latmasken skrev:Ja men om man ska kunna stabilisera kolonnen så måste refluxkylaren kunna kyla bort hela kokar-effekten.
Tänker du koka med 2 kW (och inte bara värma upp med den) så måste refluxkylaren kunna kyla bort 2 kW för att du ska kunna få 100% reflux.
Nöjer du dig med att koka med 1 kW så räcker det med om refluxkylaren kan kyla bort 1 kW. Men då får du också lägre uttagshastighet.
Läs det här inlägget
http://www.bryggforum.nu/viewtopic.php?p=148722#p148722
(Hela den tråden är bra att läsa)
Förstår helt vad du menar men som sakt så har jag ej byggt klar kolonnen enu så vad vet ju ej som sakt hur mycket refluxkylningen kan kyla enu.
Vad inne och läste lite gran på den länken du delade. Läste en del om att längden har en stor betydelse på kolonnen och hur mycket packning man har. Min kolonn är 2,5tum tjock. 100cm lång med refluxkylningen och packningen är 85cm "lång". Borde jag förlänga kolonnen så att packningen blir 100cm ??? Tack för svar.
(( Från länken ))
Längden av kolonnen är huvudsakligen beroende av packningens effektivitet, och avgör minsta refluxratio som bör användas för att uppnå fullständig fraktionering.
En effektiv packning (låg HETP) kräver mindre kolonn höjd för att fraktionera bort vatten och finkel medans en sämre packning kräver längre kolonn för att göra samma jobb vid samma refluxratio. Högre refluxratio gör att kortare kolonn kan användas för att uppnå samma resultat men då tar destillationen längre tid.
En meter packad kolonn är ett minimått att gå efter om man packar den med skurbollar eller kopparnät. Kortare kolonn kräver väldigt hög refluxratio för att fraktionera bort vatten och finkel, vilket ger onöding långsam destillation. Längre kolonn möjliggör något kortare destillationstid men längre än 1,5 meter ger knappt märkbar förbättring.
[quote="latmasken"]Ja men om man ska kunna stabilisera kolonnen så måste refluxkylaren kunna kyla bort hela kokar-effekten.
Tänker du koka med 2 kW (och inte bara värma upp med den) så måste refluxkylaren kunna kyla bort 2 kW för att du ska kunna få 100% reflux.
Nöjer du dig med att koka med 1 kW så räcker det med om refluxkylaren kan kyla bort 1 kW. Men då får du också lägre uttagshastighet.
Läs det här inlägget
http://www.bryggforum.nu/viewtopic.php?p=148722#p148722
(Hela den tråden är bra att läsa)[/quote]
Förstår helt vad du menar men som sakt så har jag ej byggt klar kolonnen enu så vad vet ju ej som sakt hur mycket refluxkylningen kan kyla enu. :thumbup:
Vad inne och läste lite gran på den länken du delade. Läste en del om att längden har en stor betydelse på kolonnen och hur mycket packning man har. Min kolonn är 2,5tum tjock. 100cm lång med refluxkylningen och packningen är 85cm "lång". Borde jag förlänga kolonnen så att packningen blir 100cm ??? Tack för svar.
[b]
(( Från länken ))[/b]
Längden av kolonnen är huvudsakligen beroende av packningens effektivitet, och avgör minsta refluxratio som bör användas för att uppnå fullständig fraktionering.
En effektiv packning (låg HETP) kräver mindre kolonn höjd för att fraktionera bort vatten och finkel medans en sämre packning kräver längre kolonn för att göra samma jobb vid samma refluxratio. Högre refluxratio gör att kortare kolonn kan användas för att uppnå samma resultat men då tar destillationen längre tid.
En meter packad kolonn är ett minimått att gå efter om man packar den med skurbollar eller kopparnät. Kortare kolonn kräver väldigt hög refluxratio för att fraktionera bort vatten och finkel, vilket ger onöding långsam destillation. Längre kolonn möjliggör något kortare destillationstid men längre än 1,5 meter ger knappt märkbar förbättring.