av latmasken » fre jun 02, 2023 20:34
latmasken skrev: ↑tis nov 15, 2022 19:49
Min tanke är att istället för att ha i mer socker ha i mindre vatten för att få högre OG, just eftersom jag inte behöver få ut några 23 liter. Jag behöver ju bara typ 12-15 liter om jag vill ha ut 10 liter färdig öl.
Kan följa upp den här gamla frågan, då det var kallt inne i vintras blev satsen stående (med jästen i kylen) men nu fick jag tummen ur.
Hittade receptet som sa vad OG skulle vara, så jag började med lite kallt vatten i hinken, hällde i extraktet, sköljde ur burken med kokande vatten och fyllde på med lite till kallt vatten. Mätte temperaturen och tog ut några droppar till refraktometern och efter en stund hade jag faktisk 1038 (som det skulle vara) och runt 26-27 grader (lite i överkant, men min tanken var att det svalnar snabbt och jästen gillar nog lite varmare de första minuterna).
Tror det blev ungefär 12,5 liter i hinken, vilket nog blir lagom i mitt fall. Möjligen blir det väldigt mycket smak på ölen då det blev mer koncentrerat, men detta var som sagt var en första sats för att få lite koll på hur det funkar (mina första vinbryggningar var inga underverk de heller
).
Nu gäller det bara att försöka hitta på nån bra lösning för att tvångskarbonera i partyfaten. Jag har sett nån lösning där det användes långa däcksventiler från Biltema genom gummiproppen, men det kändes sådär... Farsan har svarv så jag kanske åker dit och tillverkar nån lösning. Verkar vara 13 mm hål i gummiproppen i alla fall.
[quote=latmasken post_id=194374 time=1668538182 user_id=10442]
Min tanke är att istället för att ha i mer socker ha i mindre vatten för att få högre OG, just eftersom jag inte behöver få ut några 23 liter. Jag behöver ju bara typ 12-15 liter om jag vill ha ut 10 liter färdig öl.
[/quote]
Kan följa upp den här gamla frågan, då det var kallt inne i vintras blev satsen stående (med jästen i kylen) men nu fick jag tummen ur.
Hittade receptet som sa vad OG skulle vara, så jag började med lite kallt vatten i hinken, hällde i extraktet, sköljde ur burken med kokande vatten och fyllde på med lite till kallt vatten. Mätte temperaturen och tog ut några droppar till refraktometern och efter en stund hade jag faktisk 1038 (som det skulle vara) och runt 26-27 grader (lite i överkant, men min tanken var att det svalnar snabbt och jästen gillar nog lite varmare de första minuterna).
Tror det blev ungefär 12,5 liter i hinken, vilket nog blir lagom i mitt fall. Möjligen blir det väldigt mycket smak på ölen då det blev mer koncentrerat, men detta var som sagt var en första sats för att få lite koll på hur det funkar (mina första vinbryggningar var inga underverk de heller :) ).
Nu gäller det bara att försöka hitta på nån bra lösning för att tvångskarbonera i partyfaten. Jag har sett nån lösning där det användes långa däcksventiler från Biltema genom gummiproppen, men det kändes sådär... Farsan har svarv så jag kanske åker dit och tillverkar nån lösning. Verkar vara 13 mm hål i gummiproppen i alla fall.