Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor här

Besvara


Den här frågan är till för att förebygga automatiska registreringar.
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :light: :arrow: :| :mrgreen: :w00t: :idea: :thumbup: :thumbdown: :doh: :unsure: :screwy:
Visa fler smilies

BBCode är
[img] är
[url] är
Smilies är

Trådhistorik
   

Expandera Trådhistorik: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor här

Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor här

av Andy » tis jan 30, 2024 19:55

Är jäsningen igång så ser jag inte varför du skulle behöva mer jäst

Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor här

av EklidenÖldrickers » tis jan 30, 2024 19:48

Hej,
jag har bryggt ca 10l på 3kg malt (2,8 lagermalt 0,2 Caramunch 1)
Kokat med följande humle;
Magnum 60 min ca 75g
Saaz 15 min ca 20g
Uppmätt OG 1062
Jag har kylt med kylspiral och råkade då kyla ner lite mer än vad jag hade tänkt (ca 14*C istället för 20*C)
Jag har haft i en liten påse Safeale S-04, som jag förstår jobbar bäst kring ca 18-25*C
Nu 1,5 dygn senare har jag fått upp temperaturen till 18*C, och det har bubblat bra i jäsröret hela dagen.
Som orutinerad bryggare undrar jag ifall det möjligen skulle vara nödvändigt att ha i mer jäst, nu när temperaturen är mer där jag vill ha den. Jag har nämligen en halv påse S-04 från Oktober/November.

Tacksam för råd
/ Joel

Skickat från min Pixel 7a via Tapatalk

Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor här

av Tony.Molki » mån jun 19, 2023 23:17

Hej! Har bryggt på mitt egna recept för första gången med Pale ale malt, vetemalt och havremalt.

Fick lite väl mycket stark humlesmak då jag använde lite för tror jag men fick en väldigt fin ljus och juicy färg på ölen fram tills flaskning.

Efter flaskningen så fortsätter ölen att bli mörkare o mörkare.

Är det nån som vet varför?

Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor här

av latmasken » mån jun 12, 2023 20:09

Jo, den visar "fel" eftersom den där kalkylatorn inte fungerar om du inte vet OG. Det kalkylatorn gör är just att den kompenserar för felet genom att man anger även OG.

En hydrometer visar "rätt" FG oavsett om du vet OG eller inte.

Men jag hittade nån tråd på nåt engelskt bryggforum där nån ställde samma fråga och där var svaret just att om värdet mätt med refraktometern står stilla så har jäsningen stannat och då kan man antingen mäta med en hydrometer för att få FG eller använda en sån där kalkylator (förutsatt att man vet OG).

Vet man inte OG är det bara hydrometer som gäller för att mäta FG.

Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor här

av lyckholm » mån jun 12, 2023 15:23

Refraktometern visar inte fel. Du måste läsa av BRIX-skalan som kompenserar för alkoholen och räkna om.
https://www.northernbrewer.com/pages/re ... calculator

Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor här

av latmasken » lör jun 10, 2023 10:38

En liten fundering.

Jag vet att refraktometern visar inte rätt FG efter jäsningen, men jag undrar om man kan använda den för att kolla att jäsningen avstannat?

D.v.s. att kolla om den visar samma flera dagar i rad så har jäsningen avstannat? Själva värdet är ju alltså fel, men riktiga FG kan jag ta ut och mäta en gång med hydrometern när jag vet att det slutat jäsa.

Det är ju betydligt enklare att ta ut nån droppe med pipett än att ta ut ett prov till hydrometern. För varje hydrometertest försvinner det ju kanske nån deciliter som man måste kasta, och gör man en liten sats är det ju lite trist att behöva kasta så massa skvättar.

Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor här

av latmasken » fre jun 02, 2023 20:34

latmasken skrev: tis nov 15, 2022 19:49 Min tanke är att istället för att ha i mer socker ha i mindre vatten för att få högre OG, just eftersom jag inte behöver få ut några 23 liter. Jag behöver ju bara typ 12-15 liter om jag vill ha ut 10 liter färdig öl.
Kan följa upp den här gamla frågan, då det var kallt inne i vintras blev satsen stående (med jästen i kylen) men nu fick jag tummen ur.

Hittade receptet som sa vad OG skulle vara, så jag började med lite kallt vatten i hinken, hällde i extraktet, sköljde ur burken med kokande vatten och fyllde på med lite till kallt vatten. Mätte temperaturen och tog ut några droppar till refraktometern och efter en stund hade jag faktisk 1038 (som det skulle vara) och runt 26-27 grader (lite i överkant, men min tanken var att det svalnar snabbt och jästen gillar nog lite varmare de första minuterna).

