jokkman skrev:Jag har försökt att hålla mig från denna tråd pga att jag tror att jag inte ligger på + sidan i forumet
Skäm o sido, här kommer empirisk fakta om den så kallade "Fet FOA'n" med kolonn (med nedan kombination).
Apparat
25l rostfritt kärl, ej isolerat
35*800mm kolonn (koppar), 7-8 skurbollar som är väl utdragna. ej isolerad, inga centreringsringar
1000w under körning (3kw under uppvärming)
Fet-foa enligt min ritning i forumet, se XL-foa
http://www.bryggforum.nu/viewtopic.php?t=12427
använder 6kg turbojäst
Körning
det tar ca 45min att värma upp
ca 45/60min att stabiliseras
uttagstid ca 5-6 tim
levererar runt 4liter, 94...% som
kan vara kolningsfritt (beroende på mäsk kvalité och om man tar det lugnt, ej stressar.....) .
OBS!
beror på mäsk kvalité, strippad eller ej/fullt utjäst mm
Jag försöker på inget vis agera som "FOA polis" bara berätta om mina erfarenheter.
Fördelar/Nackdelar
Fördelar (som jag ser det med ovan apparat)
+ vatten åtgången är minimal
+ mycket lätt att ställa in
+ snabb, enligt mina normer
+ en "icke dresserad apa" klarar av att köra den
(dvs jag)
Nackdelar (som jag ser det med ovan apparat)
- kan bli jämnare resultat dvs alltid kolningsfritt med annan apparat
- bökigare för "Svenssons" att bygga
- jag känner inte till någon som kan förklara exakt hur den fungerar....
- dyrare att tillverka än andra apparater tex CM/VM (man behöver flera olika rör dimensioner mm)
- man måste alltid ta ur och tvätta skurbollarna efter varje körning, går ej att hoppa över. Det räcker inte med att "backspola kolonnen"
och ja, jag har erfarenhet av andra apparater
BTW
Om man monterar ovan foa direkt på kärlet så får man ca 80% produkt likvärdigt det man får ut av en Lab Master, körningstiden är densamma som ovan
EDIT
den är mycket strulig/svårinställd direkt på kärl!