Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Te-vin Russian grey

Besvara


Den här frågan är till för att förebygga automatiska registreringar.
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :light: :arrow: :| :mrgreen: :w00t: :idea: :thumbup: :thumbdown: :doh: :unsure: :screwy:
Visa fler smilies

BBCode är
[img] är
[url] är
Smilies är

Trådhistorik
   

Expandera Trådhistorik: Te-vin Russian grey

Re: Te-vin Russian grey

av Toffeln » lör jun 03, 2017 23:50

Kul att du lyckats! Grattis!

Re: Te-vin Russian grey

av M50B25 » lör jun 03, 2017 20:28

Känns snart inte som att jag behöver oroa mig att vinet skall förfaras.

Det är nämligen en succé på bjudning efter bjudning. Svärföräldrar och ålderföräldrar och även frun. Tycker att de aldrig smakat något liknande, ovanlig smak men väldigt gott

Re: Te-vin Russian grey

av M50B25 » fre jun 02, 2017 17:06

Det är både jässtoppat och klarnat..

Re: Te-vin Russian grey

av Bowtecher » fre jun 02, 2017 10:13

tror inte det är nån fara så länge det fortfarande jäser, kolsyran trycker nog bort luften så fort locket åkt på igen.

Re: Te-vin Russian grey

av M50B25 » ons maj 31, 2017 9:16

Halloj, nu har mer tid gått, vinet är fortfarande kvar i jäshinken, med lock och vattenlås. Har öppnat en gång i veckam för att smaka av.

Kom på nu att det har ju utsatts för ny luft varje gång jag öppnat för att smaka, hr inte haft tid att tappa det på mindre dunkar och flaskor än.

Vad riskerar jag? Vinet smakar bara bättre för varje vecka och det är ju ganska starkt ca 18% men senaste gången när jag hällt upp i ett glas märkte jag att färgen börjat skifta lite, är det något jag bör se upp med?

Re: Te-vin Russian grey

av Toffeln » ons maj 24, 2017 17:51

Fort är väl någon vecka på senare försök. Tror nån sats stod närmare två veckor ;-) räknar minst 2 månader innan man kan förväntas fortsätta med vinet på lagring eller flaskning. Ibland silar jag av frukt eller tappar till nytt kärl för att bli av med jäst. Jag arbetar mycket med känsla och avsmak tillsammans med neräknungar och teori på viner. Vill ge dom någonting speciellt och oförändrat i smak. Jag har sällan speciella regler mer än renlighet och tålamod.

Re: Te-vin Russian grey

av Bowtecher » ons maj 24, 2017 15:45

Definiera "fort" :mrgreen:
För mig är två veckor med frukten i nästan orimligt länge, men det kanske tar den tiden för allt att jäsa ut...?
Och att mitt Te vin fortfarande jäser, startat 24/4 och omtappat 6/5 (endast vätskan övertappad på bulk) tycker jag är snudd på magiskt.
Men jag har endast kört rena juice-satser tidigare och då kanske det går så pass mycket snabbare.

Re: Te-vin Russian grey

av Toffeln » tis maj 23, 2017 15:19

Jag tror inte att man varken tjänar eller förlorar någonting på att göra varesig det ena eller andra så länge man inte tillåter frukten att bli dålig i kärlet. Jag antar att viss frukt släpper ifrån sig vissa smaker under en längre tid och att kärnor och spån kan behöva lite längre lagring men annars antar jag att det är vilket som. Jag har ganska liten erfarenhet av långlageimg av frukt då jag silat bort eller flaskat dessa satser ganska fort.

Re: Te-vin Russian grey

av Bowtecher » mån maj 22, 2017 15:56

Toffeln skrev:
Bowtecher skrev:Mitt te-sats har stått snart en månad efter första omtappning visar inte minsta antydan till att klarna. Ser ut som apelsinjuice. Hur lång tid tar det normalt innan det klarnar och kolsyran försvunnit av sig själv innan man kan flasktappa? Jag tillsatte ingen klarning eller jässtopp.
Satsen står i 2 st 5-literskärl nu med vatten/jäslås.

Den ena jäste vidare betydligt längre vilket jag fann märkligt, det var ju samma sats som jag tappade över med hävert vid samma tillfälle. Är jästen koncentrerad längst ned i jäshinken eller tvärtom?
Kan vara så att den ena satsen fick sig lite mer syre tillsatt eller att du satte på locket snabbare på den flaskan (den ena stod kanske öppen medan den andra tappades?). Syret kan dra igång processer i vinet. Alternativt eftersom det inte verkar klarna så jäser det fortfarande litegran.
Det kan ta flera månader innan vinet klarna. Det är därför jässtopp och klarningsmedel är så populärt i snabbsatser.

