Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

FOA provkokning

Besvara


Den här frågan är till för att förebygga automatiska registreringar.
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :light: :arrow: :| :mrgreen: :w00t: :idea: :thumbup: :thumbdown: :doh: :unsure: :screwy:
Visa fler smilies

BBCode är
[img] är
[url] är
Smilies är

Trådhistorik
   

Expandera Trådhistorik: FOA provkokning

Re: FOA provkokning

av Blådåren » sön feb 10, 2013 22:07

Låter som någon hittat en ny hobby ! :lol: .

Tänker du pyssla med kryddning så låter det som du behöver en del neutral "grund" att utgå ifrån ...
Att en del har många tips som inte gäller foa när det gäller neutral produkt, har du nog inte kunnat missa..
Men ett litet tips vågar jag mej på !, om du fixar en kolonn under din foa, så får du starkare och renare produkt !.

Ett större kok-kärl än 3 L antar jag redan står på din "att göra" lista, så de låter jag bli att tipsa om :lol:

Re: FOA provkokning

av Södermalms svartbryggeri » sön feb 10, 2013 21:47

Nu har jag kokat för första gången. Eftersom själva kokkärlet, e-kolven, bara är på 3 liter - var det svårt att separera de olika delarna. Därför prövade jag att först bränna en råsprit som jag sedan brände en gång till. Råspriten höll ca 50% och den andra bränningen ca 80%, men upp till 88% i början. Smaken efter andra bränningen var förvånansvärt bra - jag har köpt sämre sprit utomlands. Därefter kolade jag (enligt instruktionerna här i forumet) genom två rör. Slutresultatet är utmärkt. Det gick inte åt så mycket vatten. Jag drog på vattnet till det brännvinet var ljummet som kom ut.

Nackdelen jag kan komma på är att det tar väldigt lång tid att bränna en hel jäshink med mäsk.

Nästa gång ska jag prova att helt bränna ut mäsken i första bränningen. Senare ska jag också prova att göra mäsk från fruktråvara istället.

Nu återstår det näst roligaste av allt: kryddningen. Och därefter det allra roligaste.

Re: FOA provkokning

av Södermalms svartbryggeri » ons feb 06, 2013 16:22

litenfoa-581.JPG
Provkokar med vatten. Verkar fungera bra. Kapacitet ungefär 1 liter på 1 timme och 10 minuter. Inte helt säker på att det är optimalt. Det krävs inte så mycket vatten för att det som kommer ut ska kännas svalt, däremot kommer det gå åt mycket el. Men produktionen är blygsam och mer för att ge mig utrymme att ägna mig åt snapskryddning utan att det kostar om jag misslyckas.

Re: FOA provkokning

av Frater_Frag » ons feb 06, 2013 6:00

Jo jag förstod det! :wink:

Jag måste försöka få till en limerick om foan, men det lär bli knivigare.

Re: FOA provkokning

av Blådåren » tis feb 05, 2013 20:30

http://www.bryggforum.nu/viewtopic.php?t=10258

Spara bilden på någon av servrarna och länka in url:n hit .
"photobucket" funkar fint för mej.
men kan vara ide att ha fler konton då man kan se "alla" bilder i foldern , fast man bara länkat till en, hos en del bild-servrar..

"frater frag"
Menade som rent beröm !.
Lite bryggar-prosa kan ju ibland göra saker lättare att komma ihåg ! :)

Re: FOA provkokning

av Södermalms svartbryggeri » tis feb 05, 2013 19:26

Har nu fått ihop allt och provkört med bara kylvattnet. Försökte lägga upp bild, men man kunde bara peka på en annan webbsida. Får se om jag kan lösa det på något sätt..

Re: FOA provkokning

av Frater_Frag » tis feb 05, 2013 19:26

Blådåren skrev:
Frater_Frag skrev:Om kylmanteln på foan, där den puttrar på på toan, den känns sval och skön mot handen, så får du snart en prima tår på tanden! :P
Bryggar-poesi ! :lol:
När jag skulle svara på frågan så dök rimmet ifråga upp i skallen, så jag tänkte att varför inte? :P

Re: FOA provkokning

av jokkman » tis feb 05, 2013 17:06

Piercad skrev:Det är väll rekomenderat att ställa kranen på max och sen strypa med en liten kulventil eller dylikt, detta för att undvika tryckförändringar

Rätta mig gärna om jag har fel
Du har så rätt, sätt en ventil på "utgående vatten" och justera med den kylningen (du ska alltid strypa/reglera på "utgående vatten").
Du behöver troligen inte ha vattnat på max, foan behöver inte så mycket vatten.
Om kylarna är kopplade i serie ansluter du "vattnen in" på nedre ingången av produktkylaren och sätter ventilen på utgående övre på "reflux kylaren".
Om dom är parallell (som org ritningen) sätt ingående på nedre och ventilen på övre

Lycka till och återkoppla gärna med bilder!

Re: FOA provkokning

av Piercad » tis feb 05, 2013 15:13

Det är väll rekomenderat att ställa kranen på max och sen strypa med en liten kulventil eller dylikt, detta för att undvika tryckförändringar

Rätta mig gärna om jag har fel

Re: FOA provkokning

av Södermalms svartbryggeri » tis feb 05, 2013 13:50

Det tackar vi för. Nu ska jag bara in på någon lokal VVS-firma för att försöka få tag i passande slangar.

Re: FOA provkokning

av Blådåren » tis feb 05, 2013 12:21

Frater_Frag skrev:Om kylmanteln på foan, där den puttrar på på toan, den känns sval och skön mot handen, så får du snart en prima tår på tanden! :P
Bryggar-poesi ! :lol:

Re: FOA provkokning

av Frater_Frag » mån feb 04, 2013 22:07

Om kylmanteln på foan, där den puttrar på på toan, den känns sval och skön mot handen, så får du snart en prima tår på tanden! :P

FOA provkokning

av Södermalms svartbryggeri » mån feb 04, 2013 21:12

Äntligen har jag en alldeles egen FOA-kokare, liten och nätt, hårdlödd och tät. Men när jag provkokar den på en 3 liters e-kolv med vatten, så inser jag att jag totalt förträngt det där med kylvatten. Så:

Hur ordnar man lämpligast det där med kylvatten?
Hur vet man när man skruvat lagom mycket på kranen?

Upp