Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Kristallsoda (100% Natriumkarbonat)

Besvara


Den här frågan är till för att förebygga automatiska registreringar.
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :light: :arrow: :| :mrgreen: :w00t: :idea: :thumbup: :thumbdown: :doh: :unsure: :screwy:
Visa fler smilies

BBCode är
[img] är
[url] är
Smilies är

Trådhistorik
   

Expandera Trådhistorik: Kristallsoda (100% Natriumkarbonat)

Re: Kristallsoda (100% Natriumkarbonat)

av Bayanus » ons okt 07, 2015 22:59

Kristallsoda är natriumkarbonat, perfekt att tvätta med. Livsmedelskvalitet skall det vara så kan den användas till annat också, lutfisk, snus, kastruller, glas.

Mjöd, mycket hänger på jästen och jästnäringen. Har blivit tipsad om denna:
http://hembryggning.se/mjod-mead-honey- ... -mead.html men inte kommit till skott.

Kristallsoda (100% Natriumkarbonat)

av lynyrd » fre aug 01, 2008 15:02

tjena..
jo jag sparade bottensatsen,men fick hinnjäst i den ena.
sen tog det för lång tid innan jag skulle köra nästa sats,så allt åkte i slasken.
kanske ska sätta en sats till hösten,men då skall jag koka honungen.
vinia 1 jästen som jag införskaffade verkar vara en riktig rackare på att jäsa ut till minusstrecket.
det är 2 satser som jag använt den till och båda har jäst ut fullt.
jag hade några vänner på besök och jag tog fram den viniga sorten som smakade vitt vin,tunn smak från början.
men nu ca ett år efter smakade det faktiskt förbannat gott
mycket bra honungssmak och friskt.
jag är mycket nyfiken på hur det kommer att smaka om 5 år..

Kristallsoda (100% Natriumkarbonat)

av scrashed » tis jul 29, 2008 14:35

http://www.bryggforum.nu/viewtopic.php?t=8903

Ovan kan du läsa om mitt första mjödförsök.

Jag använde: Edelmans champagne jäst(flytande)

Försökte få svar från dem om vad för procent den klarade av att jäsa till, men fick aldrig något svar.
Den första mjöden stannade bara.. Minns inte Oeschlen den slutade på..
Men jag sparade bottensatsen och matade den med bimäster honung i över ett år. Och innan jag hällde ner jästen nu så gjorde jag en förkultur på honung, lite jästnäring och en skvätt vatten..
Och denna gången så började det jäsa mycket fortare.. samma dag/dagen efter var det i full gång..

Jag blandade ut mjöden med acacia honungen.. Men smaken blev för bitter..
Och inte mycket sötare..
Hävde över allt mjöd till en rengjord hink sen till några petflaskor.. så jag kunde bjuda på det..
Lite för vinigt dock..
Ska någon köpa billiga petflaskor så kan jag rekommendera att inhandla det på willys.. 6 st 50cl flaskor för 23 kr (+pant inräknad); Premier kolsyrat vatten.
230 kr så har man så det räcker till 30 liter..

Nästa mjöd planerar jag på att göra med fruktjuice..
Brämhults har ju 100% fruktjuice; ananas, äpple m.m
Sen ska ju choklad mjödet sättas.
Har inhandlat 2 st damejeanner på Myrorna för 50 spänn styck!

Lynyrd sparade du någon av bottensatserna?
Jag har gjort det återigen eftersom den verkligen kan jäsa honung nu utan problem..

Kristallsoda (100% Natriumkarbonat)

av lynyrd » sön jul 27, 2008 12:06

tjena,jag kollade lite på kristallsoda kolla http://sv.wikipedia.org/wiki/E_500
jag tror att det ska gå bra med det,så länge du sköljer av grejerna ordentligt.
vad använde du för jäst till den söta respektive viniga mjödet?
jag gjorde nämligen också 2 satser förut som fick liknande resultat
den översöta hade jag lalvin 71b-1122 hamnade på 20°
och den viniga hade jag en jäst av för mig okänd stam som heter vinia1
den jäste ut på -10°
ett tips..
eftersöta inte allt,utan behåll några flaskor som dom är
sen långtidslagra dom

Kristallsoda (100% Natriumkarbonat)

av scrashed » sön jul 27, 2008 0:25

Inga svar än så länge :(
Jag körde på med Kristallsodan.. Hoppas det funkade bra.. isåfall är det billigare än det jag brukar köpa på lokala bryggbutiken..
För man får mycket mer för pengarna..
Det visar sig dock.. :S

Skakade ur kolsyran och det mätte -5 Oeschle.. KANON :P
Lite märkligt dock att det blivit så på 4 - 5 veckor..
Iofs har ju min jäst fått leva på honung till och från i över ett år..

Nu ska allt läggas på flaska..
DOCK..
Så smakar det lite vinigt.. och blaskigt ärligt talat.. Förra mjödet avstannade och blev lite för sliskigt..
MEN.. Godare..
Den gången hade jag i nästan ett helt kilo honung till..
Kanske beror på det.. mängden honung per liter menar jag..

Nu vill jag ju eftersöta.. och prima det..
Tyvärr så går ju det inte att göra båda på den tiden jag vill..
Har planerat att lägga det på plastflaska imorgon.. sen ställa in i kylen..

6 gram socker / liter mjöd..
Jag har 250gram honung..
25 liter mjöd..
Jag antar att det inte går att "söta ihjäl" jästen :D
Det går ju innan det börjat jäsa.. Men inte nu antar jag..

Hmm hmm hmm

Kristallsoda (100% Natriumkarbonat)

av scrashed » lör jul 26, 2008 21:22

Kan tillägga att jag häller i honungen som den är.. inget kokande..

Och att jag idag köpte Willy's Acacia honung som ska vara 100% honung..
15 kr för 250 gram..
Det smakade helt okej.. väldigt lättflytande.. 330 Kcal.. Tänkte primera mjödet med den..

Hur ska jag räkna?
Har sett bra tips angående öl..
Men jag ska ju prima med honung..
Det är 50 cl petflaskor..
Kan en matsked bli för mycket?

Fast jag måste ju veta om jag kan använda Kristallsodan som rengöringsmedel.. Annars är det väl hej då med mjödet..
Tänkte göra det ikväll..
Någon som har något bra tips? :P

Kristallsoda (100% Natriumkarbonat)

av scrashed » lör jul 26, 2008 12:49

Tillbaka igen på bryggforum :P

Har satt en sats mjöd på 25 liter vatten och 3.4 kg honung (bimästers)
Har en egen mjödjäst nu som härstammat från en champagnejäst.
Har matat den med honung i några månader efter den var i sin första mjödsats. Nu är den i sin andra..
Jag fick värdet 40 Oeschle.. Men kan tro att det är lite mer då all honung inte var riktigt utspädd..
Det puttrade på bra, men efter 4 veckor började det avta och nu 5 veckan har det avstannat. pluppar var 3 - 4 minut..
Jag har skakat om bryggden 2 - 3 gånger under dessa veckor.

Jag ska mäta värdet, men hade inget rengöringsmedel.
Så jag gick till lokala färghandlaren och de hade slutat med produkter för hembränning. MEN.. Han gav mig istället Kristallsoda (100% Natriumkarbonat) och sa att det skulle funka. Har letat och letat men inte hittat något om att det skulle vara antibakteriellt. Någon som vet om det funkar?
Har jäsningen stannat av så har jag köpt två stycken 1 liters brämhults äppeljuice (100% pressad fruktsaft) ska jag ha i båda för att få fart på mjöden?

Upp