ginslinger skrev:Jag har nyligen lagt vantarna på en liten FOA och skulle behöva hjälp kring hur jag ska använda den på bästa sätt (jag har aldrig använt FOA tidigare och är allmänt grön gällande bränning).
Mäsken står på jäsning och är nog färdig om någon dag. Jag har en e-kolv på 5 liter som kokkärl. Syftet är att göra små mängder med så fin sprit som möjligt för att sedan krydda. Har ett gäng frågor:
Hur hårt ska jag koka mäsken?
Ska kylvattnet stå på max?
Hur gör jag med separering och cuts med ett så litet kokkärl?
Hur vet jag när alkoholen i kokkärlet är slut och jag måste fylla på mer mäsk?
Har läst massvis med trådar här men skulle behöva en kortfattad guide som stegvis går igenom hela proceduren. Vore grymt tacksam för hjälp!
Hej, roligt att du testar en foa:-)
Antar att du kokar på en platta (spisplatta) och har en så kallad "orginal otto/foa" den med ca 10mm rör som kropp och 6mm som "rör på sidorna".
1. låt mäsken verkligen jäsa färdigt innan du börjar, använd "turbo pure" eller liknande jäst (funkar även med vin jäst alt champagne jäst)
2. var noga när du tappar ur mäsken och lämna "botten slammet"
Nu kan du koka
Ha inte högre effekt på plattan än du behöver, du ser ju när det kokar i E-kolven.
Vattnet är lite svårt att säga hur mycket du behöver men du ska kyla så mycket så att det bara droppar och kommer "pärlband" med produkt ur foan.
Du slår på vattnat "just innan" det börjar koka i E-kolven.
Du har inga termometrar mm på en foa, du kör på "känn" (och erfarenhet) du lär dig hur det "droppar produkt" ur den, vad plattan stod på och ungefär hur mycket vatten som du behöver.
Med den "lilla foan" som du har behöver du nog koka om produkten alt "kola den", inget att vara orolig för men det behövs för att få den "ren"
Hur mycket alkohol man kan få ur en mäsk (beroende på 6kg eller 8kg socker antal liter mäsk..) är tex 16% mäsk på 10liter ger dig 1,6 liter totalt/max med alkohol. ex du fyller 5 liter i E-kolven du kan du totalt/max ta ut 8dl.
Av det så är en del head, hjärta och tail. Det är hjärtat du ska spara, head kan du kasta (ev spara andra halvan och hälla i mäskdunken) och delar av tail kan du hälla tillbaka i mäsk dunken. Prova med 20/60/20 (head/hjärta/tail) som början.
Med det så menar jag att om du tex ska få ut 1l sprit, kasta 2dl (alt 1dl sparas och hälls i mäskdunk), spara 4dl, 2dl tail kastas (alt häller du tillbaka första dl i mäskdunken, sista dl tail kastar du).
I slutändan är det ju din näsa/smak som avgör vad du vill behålla/kasta, lukta/smaka hela tiden under körningen så du får kolla på smak skillnader mellan head/heart/tail osv.
(på labmastertiden sparade folk mer eller minre all produkt (kastade ca ett snapsglas i början eller 1dl) och renade sedan med aktivtkol... du gör precis som du vill)
Hoppas detta hjälper dig att komma igång, har du mer frågor om din Foa så är det bara att posta i FOA forumet!
Lycka till
[quote="ginslinger"]Jag har nyligen lagt vantarna på en liten FOA och skulle behöva hjälp kring hur jag ska använda den på bästa sätt (jag har aldrig använt FOA tidigare och är allmänt grön gällande bränning).
Mäsken står på jäsning och är nog färdig om någon dag. Jag har en e-kolv på 5 liter som kokkärl. Syftet är att göra små mängder med så fin sprit som möjligt för att sedan krydda. Har ett gäng frågor:
Hur hårt ska jag koka mäsken?
Ska kylvattnet stå på max?
Hur gör jag med separering och cuts med ett så litet kokkärl?
Hur vet jag när alkoholen i kokkärlet är slut och jag måste fylla på mer mäsk?
Har läst massvis med trådar här men skulle behöva en kortfattad guide som stegvis går igenom hela proceduren. Vore grymt tacksam för hjälp![/quote]
Hej, roligt att du testar en foa:-)
Antar att du kokar på en platta (spisplatta) och har en så kallad "orginal otto/foa" den med ca 10mm rör som kropp och 6mm som "rör på sidorna".
1. låt mäsken verkligen jäsa färdigt innan du börjar, använd "turbo pure" eller liknande jäst (funkar även med vin jäst alt champagne jäst)
2. var noga när du tappar ur mäsken och lämna "botten slammet"
Nu kan du koka
Ha inte högre effekt på plattan än du behöver, du ser ju när det kokar i E-kolven.
Vattnet är lite svårt att säga hur mycket du behöver men du ska kyla så mycket så att det bara droppar och kommer "pärlband" med produkt ur foan.
Du slår på vattnat "just innan" det börjar koka i E-kolven.
Du har inga termometrar mm på en foa, du kör på "känn" (och erfarenhet) du lär dig hur det "droppar produkt" ur den, vad plattan stod på och ungefär hur mycket vatten som du behöver.
Med den "lilla foan" som du har behöver du nog koka om produkten alt "kola den", inget att vara orolig för men det behövs för att få den "ren"
Hur mycket alkohol man kan få ur en mäsk (beroende på 6kg eller 8kg socker antal liter mäsk..) är tex 16% mäsk på 10liter ger dig 1,6 liter totalt/max med alkohol. ex du fyller 5 liter i E-kolven du kan du totalt/max ta ut 8dl.
Av det så är en del head, hjärta och tail. Det är hjärtat du ska spara, head kan du kasta (ev spara andra halvan och hälla i mäskdunken) och delar av tail kan du hälla tillbaka i mäsk dunken. Prova med 20/60/20 (head/hjärta/tail) som början.
Med det så menar jag att om du tex ska få ut 1l sprit, kasta 2dl (alt 1dl sparas och hälls i mäskdunk), spara 4dl, 2dl tail kastas (alt häller du tillbaka första dl i mäskdunken, sista dl tail kastar du).
I slutändan är det ju din näsa/smak som avgör vad du vill behålla/kasta, lukta/smaka hela tiden under körningen så du får kolla på smak skillnader mellan head/heart/tail osv.
(på labmastertiden sparade folk mer eller minre all produkt (kastade ca ett snapsglas i början eller 1dl) och renade sedan med aktivtkol... du gör precis som du vill)
Hoppas detta hjälper dig att komma igång, har du mer frågor om din Foa så är det bara att posta i FOA forumet!
Lycka till