Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Använd och ta till vara jäst

Besvara


Den här frågan är till för att förebygga automatiska registreringar.
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :light: :arrow: :| :mrgreen: :w00t: :idea: :thumbup: :thumbdown: :doh: :unsure: :screwy:
Visa fler smilies

BBCode är
[img] är
[url] är
Smilies är

Trådhistorik
   

Expandera Trådhistorik: Använd och ta till vara jäst

Re: Använd och ta till vara jäst

av Weinkeller » sön nov 08, 2015 10:29

Jästen kommer att bli kompakt och flocka med tiden. Det har ingen betydelse om du använder den nu eller senare oavsett form.

Re: Använd och ta till vara jäst

av monkboll » sön nov 08, 2015 9:58

Hej
Har för första gången försökt ta tillvara på jästen efter en jäsning.
Jag tvättade jästkakan efter jag tömt primären.
Vet dock inte hur jästen ska se ut när den e "klar"
Efter att tvättat och låtit det skikta sig några gånger och hällt hällt av öl och död jäst har jag nu en behållare med nästan en halvliter jäst/vatten i två tydliga skickt.
Är det så det ska vara när man nu förvarar det och sen använder.. Eller ska det sjunka ihop helt och bli ren jäst på botten. För borde väl bara vara några centiliter jäst?

Re: Använd och ta till vara jäst

av Lanemyr » ons jun 19, 2013 21:17

En liten fråga angående detta bara, om jag tar tillvara jästen från en batch så blir det ju flera liter jästvätska efter att den är tvättad. Men är de literna motsvarande en köpt jästslurry? Eller man kanske inte ska hälla på nytt vatten efter varje kärlbyte?

Re: Använd och ta till vara jäst

av Hjort » ons apr 24, 2013 0:57

Hej,

Har planerat in en Kölsch på lördag och håller på med en förkultur sedan i morse.(23/4)

Min plan är att propagera denna i två steg.

Jag har dock ett par spörsmål;

Hur lång tid tar det för jästen att jäsa ut det första steget?
2 lit vatten+232g DME

På ett cirkus dvs. vet att det beror på temp osv. HAr magnet omrörare och den står i 21 deg c

Jästen är en original vial WLP029,, 2013-02+20.

Jag vet att det inte kanske behövs en förkultur till en Kölsch med så ok jäst,,men tänkte ta och spara undan lite till senare.

Min nästa tanke är att köra steg två till 1,5 lit och 150g DME.

Bryggningen kommer att ske på lördag så det är ingen panik med något.

Några tankar och/eller synpunkter?

Re: Använd och ta till vara jäst

av Madmaxtiger » ons mar 27, 2013 11:54

Håller på att utvinna jäst ur:

Rochefort 10
Westmalle Dubbel
Leffe Brune
Leffe Blond

Har redan Chimay Blå och Duvel.

Re: Använd och ta till vara jäst

av Madmaxtiger » tis nov 27, 2012 21:03

Tjo alla.

Har lyckats att hitta en riktigt bra magnetomrörare som har variabla hastigheter samt att man kan ställa temperaturen från 0-300 grader. Så har för mig att jag läst någonstans att WL odlar fram sina arbetare i 32 grader. Stämmer detta? Är 32 grader den optimala temperaturen när man ska odla upp sin jäst? Eller är jag ute och cyklar onykter.... :)

Akvariepump?

av Årsta-Holger » ons okt 10, 2012 20:50

Kan man i brist på magnetomrörare syresätta förkulturen med akvariepump istället? Och hur länge ska man i så fall köra pumpen?

Re: Använd och ta till vara jäst

av torstensson » ons sep 12, 2012 8:39

1. Det skall inte vara några problem. För att få det riktigt rent skall man helt köra glas osv i tryckkokare såvida man inte har en autoklav stående.

2. Du skall skaka om ofta. Har du inte tummen mitt i handen är det dock enkelt och billigt att bygga en magnetomrörare.

3. Här kan du använda Mr Malty pitching calculator. Försök att ha åtminstone en liter. Det är svårt att använda för mycket jäst och det därför alltid bättre att tillsätta för mycket jäst än för lite.

4. Jag använder inte lock eller jäsrör, har inte råkat ut för något ännu. Låt bli att ställa flaska på ett utsatt ställe, tex vid ett fönster.

5. 2 dagar innan är nog minimum. Märker du att förkulturen är helt utjäst kan du ställa den i kylskåpet (med lock/jäsrör på)

Lycka till!

Re: Använd och ta till vara jäst

av Årsta-Holger » tis sep 11, 2012 21:57

Jag har bryggt öl i snart ett års tid, ca 7-8 batcher, men jag har faktiskt hittills aldrig gjort någon förkultur, och det har gått bra alla gånger (möjligtvis med undantag för en, men då var det nog fel jästemperatur). Jäsningen har oftast kommit igång efter ett halvt dygn. Nu har jag ändå bestämt mig för att göra förkultur inför min kommande bryggning på lördag. Jag har läst på en del, både i denna tråd och på andra ställen, men fortfarande har jag frågor som jag inte hittat svar på:

1. Jag har inte använt spraymalt, utan jag har kokat vört på maltslattar som jag hade hemma, och som jag frös in så fort vörten hade svalnat. OG är 1050. Jag var givetvis noga med hygienen och desinfecerade flaskorna. Tror ni det kommer att funka?

