Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Så här tänker jag göra cider.

Besvara


Den här frågan är till för att förebygga automatiska registreringar.
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :light: :arrow: :| :mrgreen: :w00t: :idea: :thumbup: :thumbdown: :doh: :unsure: :screwy:
Visa fler smilies

BBCode är
[img] är
[url] är
Smilies är

Trådhistorik
   

Expandera Trådhistorik: Så här tänker jag göra cider.

Re: Så här tänker jag göra cider.

av latmasken » fre maj 16, 2014 7:40

Jag hade tagit hälften av jästen, jästen kommer ju att föröka sig. Det funkar säkert med hela påsen också, men det kan finnas risk att jästen beter sig lite annorlunda om den får "trångt".

Re: Så här tänker jag göra cider.

av johan0201 » tor maj 15, 2014 19:48

Och förresten, tänker kolsyrejäsa, kan man då använda klarningsmedel eller det fungerar inte att kolsyrejäsa då?

Re: Så här tänker jag göra cider.

av johan0201 » tor maj 15, 2014 18:57

Halloj mina vänner! Jag ska göra 5 liter cider men jästen är till 25 liter, skall jag använda hela jästpåsen eller ta en mindre del av de?

Re: Så här tänker jag göra cider.

av larsw10 » tis okt 08, 2013 10:23

Tack då har jag koll. Det var som jag trodde då att jag INTE skulle använda mig av jässtopp.

Tack för hjälpen latmasken :thumbup: :thumbup:

Re: Så här tänker jag göra cider.

av latmasken » mån okt 07, 2013 7:18

Kolsyran kommer inte att vara kvar om du inte har cidern i något som tål tryck. Det normala är att man kolsyrejäser på flaska, samma princip gäller när man gör öl. Man låter alltså brygden klarna, tappar om den, tillsätter lite nytt socker och tappar på flaska och låter det kolsyrejäsa där.

Du ska INTE jässtoppa om du ska kolsyrejäsa, för att kolsyrejäsningen skall fungera måste det finnas lite levande jästeceller kvar när du tappar på flaska.

Det finns massor med trådar om hur man gör cider, bara att läsa igenom.

Jässtopp eller inte?

av larsw10 » sön okt 06, 2013 23:02

Jag har nu kollat jäsningen på min cider och den verkar ha avstannat mätte för 3 dagar sedan och nu funderar jag om jag ska häva i jässtopp Enligt anvismimgarna så ska man få ur all kolsyra genom att skaka brygden för att få det att klarna.

Visst detta är bra för viner men jag vill ju ha kolsyran kvar i min cider den ska ju finnas där enligt mig. Nu är ju jässtoppen för viner och då vill iallafall jag ha bort kolsyran men nu när jag har gjett mig på att göra cider ska den vara kvar.

Fråga 1 Går det att få dit kolsyra genom att tillsätta socker eller nåt annat medel senare eller måste kolsyran finnas där från början.

Fråga 2 Kan man med fördel lagra cider på fat för att få bort syrligheten och få en "Rundare" smak på cidern eller ska jag bara eftersöta efter en viss tids lagring och isåfall hur lång tid bör man lagra cidern för bästa smak.

Har en potatiskällare som håller ca 13-14 grader perfekt för ändamålet. där jäsningen även har ägt rum.

Hur har Du gått tillväga latmasken?

Re: Så här tänker jag göra cider.

av latmasken » tor sep 26, 2013 17:15

Nej, man måste inte ha jässtopp eller klarningsmedel. Man kan ha tålamod istället.

Jässtopp kan behövas om man vill ha restsötma, men annars är det bara att vänta på att jästen ätit upp allt socker och sjunkit till botten.

Re: Så här tänker jag göra cider.

av xxasetxx » tor sep 26, 2013 14:30

När det gäller saft kan jag rekommendera Kiviks koncentrerad saft. Den på 2 dl innehåller inga konserveringsmedel och jäser bra!

Så här tänker jag göra cider.

av Yoji » mån jul 18, 2011 23:20

måste man ha jäststop? kan man inte suga ut vätska (lämna bottensatsen) och låta det stå? eventuellt skaka då och då.. vet inte riktigt. berätta för mig :D

och måste man ha sån där vätska som gör vätskan klar?

Så här tänker jag göra cider.

av Limpan » sön jul 11, 2010 11:23

Vad jag har förstått så ska man altid använda hela påsen med jäst upp till den mängd som angivits. går du över den mängden ska man däremot ha i två påsar.

Så här tänker jag göra cider.

av scaryeyes » sön maj 24, 2009 2:25

Har man haft i jässtopp lär man inte kunna jäsa kolsyra i flaskorna...

Så här tänker jag göra cider.

av kvm3 » tis maj 19, 2009 18:48

Saaajmon skrev:Jäser det inte ut av sig själv efter ett tag?
Jo, fast det underlättar klarningen om man inte har en massa levande jästceller i brygden.

Så här tänker jag göra cider.

av svartnos » tis maj 19, 2009 18:06

Jodå, det jäser ut av sig själv men man använder jässtopp för att det inte ska jäsa mer när man har butelerat cidern.
Och dessutom om du vill eftersöta din cider så ska inte jäsningen börja igen.

Så nu vet du...

//Svartnos

Så här tänker jag göra cider.

av Saaajmon » tis maj 19, 2009 14:03

kvm3 skrev:
Saaajmon skrev:Hur mycket socker?
Vad är ett jässtopp?
Om du läser receptet så står det "5kg socker" ;)

Jässtopp använder du som namnet antyder för att avsluta en pågående jäsning.
Jäser det inte ut av sig själv efter ett tag?

Så här tänker jag göra cider.

av kvm3 » mån maj 18, 2009 20:16

Saaajmon skrev:Hur mycket socker?
Vad är ett jässtopp?
Om du läser receptet så står det "5kg socker" ;)

Jässtopp använder du som namnet antyder för att avsluta en pågående jäsning.

Upp