absolutabsinth skrev:Verkar intressant har en Foa liggande å samlar damm sen 20 år.
Ska slänga ihop en kolonn med gin basket å testa
Roligt att det finns intresse av fler
Tänkte att jag skulle berätta mera exakt vilken utrustning som jag använder för att "destillera med smak". Har tyvärr ej provat att göra gin mm på "orginal FOA'n" dvs den som är gjord av 6mm rör. Det borde fungera precis lika bra men ta längre tid att tex "baka gin".
På nedan utrustning sitter det 1 1/4" gänganslutningar som gör att jag kan ansluta dessa hur jag vill dvs FOA med eller utan kolonn eller "smakkammare". FOA'n är modifierad så att jag kan reglera produktkylningen och "stiga kylningen"(den på foa kroppen) separat.
Det underlättar att ha så när man ska göra smaksatt pga att du kan dra ner "refluxen" till minimalt/ingen och ändå köra kylningen för fullt. Att reglera kylningen separat har även fördelar när man gör "naturell vodka"
*Kärl*
25l, rostfritt
1st 1000w element
1st 2000w element
*Kolonn*
35x800mm koppar, 1 1/4" gänganslutning (bättre med lite längre tex 1000-1200mm)
Isolerad med "rörisolering"
*Packning kolonn*
Löst stoppad med 7-8 rostfria "skurbollar"
(1 1/4" gänganslutning i ändarna)
*FOA*
En sk "FET FOA" dvs uppskalning av "std foan" 2gg
(1 1/4" gänganslutning)
*Smakkammare/gin basket*
90x290mm behållare, rostfritt
Nätkorg som hindrar att "kryddorna" kan "ligga i blöt" under körningen (även en liten "distans bricka" från botten, ca 2cm högt ihop rullat 6mm kopparrör)
(1 1/4" gänganslutning, botten/toppen)
När jag "bakar" gör jag följande:
Först en körning (med kolonn) från vanlig "turbo mäsk" på 6kg socker, sparar runt 2 liter "hjärtat" för "att baka med" dvs till "destillera med smak"
Sparar ca 1 liter av övergången head/heart och heart/tail och renar det sedan med aktivt kol (bra att ha om man behöver "justera" den smaksatta produkten lite, höja %, göra sockerlag på för tex Cointreau osv)
Späder "ovan hjärta" till ca 12% med vatten (brukar göra 2 batcher/kokningar) ca 12-15 liter varje gång (Detta för att jag ska kunna göra 2 varianter/smaker, lite roligare)
Fyller "smakkammaren" med "vad jag nu vill göra för något" och sätter fast FOA'n på toppen. (utan kolonn)
Kör sedan rellativt hårt, 2000w
Sparar produkt ned till ca 30% (smakerna följer med längre ner i % om man så önskar att köra längre) dock så måste man då späda färdig produkt med "vodka för att det inte ska bli för svag % om man tycker att smaken är för stark.
När körningen är färdig så späder jag med vatten färdig produkt till ca 42-43% (gin tex kan bli grumlig om den kommer under ca 40%) inget fel på smaken med synintrycket... (du får ut uppåt 70-80%ig produkt i början)
Klart att buteljera och njuta av
Om allt skulle skita sig och det smakar "svettig häst" (har hört att det då smakar det riktigt illa) Då är det bra att ha en "melitta kanna" (sån som man renar vatten med). Skär upp filtret på den och fyll med aktivt kol, häll igenom 1 gång eller 2 så försvinner "smaksättningen". Det fungerar också om du får för "stark smak" och vill minska på den lite. Jag brukar då fylla ca halva filtret med "kol" och hälla genom 1 gång!
EDIT:
Fixade några stavfel
[quote="absolutabsinth"]Verkar intressant har en Foa liggande å samlar damm sen 20 år.
Ska slänga ihop en kolonn med gin basket å testa[/quote]
Roligt att det finns intresse av fler :D
Tänkte att jag skulle berätta mera exakt vilken utrustning som jag använder för att "destillera med smak". Har tyvärr ej provat att göra gin mm på "orginal FOA'n" dvs den som är gjord av 6mm rör. Det borde fungera precis lika bra men ta längre tid att tex "baka gin".
På nedan utrustning sitter det 1 1/4" gänganslutningar som gör att jag kan ansluta dessa hur jag vill dvs FOA med eller utan kolonn eller "smakkammare". FOA'n är modifierad så att jag kan reglera produktkylningen och "stiga kylningen"(den på foa kroppen) separat.
Det underlättar att ha så när man ska göra smaksatt pga att du kan dra ner "refluxen" till minimalt/ingen och ändå köra kylningen för fullt. Att reglera kylningen separat har även fördelar när man gör "naturell vodka" ;-)
*Kärl*
25l, rostfritt
1st 1000w element
1st 2000w element
*Kolonn*
35x800mm koppar, 1 1/4" gänganslutning (bättre med lite längre tex 1000-1200mm)
Isolerad med "rörisolering"
*Packning kolonn*
Löst stoppad med 7-8 rostfria "skurbollar"
(1 1/4" gänganslutning i ändarna)
*FOA*
En sk "FET FOA" dvs uppskalning av "std foan" 2gg
(1 1/4" gänganslutning)
*Smakkammare/gin basket*
90x290mm behållare, rostfritt
Nätkorg som hindrar att "kryddorna" kan "ligga i blöt" under körningen (även en liten "distans bricka" från botten, ca 2cm högt ihop rullat 6mm kopparrör)
(1 1/4" gänganslutning, botten/toppen)
När jag "bakar" gör jag följande:
Först en körning (med kolonn) från vanlig "turbo mäsk" på 6kg socker, sparar runt 2 liter "hjärtat" för "att baka med" dvs till "destillera med smak"
Sparar ca 1 liter av övergången head/heart och heart/tail och renar det sedan med aktivt kol (bra att ha om man behöver "justera" den smaksatta produkten lite, höja %, göra sockerlag på för tex Cointreau osv)
Späder "ovan hjärta" till ca 12% med vatten (brukar göra 2 batcher/kokningar) ca 12-15 liter varje gång (Detta för att jag ska kunna göra 2 varianter/smaker, lite roligare)
Fyller "smakkammaren" med "vad jag nu vill göra för något" och sätter fast FOA'n på toppen. (utan kolonn)
Kör sedan rellativt hårt, 2000w
Sparar produkt ned till ca 30% (smakerna följer med längre ner i % om man så önskar att köra längre) dock så måste man då späda färdig produkt med "vodka för att det inte ska bli för svag % om man tycker att smaken är för stark.
När körningen är färdig så späder jag med vatten färdig produkt till ca 42-43% (gin tex kan bli grumlig om den kommer under ca 40%) inget fel på smaken med synintrycket... (du får ut uppåt 70-80%ig produkt i början)
Klart att buteljera och njuta av :D
Om allt skulle skita sig och det smakar "svettig häst" (har hört att det då smakar det riktigt illa) Då är det bra att ha en "melitta kanna" (sån som man renar vatten med). Skär upp filtret på den och fyll med aktivt kol, häll igenom 1 gång eller 2 så försvinner "smaksättningen". Det fungerar också om du får för "stark smak" och vill minska på den lite. Jag brukar då fylla ca halva filtret med "kol" och hälla genom 1 gång!
[color=red]EDIT:[/color]
Fixade några stavfel ;-)