Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Steget till extraktbryggning

Besvara


Den här frågan är till för att förebygga automatiska registreringar.
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :light: :arrow: :| :mrgreen: :w00t: :idea: :thumbup: :thumbdown: :doh: :unsure: :screwy:
Visa fler smilies

BBCode är
[img] är
[url] är
Smilies är

Trådhistorik
   

Expandera Trådhistorik: Steget till extraktbryggning

Re: Steget till extraktbryggning

av behedwin » ons dec 10, 2014 7:25

Tänker ge mig på lite extraktbryggning efter att ha kört hela processen ett tag nu. Hoppas på att spara ned lite på bryggtiden och kunna köra oftare och testa mer.

Dock är jag osäker på humle doseringen.
Jag har ofta legat på batcher kring 7-10 liter.
då har jag legat på en total humle mängd på ca 60-100g

receptet i denna tråd ligger på 52g totalt på 25liter öl.

har varit väldigt nöjd med min öl... frågan är bara varför mängden skiljer sig så markant?

Re: Steget till extraktbryggning

av Knox » ons mar 12, 2014 7:54

Ja

Re: Steget till extraktbryggning

av Hallstrom » tis mar 11, 2014 23:16

Jag tänkte göra 8 liter öl, så jag löste upp ett kilo maltextrakt i 8 liter kokande vatten.
När jag hällde över det till en jäshink en timme senare var det bara 5 liter.
Borde jag ha börjat med 11? :unsure:

Re: Steget till extraktbryggning

av Duffen » tis apr 30, 2013 5:51

Biltema har en på 25 liter med kran, riktigt bra.

Re: Steget till extraktbryggning

av ameste » mån apr 29, 2013 23:28

Till helgen tänkte jag sätta ihop första satsen i min karriär, och har några frågor.

Jag kör på 3kg maltextrakt, siktar på någonstans kring 22-23 liter öl, antar att detta är ok?

Jag har ingen jättestor gryta idag, går det bra att blaska ut 2kg maltextrakt i jästunnan, givetvis då i hett vatten. Och sedan koka 1kg maltextrakt tillsammans med humlen?
Hur stor gryta behöver jag annars för att det ska bli vettigt? 10 liter? Det jag är lite osäker på om det ens är värt att köpa en 10l om jag fastnar och vill göra mer, då är det nästan bättre att köpa en 20l eller så om jag fattat rätt. :)

Re: Steget till extraktbryggning

av Knox » tor apr 11, 2013 1:04

Allgrain är när du använder mältat korn och mäsker det (finns en bra tråd om detta) beersmith är en mjukvara för öltillverkning och receptmakande mm mm kostar en slant men du kan ladda ner en gratis testversion i 21 dagar (tror jag det är)

Re: Steget till extraktbryggning

av Duffen » ons apr 10, 2013 22:20

Vad är algrain? Samt beer smith?

Re: Steget till extraktbryggning

av Knox » ons apr 10, 2013 19:34

du kan få ut ca 15 liter 4.8% öl enl beersmith, som jag för ovrigt rekomenderar att använda, specielt om du tänker börja med allgrain senare

Re: Steget till extraktbryggning

av Duffen » ons apr 10, 2013 19:16

Tjena jag undrar om det är någon som har en liknande beskrivning som första inlägget fast för veteöl?

Jag är totalt okunnig och ska brygga mitt första öl och vill gärna lära mig göra allt korrekt från början. För att ni ska förstå min nivå så vet jag i stora drag vad humle är och hur man jäser inte så mycket mer.

Det jag köpt är:

WYEAST XL Activator nestemäiset hiivat
3068 Weihenstephan Wheat

Spraymallas Wheat 500g Muntons , 4 stycken.

Hallertau Mittelfrüh 100 g

Hur mycket öl kan jag göra på detta och hur går jag tillväga för att brygga det?

Re: Steget till extraktbryggning

av Brandis » lör mar 09, 2013 12:58

Salvius skrev: Jag hade i 6 påsar á 0.5 kg. Delade upp malten i två grytor. I den största hade jag 2 kg malt och all humle, sedan hade jag 1 kg i en mindre gryta som fick koka upp, men det spelar väl ingen roll?

Salvius
Nej det spelar ingen roll
Då kan du luta dig tillbaka och vänta en 14 dagar eller nått tills det jäst klart

Vörten har skiktat sig är mitt antagande
Du kan omöjligen få så lågt og med 3 kg spraymalt

3 kg spraymalt med 25 liter vatten ger som sagt ca OG 1.044
Utgår från det ;)

Re: Steget till extraktbryggning

av Salvius » lör mar 09, 2013 12:43

Brandis skrev:3 kg spraymalt till 25 liter borde ge ett OG på ca 1.044
Tror det skiktat sig så ta det lugnt, du har ju i 3 kg?
Inte 3 påsar om 0,5 kg då?
Det stämmer bättre i så fall med ditt uppmätta OG

Jag hade i 6 påsar á 0.5 kg. Delade upp malten i två grytor. I den största hade jag 2 kg malt och all humle, sedan hade jag 1 kg i en mindre gryta som fick koka upp, men det spelar väl ingen roll?


Salvius

Re: Steget till extraktbryggning

av Brandis » lör mar 09, 2013 11:18

3 kg spraymalt till 25 liter borde ge ett OG på ca 1.044
Tror det skiktat sig så ta det lugnt, du har ju i 3 kg?
Inte 3 påsar om 0,5 kg då?
Det stämmer bättre i så fall med ditt uppmätta OG

Re: Steget till extraktbryggning

av Salvius » lör mar 09, 2013 11:05

Brandis skrev:Låter som det skiktat sig så OG-provet inte är rättvisande (skulle gissa på att ledtråden är väntandet på att brygden nåt 18 grader innan du tog OG)
Tog du OG från toppen av spannen?

Hur många liter gjorde du det till?

Ja, det var mycket mörkare nertill i jäshinken så det hade kanske skiktat sig. Jag tog en ren (steriliserad) slev och rörde runt i hinken innan jag tog ett prov från toppen av hinken. Jag har gjort 25 liter.

Jag tog provet när termometern visade 17 grader, men provade även att värma upp vörten i vattenbad till 20 C och hydrometern visade lika båda gångerna.

Re: Steget till extraktbryggning

av Brandis » lör mar 09, 2013 10:44

Låter som det skiktat sig så OG-provet inte är rättvisande (skulle gissa på att ledtråden är väntandet på att brygden nåt 18 grader innan du tog OG)
Tog du OG från toppen av spannen?

Hur många liter gjorde du det till?

Re: Steget till extraktbryggning

av jim [skutte] » lör mar 09, 2013 10:41

Skiktat sig?

Upp