av Hagbard » tis jan 10, 2012 16:51
TERIAC skrev:p0kker skrev:Jag köpte cut'n roll's snussats från tilbudet.nu samt en riskokare för att köra igång min 3:e omgång av snustillverkning. Jag har tidigare provat Cuthofs grejer och varit ganska nöjd men jag ville prova nån annan tobak den här gången.
Med Cuthofs 36-timmarsprocess och helsvarta snus har allt gått enligt planerna vid tillverkning. Jag är nu inne på mitt 3:e dygn med min cut'n roll-sats och efter att ha läst runt lite på internet har jag förstått att man ska se upp för mögel. Idag när jag körde min dagliga runtrörning i satsen hade färgen börjat arta sig, fast jag hade 3 små öar som hade en ljusare färg. Jag tänkte att det säkert var helt normalt och att det bara var ett tecken på att satsen behöver processa lite längre. Fast jag vet inte hur snusmögel ser ut. Jag blev lite orolig och hoppades att någon här på bryggforum.nu kunde upplysa mig.
Tack!
Det ser ut som vanligt vitt mögel på t.ex bröd. Små vita bomullstussar som växer ganska snabbt. Jag har mitt hemkörda snus djupfryst i små plastlådor och om dom får stå upptinade för länge så kan det mögla. Botas med blixtens hastighet i micron 10-15 sek. på full fart. Lossa bara på locket fört annars smäller det iväg av ångtrycket. Efteråt är allt svart och fint igen. Om man åtgärdar möglet bums inbillar jag mig att det inte hinner bildas några skadliga ämnen. Nitrosaminer och dyl. Men hela processen med långsam jäsning är ju tveksam i detta avseende. Till skillnad mot bakning i 95 grader i 24 tim + 12 tim med tillsatt bikarbonatlösning. DVS svensk snustillverkningsprocess.(pastörisering)
(Mögel tål inte ens 50 grader har jag för mig.)
Kör 24+12 , 85-90 c. bakas snuset längre o vid lågvärme kan ohälsosamma ämnen uppstå , tillsätt salt o natriumkarbonat , karbonatet efter 24 h , smaksätt o kylförvara , lycka till
http://www.snusfabriken.com/ rekomenderas .
[quote="TERIAC"][quote="p0kker"]Jag köpte cut'n roll's snussats från tilbudet.nu samt en riskokare för att köra igång min 3:e omgång av snustillverkning. Jag har tidigare provat Cuthofs grejer och varit ganska nöjd men jag ville prova nån annan tobak den här gången.
Med Cuthofs 36-timmarsprocess och helsvarta snus har allt gått enligt planerna vid tillverkning. Jag är nu inne på mitt 3:e dygn med min cut'n roll-sats och efter att ha läst runt lite på internet har jag förstått att man ska se upp för mögel. Idag när jag körde min dagliga runtrörning i satsen hade färgen börjat arta sig, fast jag hade 3 små öar som hade en ljusare färg. Jag tänkte att det säkert var helt normalt och att det bara var ett tecken på att satsen behöver processa lite längre. Fast jag vet inte hur snusmögel ser ut. Jag blev lite orolig och hoppades att någon här på bryggforum.nu kunde upplysa mig.
Tack![/quote]
Det ser ut som vanligt vitt mögel på t.ex bröd. Små vita bomullstussar som växer ganska snabbt. Jag har mitt hemkörda snus djupfryst i små plastlådor och om dom får stå upptinade för länge så kan det mögla. Botas med blixtens hastighet i micron 10-15 sek. på full fart. Lossa bara på locket fört annars smäller det iväg av ångtrycket. Efteråt är allt svart och fint igen. Om man åtgärdar möglet bums inbillar jag mig att det inte hinner bildas några skadliga ämnen. Nitrosaminer och dyl. Men hela processen med långsam jäsning är ju tveksam i detta avseende. Till skillnad mot bakning i 95 grader i 24 tim + 12 tim med tillsatt bikarbonatlösning. DVS svensk snustillverkningsprocess.(pastörisering)
(Mögel tål inte ens 50 grader har jag för mig.)[/quote]
Kör 24+12 , 85-90 c. bakas snuset längre o vid lågvärme kan ohälsosamma ämnen uppstå , tillsätt salt o natriumkarbonat , karbonatet efter 24 h , smaksätt o kylförvara , lycka till :D
[url]http://www.snusfabriken.com/[/url] rekomenderas .