2. Eftersom jag inte har någon magnetomrörare så förstår jag att jag måste skaka flaska väldigt mycket för att syresätta. Men ska jag bara skaka i början när jag tillsatt jästen, eller ska jag skaka flera gånger om dagen? Hur länge ska man skaka ungefär?

3. Den planerade batchvolymen är 20 l, och jag har köpt ett smackpack German ale (Wyeast 1007). Hur mycket vört behöver jag till förkulturen? I de forumtrådar jag läst så nämns allt från tre deciliter till över en liter. I detta fallet är det en ale, som jag tänkte starta på ganska låg temperatur, ca 15-17 gr, och sedan höja på slutet. Beräknat OG 1056.

4. Någonstans läste jag att man inte ska ha varken lock eller jäsrör, utan hellre täcka flasköppningen med aluminiumfolie, eftersom det bildas alkohol om man stänger ute syret. Jag tycker det låter lite riskabelt ur infektionssynpunkt. Hur brukar ni göra?

5. Kan det vara lagom att starta förkulturen två dagar i förväg? Jag tänker mig att om man använder smackpack så kanske tiden kortas ner, eftersom jästen redan kickar igång när man smackar påsen, eller...???

Re: Använd och ta till vara jäst

av hult » fre aug 31, 2012 17:27

Bild

Har gjort öl från spraymalt och tänkte ta tillvara på jästen från den.


Så här ser det ut efter 5 min. Ser ut som om nästan allt är jäst och väldigt lite bös som jag kan tänka mig att man får om man kör All-grain.


Frågan är nu vad som går att använda till nästa sats? Det var en Ale-jäst som jag nu tänkte använda till en Cider...

Re: Använd och ta till vara jäst

av Weinkeller » tis aug 07, 2012 16:15

@ BjornL: Givetvis går det bra, använder en liknande metod själv. Bäst tycker jag är metoden att skörda kreusen, då får man i princip bara ren och pigg jäst.

Re: Använd och ta till vara jäst

av BjornL » mån aug 06, 2012 11:27

Angående jäst-tvätt från primärt trub; är det inte enklare att efter att man tappat av all öl hälla på ett par liter sterilt vatten direkt på kakan, vispa runt, vänta 3 min och sedan hälla av vätskan - då får man ju inte med så mycket grums till nästa tvätt-steg?

Re: Använd och ta till vara jäst

av Coachen » lör jul 07, 2012 6:34

Brukar ni låta wyeasts smack-pack svälla helt och hållet när man gör en förkultur?

Jag lyckades tydligen döda ett paket belgian wit (som dock var från November 2011) när jag skulle göra en förkultur. Kanske jag började med för stor mängd vört.

Borde jag hälla ut allting eller kan jag bara hälla i ett nytt paket i samma förkulturs-vört?

Re: Använd och ta till vara jäst

av Madmaxtiger » lör jun 16, 2012 14:56

Har nu skördat jäst från Chimay Blue som jag nu använder i min senaste sats. Jäser som bara den.

Hur gjorde jag?
Köpte mig 2st Chimay. Hällde av 3/4 av ölen försiktigt i ett glas öl (som dracks upp :) ). Ölen hade fått stått i kylen ett antal dagar för att den jäst som finns i ölen skulle sedimentera sig. Hade innan kokat upp lite vört av malt extrakt. (se början av denna tråd för att få reda på hur man gör). Tog sen de 2st 1/4 öl och blandade med vörten i en 1 ½ liter petflaska. Ölen och vörten hade samma temperatur. Skakade för att syresätta.

Efter ett antal dagar kunde man känna på flaskan att någonting hände. Gick och skakade lite till och från. Tog nog någon vecka innan all jäsning hade avstannat. Självklart släppte jag trycket ur flaskan.

Har även gjort samma sak med Duvel öl.

Kommer att ta vara på jästen som blir nu i primärjäsningen. Så om det blir en hel del jäst så kan jag skicka om någon är intresserad. Dock så är det roligare att göra det själv 8)

Så skål.

Re: När bör man sätta igång en förkult?

av Weinkeller » mån feb 20, 2012 23:21

swerikard skrev:Hur långt i förväg bör man börja med steg 1 av förkulten (Tänkt följa guiden högst upp i tråden) så den är lagom färdig då man planerrat att brygga?
Du kan skörd jästen samma dag som du ska använda den. Återanvänder du jästslurry så behöver du inte göra förkultur om du använder tillräcklig mängd 1-2 veckor efter skördningen. Är den äldre än så är det fördelaktigt att använda en förkultur för en bra jässtart.

Upp