Enkelt så ligger död jäst på botten i hinken och aktiv jäst flyter runt I bryggden.
Ja det kan nog blivit lite mer syre under tiden i den ena, OCH mer "skvalande" i flaskan längst bort från jäshinken då häverten precis nådde fram. Tappade även av dem lite tidigt kanske för de jäste fortfarande för fullt vid omtappningen och öchslet var på 80 men jag ville ändå sila bort frukten (russinen).
Med facit i hand (mer påläsning) kanske det inte hade gjort nåt om frukten fått ligga i längre då jag antar att den inte blir dålig och förstör vinet så länge den inte utsätts för syre och ligger kvar i sin egen alkohol?

Tjänar man på att som i vissa recept jag sett låta frukten ligga i en nätpåse med tyngd för att hålla sig under ytan för såna här satser som jäser länge?

Re: Te-vin Russian grey

av Toffeln » mån maj 22, 2017 15:33

Bowtecher skrev:Mitt te-sats har stått snart en månad efter första omtappning visar inte minsta antydan till att klarna. Ser ut som apelsinjuice. Hur lång tid tar det normalt innan det klarnar och kolsyran försvunnit av sig själv innan man kan flasktappa? Jag tillsatte ingen klarning eller jässtopp.
Satsen står i 2 st 5-literskärl nu med vatten/jäslås.

Den ena jäste vidare betydligt längre vilket jag fann märkligt, det var ju samma sats som jag tappade över med hävert vid samma tillfälle. Är jästen koncentrerad längst ned i jäshinken eller tvärtom?
Kan vara så att den ena satsen fick sig lite mer syre tillsatt eller att du satte på locket snabbare på den flaskan (den ena stod kanske öppen medan den andra tappades?). Syret kan dra igång processer i vinet. Alternativt eftersom det inte verkar klarna så jäser det fortfarande litegran.
Det kan ta flera månader innan vinet klarna. Det är därför jässtopp och klarningsmedel är så populärt i snabbsatser.

Enkelt så ligger död jäst på botten i hinken och aktiv jäst flyter runt I bryggden.

Re: Te-vin Russian grey

av Bowtecher » mån maj 22, 2017 9:58

Mitt te-sats har stått snart en månad efter första omtappning visar inte minsta antydan till att klarna. Ser ut som apelsinjuice. Hur lång tid tar det normalt innan det klarnar och kolsyran försvunnit av sig själv innan man kan flasktappa? Jag tillsatte ingen klarning eller jässtopp.
Satsen står i 2 st 5-literskärl nu med vatten/jäslås.

Den ena jäste vidare betydligt längre vilket jag fann märkligt, det var ju samma sats som jag tappade över med hävert vid samma tillfälle. Är jästen koncentrerad längst ned i jäshinken eller tvärtom?

Re: Te-vin Russian grey

av M50B25 » sön maj 21, 2017 22:29

Alltså jag måste säga att det verkar bli bättre ju längre det får stå, provade ett glas nu och det börjar bli väldigt gott, så detta vin ska på flaska och avnjutas under lång tid framöver.

Re: Te-vin Russian grey

av Toffeln » fre maj 19, 2017 21:34

Nja. På vinet du gjort går det nog bra att räkna så annars finns det en tabell för att räkna ut blandningen till sprit. Eftersom etanol är mindre molekyler än vatten så blir det ugefär som när du tar en liter sand och blandar med grus. Sanden lägger sig mellan stenarna likt alkoholen mellanvattnet.
http://homedistiller.org/calcs/dilute men 50-50 fungerar utmärkt om du nu inte måste räkna exakt.

Re: Te-vin Russian grey

av M50B25 » fre maj 19, 2017 21:21

Nu har det klarnat och är enligt beskrivningen på universaljässatsen "färdigt" så jag kostar på mej ett glas 8)

Fasen vad starkt det är.... tyvärr fortfarande en viss jästsmak skit samma tog upp en halvliter hade i lite flädersaft å körde i sodastreamern

Helt klart drickbart sprattelvatten :drunk: Farligt.... Får komma på nåt sätt att späda ut det till kanske 6% eller så.

Men hur räknar man isåfall? exempel* om man har 25 liter 20% blir det då 50 liter 10%?

Re: Te-vin Russian grey

av Toffeln » ons maj 17, 2017 17:18

M50B25 skrev:Det är det receptet som jag utgått ifrån med. Ska se om jag hinner greja med vinet ikväll, det har definitivt jäst ut nu. Det ska bli spännande att se vad det smakar när man blivit av med jästen.

Bör jag både jäststoppa och klarna innan jag eftersötar och smakjusterar?

Funderar på att eftersöta med katrinplommonjuice men hur blir då hållbarheten på en sådan här brygd, står ju på juicen att det är 4 dagar i kylskåp men med både jässtopp och alkoholhalt runt 14% så borde det väl inte vara något problem?
Jobbigt å dricka upp 25 liter vin på nån vecka...
Jobbigt men inte omöjligt ;-)
Hållbarheten i stängda flaskor och en alkoholhalt på 14% blir nog så pass lång att du hinner dricka upp vinet.

Jässtoppa och klarna vinet innan du eftersötar så är det lättare att uppskatta hur det smakar bästa gång du ska dricka det. Jästen smakar ju som bekant en hel del den också.

Upp