Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Koka sitt eget bränsle

Besvara


Den här frågan är till för att förebygga automatiska registreringar.
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :light: :arrow: :| :mrgreen: :w00t: :idea: :thumbup: :thumbdown: :doh: :unsure: :screwy:
Visa fler smilies

BBCode är
[img] är
[url] är
Smilies är

Trådhistorik
   

Expandera Trådhistorik: Koka sitt eget bränsle

Re:

av Stintan » tor mar 17, 2016 10:31

slatt skrev:Det går bra att tillverka etanolbrännsle för under 10kr litern, ja till och med ner mot 5kr litern, men den enda råvara som finns tillgänglig i norden är mig veterligen sockerbetor. Tillgången på sockerbetor till rätt pris finns bara under tre månader på året ( feb, mar och april) då sjunker priset ned mot 1kr per ton. Pga. den begränsningen måste man bränna kontinuerligt för att få det att fungera. Så det krävs en del kunskap men väldigt enkel utrustning för att få detta att fungera. Jag har under åren testat detta i liten skala och fått det att fungera. Det har varit en lärorik erfarehet att jäsa kontinuerligt och bränna kontinuerligt, men att omsätta det i praktiken och vara självförsörjande på brännsle till bilen är inget man gör i en lägenhet. Räkneexempel du kör 1500 mil per år och bilen drar 1/mil det blir 1500liter per år bara hanteringsproblemen blir stora, ska du sedan förvara det i 25litersdunkar blir det 60st dunkar och hantera det i en lägenhet och springa ned på parkeringen med dunk och tratt, ja då blir det nog problem med grannar o polis.
Det finns ju billig melass på granngården och andra ställen. Förr så köptes det i 25 liters dunkar. Används industriellt för att både ta fram socker samt jäst. Sedan så finns det torkad betsnitsel som är det som blir kvar efter sockerframställningen, den snitseln innehåller även den rester av socker som inte går att dra ur. Bara att lägga den torkade snitseln i blöt.
Så både melass och torkad betsnitsel har lång hållbarhet och man kan skylla på att man har djur hemma :wink:

Annars när det gäller bränsleframställningen så är det vattnet som ställer till det.

Koka sitt eget bränsle

av Odqvist » lör sep 25, 2010 8:52

Ta och titta på youtube. Finns en del intressanta klipp där, som ja dock inte kan länka till just nu för ja minns dem inte :cry:

Läste en artikel från ett exjobb för Borås Högskola ang att jäsa alkohol av gamla jeans och framställa bränsleetanol. Sök på det och kolla upp. Med rätt mikroorganismer kan nästan allt organiskt material med energiinehåll brytas ner till jäsbara ämnen, verkar det som.

Kompostavfall brukar genom bakteriekulturer bilda metangas. Dock går detta att omsätta till jäsbara ämnen och istället producera etanol av.

Koka sitt eget bränsle

av slatt » lör sep 25, 2010 8:08

Det går bra att tillverka etanolbrännsle för under 10kr litern, ja till och med ner mot 5kr litern, men den enda råvara som finns tillgänglig i norden är mig veterligen sockerbetor. Tillgången på sockerbetor till rätt pris finns bara under tre månader på året ( feb, mar och april) då sjunker priset ned mot 1kr per ton. Pga. den begränsningen måste man bränna kontinuerligt för att få det att fungera. Så det krävs en del kunskap men väldigt enkel utrustning för att få detta att fungera. Jag har under åren testat detta i liten skala och fått det att fungera. Det har varit en lärorik erfarehet att jäsa kontinuerligt och bränna kontinuerligt, men att omsätta det i praktiken och vara självförsörjande på brännsle till bilen är inget man gör i en lägenhet. Räkneexempel du kör 1500 mil per år och bilen drar 1/mil det blir 1500liter per år bara hanteringsproblemen blir stora, ska du sedan förvara det i 25litersdunkar blir det 60st dunkar och hantera det i en lägenhet och springa ned på parkeringen med dunk och tratt, ja då blir det nog problem med grannar o polis.

Koka sitt eget bränsle

av alphahane » lör sep 18, 2010 0:05

nu när klockan är sent och groggen har landat lagom gott och i en tråd som denna måste jag bara kasta in en replik...

lätt att glömma att vi i sverige tillhör den 1% av de rikaste i världen

men visst skall man inte sluta kämpa för att få det bättre :D

Och ang E85 så tror jag bensin ger en dålig bi smak så då får vi börja titta på ett annat grogg virke om vi skall kunna gömma de elendet

:lol:

Koka sitt eget bränsle

av Caprimulgus » fre sep 17, 2010 23:19

Nåja, i vilket fall som helst finns det folk som bränner sitt eget bränsle i världen idag. Men dom har en helt annan tillgång till råvaror. Bästa sättet att blåsa Göran, eller vem vi nu blåser efter helgens val. Är att flytta här ifrån. Lyfta röven från gnällsoffan och faktiskt göra något :wink:

Koka sitt eget bränsle

av Lawbreakingtrucker » fre sep 17, 2010 21:00

E85 håller helt riktigt 85% ren sprit (azeotrop) men dom sista 15% är bensin så det räcker inte att göra 85% sprit, då har du ju vatten istället för bensin...

