av nes » ons feb 25, 2009 21:05
blouskallde skrev:Man såg på vattennivåerna att det låg tryck på hela tiden.
Betyder det att det bubblade?
Nu har jag i alla fall klurat ut varifrån "17" kommer.
m(s)=massa socker, g
m(e)=massa etanol, g
k=den där konstanten (som ska bli 17)
A=alkoholhalt, vol. %
V=volym färdigt vin, l
V(e)=volym etanol, l
m=k*A*V --> k=m/(A*V)
Etanolutbytet bör enligt kents spritskola ligga runt 48%, teoretiskt maximum är 51,1. Är dock skeptiskt till det eftersom han skriver att "Ett kilogram rörsocker ger under helt teoretiskt ideala omständigheter 538,2g etanol"..."och 514,8g koldioxid", tillsammans blir det 1053 g...
m(s)=1000
m(e)= m(s)*0,48=480
1 liter etanol väger 800 g.
V(e)=V=m(e)/800=0,6
A=V(e)/V=100%
k=1000/(100*0,6)=16,666
Resultatet blir detsamma om man (som man gör i vanliga fall..) löser upp sockret i valfri mängd vatten.
Detta förutsätter dock att ALLT socker blir etanol, det är inte bara praktiskt omöjligt utan dessutom sällan eller aldrig önskvärt.
EDIT: Vad jag menade var att detta förutsätter att det färdiga vinet endast består av etanol, vilket bara nästan är helt sant.. å då tänker jag på ojäsbart restsocker (eller är det inte så att jästen behöver en viss koncentration av sockret för att kunna jäsa det?)
Det har blivit väldigt mycket OT i den här tråden, kanske någon moderator kan byta namn på den?
[quote="blouskallde"]Man såg på vattennivåerna att det låg tryck på hela tiden. [/quote]
Betyder det att det bubblade?
Nu har jag i alla fall klurat ut varifrån "17" kommer.
m(s)=massa socker, g
m(e)=massa etanol, g
k=den där konstanten (som ska bli 17)
A=alkoholhalt, vol. %
V=volym färdigt vin, l
V(e)=volym etanol, l
m=k*A*V --> k=m/(A*V)
Etanolutbytet bör enligt kents spritskola ligga runt 48%, teoretiskt maximum är 51,1. Är dock skeptiskt till det eftersom han skriver att "Ett kilogram rörsocker ger under helt teoretiskt ideala omständigheter 538,2g etanol"..."och 514,8g koldioxid", tillsammans blir det 1053 g...
m(s)=1000
m(e)= m(s)*0,48=480
1 liter etanol väger 800 g.
V(e)=V=m(e)/800=0,6
A=V(e)/V=100%
k=1000/(100*0,6)=16,666
Resultatet blir detsamma om man (som man gör i vanliga fall..) löser upp sockret i valfri mängd vatten. [color=violet]Detta förutsätter dock att ALLT socker blir etanol,[/color] det är inte bara praktiskt omöjligt utan dessutom sällan eller aldrig önskvärt.
EDIT: Vad jag menade var att detta förutsätter att det färdiga vinet endast består av etanol, vilket bara nästan är helt sant.. å då tänker jag på ojäsbart restsocker (eller är det inte så att jästen behöver en viss koncentration av sockret för att kunna jäsa det?)
Det har blivit väldigt mycket OT i den här tråden, kanske någon moderator kan byta namn på den?