Tror det blev ungefär 12,5 liter i hinken, vilket nog blir lagom i mitt fall. Möjligen blir det väldigt mycket smak på ölen då det blev mer koncentrerat, men detta var som sagt var en första sats för att få lite koll på hur det funkar (mina första vinbryggningar var inga underverk de heller :) ).

Nu gäller det bara att försöka hitta på nån bra lösning för att tvångskarbonera i partyfaten. Jag har sett nån lösning där det användes långa däcksventiler från Biltema genom gummiproppen, men det kändes sådär... Farsan har svarv så jag kanske åker dit och tillverkar nån lösning. Verkar vara 13 mm hål i gummiproppen i alla fall.

Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor här

av latmasken » sön mar 26, 2023 21:05

Att låta en hink med cider stå med en handduk över brukar man göra om man vill göra vinäger.

Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor här

av MurvSneaker » sön mar 26, 2023 11:47

Till din nästa bryggning skulle jag föreslå att du höjer jäshinken där kranen (ställ något under så hinken lutar) är så när du ska tappa upp ölet kommet troligtvis inte "grumset" vara ovanför tappkranen.

Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor här

av AirQ » mån mar 20, 2023 19:50

Mista skrev: mån mar 20, 2023 18:12 Hej, jag är ny till jäsning av alkoholhaltiga drycker och undrar om det funkar att använda en kökshanduk till att jäsa öl istället för att ha ett vattenlås. Jag undrar alltså om det går att jäsa öl som det går att jäsa bröd. :)
Funkar gör det,det kommer att jäsa men det är rätt hyfsad stor risk för infektion.

Så vattenlås är nog den bästa lösningen eftersom den ändå inte kostar så mycket mer än 10-15kr :)

Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor här

av Mista » mån mar 20, 2023 18:12

Hej, jag är ny till jäsning av alkoholhaltiga drycker och undrar om det funkar att använda en kökshanduk till att jäsa öl istället för att ha ett vattenlås. Jag undrar alltså om det går att jäsa öl som det går att jäsa bröd. :)

Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor här

av Mesktomten » mån mar 20, 2023 8:23

Det låter som väldigt mycket bottensats beroende på hur mycket du totalt har i jäshinken såklart, men jag gissar på 10 eller 20 liter. Vad är det för jäst du använt? Temperatur? Var det grumligt redan innan du började jäsa (har du en massa humlerester eller annat i hinken)?
Har den stått 16 dagar är det nog färdigjäst i alla fall. Jag skulle, som du också föreslår, använt hävert och tappat ur och passat på att mäta FG samtidigt.

Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor här

av mankanbrankan » tis mar 07, 2023 10:50

Hej igen!
Är på mitt livs andra batch så jag räknas väl fortfarande som nybörjare :)

16 dagar har gått sedan bryggdagen. Jag har en tjock bottensats, nästan upp till 3.litersstrecket på jäshinken. När jag tappade ur lite ur kranen kommer det ut grynigt grumligt... Och FG blev 20. Det jag undrar är hur korrekt det blir att mäta FG med grumlig bottensats i mätröret?? För att komma åt den klara vätskan ovanför bottensatsen måste jag öppna jäshinkens lock och typ använda hävert, är det ok? GÖr det skillnad att mäta FG i den klara vätskan eller i bottengrumset? (Det känns som att svaret är "ja, självklart" men jag är rookie och vet inte om det är ok att öppna locket... :)

Det bubblar absolut ingenting, vattennivåerna i jäsröret är på samma nivå, så min gissning är att det inte gäser. Men FG 20 känns ju för högt... Ett råd, någon?

Re: Nybörjare Öl - HJÄLP! - AKUT! - Skriv dina korta frågor här

av MurvSneaker » lör feb 18, 2023 21:40

mankanbrankan skrev: fre feb 17, 2023 17:54 Brygger en East Kent Golding Single Hop Ale. Jag använder humlepåsar till de fyra humlegivorna. När tar jag ur påsarna med humle? Innan eller efter kylning?
Och ska jag låta dem "rinna av" eller rent av försiktigt krama ur dem?
De är beroende på hur snabbt du kyler vörten.
Jag har aldrig bryggt en East Kent... Så jag känner inte till humlegivorna.
Jag använder en hopspider och när jag brygger en IPA/APA/NEIPA brukar jag låta hopspidern med humle vara kvar tills jag kylt till 18 grader. Brukar ta c:a 20 minuter.
Fisken skrev: fre feb 17, 2023 19:50 Har hört att man inte ska krama ur dem men jag brukar klämma lite på dem ändå. De är ju fulla med vört som man slänger annars.
Hela grejen med att inte krama ur BIAB-PÅSEN är för att inte få med grumset som fastnar i malten när man lakar.
Då blir det inte lika mycket grums i jäskärlet och då får en klarare vört i jäshinken.

Upp