av latmasken » lör okt 21, 2017 7:29
Läs andra trådar med nybörjarfrågor, jag har flera gånger tidigare skrivit om "grunderna" i liknande trådar.
När det gäller bären så brukar man säga att efter ungefär en vecka ha de gett ifrån sig all smak och färg och behöver inte vara kvar, men det finns både fördelar och nackdelar med att sila av dem tidigt. Jag tycker personligen det är bättre att sila av dem när jäsningen pågår för fullt, eftersom jästen då skyddar brygden bättre från infektioner.
Jäst förökar sig, egentligen räcker det med en jästcell för att få igång jäsningen men den startar snabbare om du har i mer jäst från början. Jästen som blev över kommer du ändå inte kunna använda för den blir gammal.
När det gäller tillsatserna så kan man skippa de flesta av dem, det tar bara lite längre tid innan vinet slutar jäsa och klarnar om man skippar jässtopp och klarningmedel.
Läs andra trådar med nybörjarfrågor, jag har flera gånger tidigare skrivit om "grunderna" i liknande trådar.
När det gäller bären så brukar man säga att efter ungefär en vecka ha de gett ifrån sig all smak och färg och behöver inte vara kvar, men det finns både fördelar och nackdelar med att sila av dem tidigt. Jag tycker personligen det är bättre att sila av dem när jäsningen pågår för fullt, eftersom jästen då skyddar brygden bättre från infektioner.
Jäst förökar sig, egentligen räcker det med en jästcell för att få igång jäsningen men den startar snabbare om du har i mer jäst från början. Jästen som blev över kommer du ändå inte kunna använda för den blir gammal.
När det gäller tillsatserna så kan man skippa de flesta av dem, det tar bara lite längre tid innan vinet slutar jäsa och klarnar om man skippar jässtopp och klarningmedel.