Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Brygden smakar jäst

Besvara


Den här frågan är till för att förebygga automatiska registreringar.
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :light: :arrow: :| :mrgreen: :w00t: :idea: :thumbup: :thumbdown: :doh: :unsure: :screwy:
Visa fler smilies

BBCode är
[img] är
[url] är
Smilies är

Trådhistorik
   

Expandera Trådhistorik: Brygden smakar jäst

Re: Brygden smakar jäst

av AirQ » ons nov 29, 2017 17:41

Att det smakar jäst är inte konstigt, det tar tid för jästen att göra sitt jobb, även om det är "utjäst" på oechle skalan så jobbar jästen ändå.

Jag brukar låta mina öl jäsa 3 veckor för sen torrhumla och kallkrasha.
Dvs oftast runt 4veckor innan det hamnar på fat eller flaska.

I ditt fall skulle jag flaskat och låt det stå ett par veckor på flaska så skall du se att det blir bra, smakar de fortfarande jäst då så är det bara att låta det stå längre, oftast brukar hembryggt smaka bättre med tiden.

Re: Brygden smakar jäst

av insu » ons nov 29, 2017 15:49

Så körde in 3g/l I söndags, samt så bytte jag om till en ny dunk bara för att få bort massa jäst, tänkte sätta ut jäskärlet imorgon till fredag, 1-3 grader för att få allt att hamna i botten.

Men om den fortfarande smakar jäst på fredag när jag ska buteljera, vad gör jag då?

Skickat från min Nexus 6P via Tapatalk

Re: Brygden smakar jäst

av Knox » mån nov 27, 2017 10:13

Absolut, det kallas för torrhumling, från 3g/l och uppåt. För amerikansk IPA brukar jag köra 6-10g/l

Du får i princip ingen beska av torrhumling utan bara "arom"

Ölen ska inte stå för länge på humlen då det kan bli "gräsiga" smaker så max 6-7 dagar, jag brukar köra 4-5 dagar innnan jag tappar på fat eller flaska

Re: Brygden smakar jäst

av insu » fre nov 24, 2017 15:37

Ok, nu efter några dagar till har smaken börjat stabilisera, fortfarande smak av jäst men mycket bättre än för några dagar sedan.
Däremot tycker jag att det är för lite humlesmak, kan man slänga in en påse med humle i jäsfatet för att få mer humlesmak?

Skickat från min Nexus 6P via Tapatalk

Re: Brygden smakar jäst

av Knox » fre nov 24, 2017 13:27

7+7 (primär + sekundär om man vill säga så) dagar i samma jäskärl, flaska och låt stå i rumstemperatur i 2v och sen kyla ner.

Re: Brygden smakar jäst

av insu » ons nov 22, 2017 23:58

Toffeln skrev:Låt den stå 2 veckor till åtminstone. Snabbklarna runt 0gradit om du vill så blir det nog bättre på några dagar.
Ok, menar du att den ska ligga i jäsfat 2 veckor till. Jag har haft den i ca 22 grader hela tiden.

Eller ska man kanske sekundärjäsa?
Hur fungerar det med det? Häller man i ny jäst? Läste någonstans att man kan lägga i en humlepåse också så får den ordentligt med humlesmak.

Skickat från min Nexus 6P via Tapatalk

Re: Brygden smakar jäst

av Toffeln » ons nov 22, 2017 22:27

Låt den stå 2 veckor till åtminstone. Snabbklarna runt 0gradit om du vill så blir det nog bättre på några dagar.

Brygden smakar jäst

av insu » ons nov 22, 2017 18:56

Efter 7 dagar jäsning smakar bryggden väldigt mycket jäst (FG 18), nu efter 10 dagar har det avtagit men fortfarande sur jästsmak, inte så mycket humle som jag hade hoppats. Nu efter 3 dagar till ligger FG på 12, när jag startade låg den på 58

Är detta vanligt eller har jag blivit infekterad av något?



Receptet kommer här:

– Glutenfri Havre, rostade i ugnen i 90 min, ska stöpas 30min i hett vatten (ca 60-80 grader), sedan ska havret silas och vattnet användas för koket.
– Durra Sorghum sirap 1burk, koktid 60min
– Bitterhumle: East kent golding pellets 30g, koktid 60min
– Smakhumle: East Kent Golding pellets 6g, koktid 20min
– Aromhumle: Perle kottar 16g, koktid 5min
– Belgisk kandissirap, 100g för färg och smak, koktid 5min
– Jäst: Lallemand Abbaye Glutenfri Belgisk öljäst 11 g



Skickat från min Nexus 6P via Tapatalk

Upp