Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Kaffe eller Te

Besvara


Den här frågan är till för att förebygga automatiska registreringar.
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :light: :arrow: :| :mrgreen: :w00t: :idea: :thumbup: :thumbdown: :doh: :unsure: :screwy:
Visa fler smilies

BBCode är
[img] är
[url] är
Smilies är

Trådhistorik
   

Expandera Trådhistorik: Kaffe eller Te

Re: Kaffe eller Te

av Bowtecher » tis maj 02, 2017 14:02

Kör en Earl Grey i skrivande stund, med lite mer citron än receptet föreskriver, och lite mindre te eftersom Earl Grey är så pass stark i sig. Tokbubblar fortfarande efter en vecka, men den får väl stå tills det upphör.
Två frågor innan omtappningen som stundar:

1. Är det nån vits att filtrera bort russinen eller ska man bara tappa över det som går utan att röra runt för mycket, och få räkna med lite mer svinn? Känns som att mycket onödig grummel kommer med om man ska rädda fler droppar. Hur brukar ni göra, generellt?

2. Bulklagringen tänker jag köra i två st 5-litersflaskor med jäslås. Kan man ha detta som en mer eller mindre permanent lösning eller bör man korka igen flaskan om man inte tappar om till andra flaskor?
Temperaturen kommer vara hyfsat konstant så jag räknar inte med nåt övertryck eller undertryck som riskerar att spöka och dra in syre.

Slutligen, så här innan egna skörden är inom räckhåll, kan jag tipsa om Matsmart.se om ni vill bunkra upp med basvaran russin.
Ynka 25 spänn kilot. :light:

Re: Kaffe eller Te

av ManneSilv » tis feb 07, 2017 9:22

Gjorde även Te-Vinet nyligen.
Det blir också fantastiskt gott. Jag använde Svartvinbär, lös-te.
Detta kan jag dricka direkt. Mitt stannade dock på 22 oxle av någon anledning. Men det gör nog inget. De flesta skriver ju att deras blir jättestarkt, surt, beskt, tårande ögon, spritigt osv. Men mitt var enastående.
Det kan jag dricka som et glas mjölk!

Så, gör exakt som receptet beskriver och kanske stoppa innan det jäst ner för mycket. Mitt stod i 7-8 dagar. Eller så krävs det kanske att man sötar till ca 14-20 oxle, om man vill dricka det ungt. Lagring kanske kan ordna det annars.

Re: Kaffe eller Te

av temp_wricko » sön jan 08, 2017 10:22

Slöjäsarn skrev:Har en idé om att göra "kaffelikör". Recept 5 liter: 2,2 kg socker 2 dl snabbkaffepulver och starkvinjäst, låter det bra?
Nej.
Det låter som ett försök till kaffesmakande vin. Jag skulle dock kalla det kaffesmakande mäsk. Jag tror inte ens det börjar jäsa med så mycket socker.

Re: Kaffe eller Te

av Slöjäsarn » lör jan 07, 2017 22:14

Har en idé om att göra "kaffelikör". Recept 5 liter: 2,2 kg socker 2 dl snabbkaffepulver och starkvinjäst, låter det bra?

Re: Kaffe eller Te

av joel93 » mån jan 02, 2017 3:48

Mitt blev totalt katastrof haha, är ganska ny så mätte inte så noga hur mycket jäst jag hade i och jästnäring. Slutade med att det jäste på 3 dagar och luktade fruktansvärt äckligt. Nästa gång gör jag vågar försöka gör jag kaffe på vanligt sätt eller med snabbkaffe.

Re: Kaffe eller Te

av ManneSilv » lör dec 31, 2016 8:34

Jag gjorde kaffevin för drygt ett år sedan.
För mig var det odrickbart -tills jag låtit det stå några månader. Nu, drygt ett år senare så smakar det mycket intressant! Helt klart gott

Re: Kaffe eller Te

av joel93 » lör dec 31, 2016 1:56

Testar kaffevinet men med vanligt kaffe och varmt vatten, får se hur det blir men kul att testa iallafall.

Re: Kaffe eller Te

av vinegott » sön jun 03, 2012 17:46

Thorack skrev:aww, va synd. Du tror inte att det blir bättre med mer lagring?
Kan ju testa, men tveksam till detta.

Re: Kaffe eller Te

av Thorack » sön jun 03, 2012 15:34

aww, va synd. Du tror inte att det blir bättre med mer lagring?

Re: Kaffe eller Te

av vinegott » lör jun 02, 2012 21:10

Kaffevinet är klart och absolut ingen höjdare alls! Var okey att göra sockerlag och hälla i och ringla över glass dock. :)

Re: Kaffe eller Te

av vinegott » lör maj 26, 2012 20:34

Kabben, det är 15 liter satt, testat en 2-litare innan och det var gott så jag tänkte köra vidare på denna. Men funderar på att pressa ut vätskan i alla fall för säkerhetens skull, min far berättade att de brukade ha otur med att det började att mögla när de låg i bara,

Re: Kaffe eller Te

av Kabben » lör maj 26, 2012 19:42

Jag tror inte det kan mögla. det bildas ju koldioxid när det jäser, och utan syre så.... ja.. jag tror inte det möglar.

Re: Kaffe eller Te

av vinegott » lör maj 26, 2012 14:16

Missade detta inlägg helt när jag sökte, startade ett te-vin idag, men såg här ni pressade i citron och apelsin, jag skivade och hade i istället.

Ska man öppna och knuffa ner dem en gång om dagen eller kan de ligga så utan att börja mögla eller bör jag ta upp och pressa i vätskan ur dem?

Bild

Re: Kaffe eller Te

av konserven » sön mar 04, 2012 20:50

Om det krisar och du vill experimenter kan du kanske försöka vildjäsa det?
Testa göra en förkulltur på russin och honung och se om det tar sig.
Vet inte om det blir bra, men känns iaf som att det inte blir lika hårt jäst och så jästig smak som med trurbojäst

Fast turbojäst kankse kan bi skitgott om du får upp det i 20 % och kör på 10 års lagring :P

Re: Kaffe eller Te

av Hodja » tor mar 01, 2012 16:35

Saggesaliv skrev:Är lite sugen på detta vin (tevinet) men har bara turbojäst hemma och ingen möjlighet att ta mig in till en bryggaffär då jag bor långt ut på landet.
Det jag undrar är om det bara är till spillo att göra de på turbojäst eller om det kan bli ett mycket sämre vin än med vinjäst men endå drickbart?

Tacksam för svar!
Använd inte turbojäst :/ Blir inte gott alls.. Men har du inget val så.. etanol blir det ju iaf :)

Upp