av Årsta-Holger » tis sep 11, 2012 21:57
Jag har bryggt öl i snart ett års tid, ca 7-8 batcher, men jag har faktiskt hittills aldrig gjort någon förkultur, och det har gått bra alla gånger (möjligtvis med undantag för en, men då var det nog fel jästemperatur). Jäsningen har oftast kommit igång efter ett halvt dygn. Nu har jag ändå bestämt mig för att göra förkultur inför min kommande bryggning på lördag. Jag har läst på en del, både i denna tråd och på andra ställen, men fortfarande har jag frågor som jag inte hittat svar på:
1. Jag har inte använt spraymalt, utan jag har kokat vört på maltslattar som jag hade hemma, och som jag frös in så fort vörten hade svalnat. OG är 1050. Jag var givetvis noga med hygienen och desinfecerade flaskorna. Tror ni det kommer att funka?
2. Eftersom jag inte har någon magnetomrörare så förstår jag att jag måste skaka flaska väldigt mycket för att syresätta. Men ska jag bara skaka i början när jag tillsatt jästen, eller ska jag skaka flera gånger om dagen? Hur länge ska man skaka ungefär?
3. Den planerade batchvolymen är 20 l, och jag har köpt ett smackpack German ale (Wyeast 1007). Hur mycket vört behöver jag till förkulturen? I de forumtrådar jag läst så nämns allt från tre deciliter till över en liter. I detta fallet är det en ale, som jag tänkte starta på ganska låg temperatur, ca 15-17 gr, och sedan höja på slutet. Beräknat OG 1056.
4. Någonstans läste jag att man inte ska ha varken lock eller jäsrör, utan hellre täcka flasköppningen med aluminiumfolie, eftersom det bildas alkohol om man stänger ute syret. Jag tycker det låter lite riskabelt ur infektionssynpunkt. Hur brukar ni göra?
5. Kan det vara lagom att starta förkulturen två dagar i förväg? Jag tänker mig att om man använder smackpack så kanske tiden kortas ner, eftersom jästen redan kickar igång när man smackar påsen, eller...???
Jag har bryggt öl i snart ett års tid, ca 7-8 batcher, men jag har faktiskt hittills aldrig gjort någon förkultur, och det har gått bra alla gånger (möjligtvis med undantag för en, men då var det nog fel jästemperatur). Jäsningen har oftast kommit igång efter ett halvt dygn. Nu har jag ändå bestämt mig för att göra förkultur inför min kommande bryggning på lördag. Jag har läst på en del, både i denna tråd och på andra ställen, men fortfarande har jag frågor som jag inte hittat svar på:
1. Jag har inte använt spraymalt, utan jag har kokat vört på maltslattar som jag hade hemma, och som jag frös in så fort vörten hade svalnat. OG är 1050. Jag var givetvis noga med hygienen och desinfecerade flaskorna. Tror ni det kommer att funka?
2. Eftersom jag inte har någon magnetomrörare så förstår jag att jag måste skaka flaska väldigt mycket för att syresätta. Men ska jag bara skaka i början när jag tillsatt jästen, eller ska jag skaka flera gånger om dagen? Hur länge ska man skaka ungefär?
3. Den planerade batchvolymen är 20 l, och jag har köpt ett smackpack German ale (Wyeast 1007). Hur mycket vört behöver jag till förkulturen? I de forumtrådar jag läst så nämns allt från tre deciliter till över en liter. I detta fallet är det en ale, som jag tänkte starta på ganska låg temperatur, ca 15-17 gr, och sedan höja på slutet. Beräknat OG 1056.
4. Någonstans läste jag att man inte ska ha varken lock eller jäsrör, utan hellre täcka flasköppningen med aluminiumfolie, eftersom det bildas alkohol om man stänger ute syret. Jag tycker det låter lite riskabelt ur infektionssynpunkt. Hur brukar ni göra?
5. Kan det vara lagom att starta förkulturen två dagar i förväg? Jag tänker mig att om man använder smackpack så kanske tiden kortas ner, eftersom jästen redan kickar igång när man smackar påsen, eller...???