Koka sitt eget bränsle

av m8e » fre sep 17, 2010 20:50

Och om man skulle lyckas få bort bensinen så skulle man bara få ut denaturerad sprit.(t-sprit)

Koka sitt eget bränsle

av stillton » fre sep 17, 2010 20:38

alphahane skrev:någon som titta på en bakvänd konvertering ??

vad krävs för att göra E85 drickbart ??

bara en nyfiken undran :)
fundera inte ens på det. som namnet antyder så innehåller det stora mängder bensin (bland annat). det gör det totalt ointressant för oss.

om man absolut ska förädla industrisprit så är det exempelvis t-sprit man ska ge sig på, som inte SKA inehålla varken metanol eller bensin. MEN det är fortfarande industrisprit, och risken finns ändå att det har kontaminerats, eftersom man inte är lika noga med hanteringen av dessa varor som när det gäller produkter för konsumtion.

Koka sitt eget bränsle

av alphahane » fre sep 17, 2010 20:23

någon som titta på en bakvänd konvertering ??

vad krävs för att göra E85 drickbart ??

bara en nyfiken undran :)

Spolarvätska

av nybryggare » lör apr 09, 2005 10:50

Hej man borde väl kunna göra rätt billig spolarvätska jag vet ej hur mycket man kan späda ut spriten utan att den fryser kanske 20% å sen några droppar diskmedel. Jag tror bossebildoktorn hade ett recept med t-sprit. :D

Koka sitt eget bränsle

av Kabben » fre apr 08, 2005 23:23

Får fortsätta att experimentera på hur mycket E85 som man kan köra på utan en konvertering av bränslesystemet.

Och sedan dricka det hemkörda, då har man råd att tanka E85 iallafall ;)
:lol:

Koka sitt eget bränsle

av canibull » fre apr 08, 2005 20:35

bonnraggarn skrev:säg att man kan göra en 25 liters 18% mäsk för ca 80 kr.
Då får man ut ca 5 liter 95% vilket ger ett pris på ca 16 kr/liter.
Försöka få tag i ännu billigare socker samt köra med bakjäst?
då blir det billigare, tar dock längre tid och blir inte lika stark mäsk.
Mja fast man ska ju köra på 85%ig soppa så det blir väl en spädning på kring 3-4 liter vilket borde ge ett literpris kring 9kr/litern ivf

Hur som helst är det i princip omöjligt att tävla med priset på E85, oavsett hur billigt socker du hittar så blir ändå jästen ett problem då man inte kommer upp i några 18% med vanlig jäst.. antagligen utvinner de mäsken ur slaggprodukter från jordbruk för att få fram den fulspriten man kör på och det kommer de nog över bra mycket billigare än vi kan köpa socker för :)

Koka sitt eget bränsle

av Kabben » fre apr 08, 2005 14:34

Tänkte snarare på att få ut 7 liter från 50 liter mäsk

80 kr socker 40 kr jäst.
Tänk att det inte går att blåsa staten även på bränslet till bilen, det hade ju varit det ultimata

Koka sitt eget bränsle

av bonnraggarn » fre apr 08, 2005 14:26

säg att man kan göra en 25 liters 18% mäsk för ca 80 kr.
Då får man ut ca 5 liter 95% vilket ger ett pris på ca 16 kr/liter.
Försöka få tag i ännu billigare socker samt köra med bakjäst?
då blir det billigare, tar dock längre tid och blir inte lika stark mäsk.

Koka sitt eget bränsle

av Hunden » fre apr 08, 2005 14:03

Oj sorry, my misstake. jag köper sockret för c:a 20kr förpackningen á 2kg. Alltså c:a 80Kr för 8kg.

Men jag tvivlar på att du får ut 7 liter så stark sprit från 25liter 14% mäsk?

En påse turbojäst kostar grovt räknat 30kr, men visst, det går ju alltid att pressa priserna. Köper man biig pack med en massa jäst så går det säkert att få ner priset till en tjuga eller under.

Den fina med turbojästen är ju att du får starkare mäsk = mer sprit. Men det räcker inte ändå.

Men låt säga att du köper ett billigt socker.. kanske kan få tag på det för 60spänn, och att du lyckas få tag på en påse turbojäst för 20spänn. Då är
det ändå 80spänn sammalagt vilket delat på 7 = lite drygt 11. Det är nog svårt att få ut 11liter 85% ur 25liter 18% mäsk vill jag lova =)

Upp