av Knox » tor aug 17, 2017 8:35
nja
anledningen till att man vill ha mer jäst vid starkare öl har inte bara med tröghet att göra utan repeterbarhet, en "för liten" mängd jäst ger del en långsammare star, som latmasken sa men en för låg "pitch rate" kan också orsaka felsmaker som "skumbananestrar" (Pentylacetat?) som du definitivt inte vill ha i en IPA. Eftersom du vill ha en så ren smak som möjligt i en IPA så tycker jag snarare att man ska överpitcha än att gå på rekommendationerna. I t.ex. en weissbier eller andra "jästdrivna" öl så kan man snarare underpitcha lite för att få lite extra estrar.
Sen det här med att jästren förökare sig stämmer förvisso men i en miljö med hög sockerhalt så kommer jästens cellväggar att bli svagare och då potentielt resultera i en öl med ett fg på 1.025, ingen höjdare för en IPA...
nja
anledningen till att man vill ha mer jäst vid starkare öl har inte bara med tröghet att göra utan repeterbarhet, en "för liten" mängd jäst ger del en långsammare star, som latmasken sa men en för låg "pitch rate" kan också orsaka felsmaker som "skumbananestrar" (Pentylacetat?) som du definitivt inte vill ha i en IPA. Eftersom du vill ha en så ren smak som möjligt i en IPA så tycker jag snarare att man ska överpitcha än att gå på rekommendationerna. I t.ex. en weissbier eller andra "jästdrivna" öl så kan man snarare underpitcha lite för att få lite extra estrar.
Sen det här med att jästren förökare sig stämmer förvisso men i en miljö med hög sockerhalt så kommer jästens cellväggar att bli svagare och då potentielt resultera i en öl med ett fg på 1.025, ingen höjdare för en IPA...