, nu har jag gjort ett nytt försök.
Mest enrisrökt malt, lite karamellmalt och lite rostad malt.
OG goa 1078, o rätt mycket humle.
På med jästslurry ifrån min förra lager o sedan jäsa svalt ett par veckor.

Blir inte det tjäröl, så får jag nog koka tjära på julgranen eller något.

Edit: Glömde att skriva om mitt förra försök, den längre upp i tråden med Ca 50% rökt malt. Smakade i går efter lite lagring i ett par +grader.
God o frisk lager, luktar o smakar lite rökt. (eller ganska mycket rök om man frågar min fru).

Upp