Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Sockerinnehåll i olika frukter och bär

Besvara


Den här frågan är till för att förebygga automatiska registreringar.
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :light: :arrow: :| :mrgreen: :w00t: :idea: :thumbup: :thumbdown: :doh: :unsure: :screwy:
Visa fler smilies

BBCode är
[img] är
[url] är
Smilies är

Trådhistorik
   

Expandera Trådhistorik: Sockerinnehåll i olika frukter och bär

Re: Sockerinnehåll i olika frukter och bär

av humlan » sön jan 27, 2019 11:31

SLV tabeller är inte tillförlitliga när det gäller just socker, eller kolhydrater generellt. Det beror på att de beräknar kolhydraterna som en rest. D.v.s. när de mätt allt annat de är intresserade av anges resten som kolhydrater. Men då kan en del annat alltså ingå också, t.ex. alkohol och organiska syror. Det sistnämnda förkommer i hög grad i frukt. Det blir väldigt tydligt om man jämför apelsin och citron som i princip innhåller nästan mkt kolhydrater enligt SLV - i verkligeten är det ju inte alls så. Eller mjölk och fil som enligt tabellen innhåller i stort sett lika mycket. Det är ju en omöjlighet därför att laktos jäser bort när man gör fil.

Den finska livsmedelsdatabasen har mycket mer korrekta värden.
https://fineli.fi/fineli/sv/index?

Re: Sockerinnehåll i olika frukter och bär

av latmasken » fre jan 25, 2019 20:32

Matkalkyl utvecklas inte längre om man läser Om sidan.
http://matkalkyl.se/about.php

Där står också:
Vissa funktioner på sajten använder livsmedelsverkets databas, version 2015-01-19.

Re: Sockerinnehåll i olika frukter och bär

av ranald » fre jan 25, 2019 18:59

Ser ut som om de rippat livsemdelsverkets databas och packat det som sin egen.

Noterar också att "disackarider" och "sackaros" har samma värde - inte så konstigt, sackaros ÄR en disackarid, men jästen lär bara jäsa den engång...

Re: Sockerinnehåll i olika frukter och bär

av Dryckeslars » fre jan 25, 2019 13:49

Matkalkyl är väldigt bra tycker jag. Söker man på grapefrukt får man t ex veta följande:

Per 100 gram:
Monosackarider 4.8 g
Disackarider 1.7 g
Sackaros 1.7 g

Kika här:
http://matkalkyl.se/se-grapefrukt.php

Re: Sockerinnehåll i olika frukter och bär

av boqvist83 » tis sep 09, 2014 10:32

Har inte hittat någonstans där det står om fruktsocker och fruktsyra mängd i Aroniabär.

Någon som har en aning?

Tror de kallas chokeberrys på engelska.

Tack på förhand

Re: Sockerinnehåll i olika frukter och bär

av MrLeaf » mån jan 28, 2013 13:12

Hittade denna! Den är riktigt lättöverskådlig.

http://lexicon.dansukker.com/print_expl.asp?id=718

Den kommer jag gå efter i fortsättningen.

Mvh

Re: Sockerinnehåll i olika frukter och bär

av latmasken » sön feb 05, 2012 13:10

Enligt livsmedelsdatabasen som jag länkar till ovan:

Apelsin
Monosackarider g 5,3
Disackarider g 3,6
Sackaros g 3,6

Söker jag på "blodapelsin" så får jag upp apelsin, så det är nog samma.

Grapefrukt
Monosackarider g 4,8
Disackarider g 1,7
Sackaros g 1,7

Sockerinnehåll i olika frukter och bär

av Sezzi » tis jan 25, 2011 18:14

Någon som har pålitlig data för apelsiner, grape, blodapelsin?

Sockerinnehåll i olika frukter och bär

av latmasken » tis jan 25, 2011 7:48

http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-nar ... atabasen-/

De redovisar även olika sockerarter. T.ex. för Äpple med skal:

Monosackarider g 7,7
Disackarider g 3,1
Sackaros g 3,1

Sockerinnehåll i olika frukter och bär

av dan610324 » tis jan 25, 2011 0:19

har du någon länk ??

Sockerinnehåll i olika frukter och bär

av curl » tis jan 25, 2011 0:05

Hur pålitlig är livsmedelsverkets databas för beräkning av sockermängd i frukt?

Tycker den borde vara väldigt bra att använda sig av i alla fall.

Sockerinnehåll i olika frukter och bär

av gullitskatt » lör okt 17, 2009 10:53

Då slänger vi med denna också om det nu råkar fattas någon i edelmans.
http://www.brsquared.org/wine/Calcs.htm
Kolla på då på "Fruit data" finns avancerad och allmän.

Dom listar även vilken syra respektive frukt har.
Och som man förstår så skiljer det sig bra mellan sockervärdet i samma frukt.

Sockerinnehåll i olika frukter och bär

av attackbever » lör okt 17, 2009 9:47

Här är länkar till Edelmans tabeller över sockerinnehåll i olika frukter och bär.

https://bryggforum.nu/download/public/publi ... 16-117.gif

https://bryggforum.nu/download/public/publi ... 18-119.gif

https://bryggforum.nu/download/public/publi ... 20-121.gif

Lite mer om sockerinnehåll / beräkningsexempel:

Russin
Ca 58% socker


Mango
ca 15+% socker


HONUNG
Honung innehåller ca 80% socker.
För 1g socker krävs 1.25g honung.
17gram socker ger 1% i 1liter
2.7gram socker ger 1OE i 1liter


Formler för att beräkna ungefärliga proportioner.

(antal liter bryggd)*(% som önskas)*17*1.25=(Mängd honung i gram)

eller

(antal liter bryggd)*(OECHSLE som önskas)*2.7*1.25=(Mängd honung i gram)

Upp