Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Starkvin på Fikon och Plommon

Besvara


Den här frågan är till för att förebygga automatiska registreringar.
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :light: :arrow: :| :mrgreen: :w00t: :idea: :thumbup: :thumbdown: :doh: :unsure: :screwy:
Visa fler smilies

BBCode är
[img] är
[url] är
Smilies är

Trådhistorik
   

Expandera Trådhistorik: Starkvin på Fikon och Plommon

Re: Starkvin på Fikon och Plommon

av hlodyn » mån apr 02, 2018 19:48

Tappat på flaskor, nu får det mogna ett tag. Men fullt drickbart redan nu. Lär ska nå sin höjdpunkt om 3-4 år.

Re: Starkvin på Fikon och Plommon

av hlodyn » sön feb 25, 2018 23:08

Jäsningen hade nu saktat ner till mer än 2 min mellan bubblorna, dags för omtappning alltså. Kollade alkoholhalten, den låg på 20%. Provsmakade och det smakade som jag förväntat mej: Fikon och Plommon, mest Fikon. Blir nog riktigt gott som Aperitif eller Dessertvin. Nu får det vila ett par veckor till nästa omtappning

Re: Starkvin på Fikon och Plommon

av hlodyn » mån feb 12, 2018 18:58

Jäsningen har gått lugnt och jämnt, ca 4-5 sek mellan bubblorna. Men nu har det börjat sakta ner, så jag fiskade upp tygpåsen med frukt så att allt slam får tid att lägga sej på botten. Kramade ur så mycket det gick för att få med allt det göttaste. Nu får det jäsa vidare tills jäsningen stannar av. Passade på att provsmaka, påminner om Portvin.

Starkvin på Fikon och Plommon

av hlodyn » lör feb 03, 2018 17:11

Startade för två veckor sedan ett vin på Fikon, Plommon och Russin. Receptet hittade jag i en bok om vinbryggning, det är egentligen två recept på 10 liter vardera: Ett Fikonvin och ett Plommon/Russinvin men jag slog ihop recepten.

2 kg torkade Fikon
1,5 kg torkade Plommon
0,75 kg russin
4,6 kg socker
Lalvin EC-1118 jäst
Enzymer, Jästnäring, Svavla

Efter några dagars mäskjäsning hällde jag frukten i en tygpåse, lade med tygpåsen i jäshinken och startade upp jäsningen med hälften av vattnet och hälften av sockret (vill ju inte chocka jästen med för mycket socker på en gång). Nu har jag tillsatt resten av sockret och vattnet, så då är det bara att vänta på jäsningen. Lär väl ta några veckor...

____________________________________

Starkvin Äpple 2017
Rödvin Australisk typ 2017
Vitt vin m. Aprikoser 2017
Rosévin m. Hallon 2018
Äppelcider på G
Starkvin Fikon/Plommon på G

Upp