Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Making Whiskey, short description of precedure and gear

Besvara


Den här frågan är till för att förebygga automatiska registreringar.
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :light: :arrow: :| :mrgreen: :w00t: :idea: :thumbup: :thumbdown: :doh: :unsure: :screwy:
Visa fler smilies

BBCode är
[img] är
[url] är
Smilies är

Trådhistorik
   

Expandera Trådhistorik: Making Whiskey, short description of precedure and gear

Re: Making Whiskey, short description of precedure and gear

av nordan » tis apr 15, 2014 21:12

Hej Stillton
jag har läst o läst vad du skrivit men förstår inte riktigt
men så här tänkte jag gå till väga
14 kg whiskey malt som jag mäskar med 40 liter vatten
i lådan ska jag ha 65º i en timme. sedan 75 i 10 minuter
kommer att laka ut med ytterligare 29 liter vatten
räknar då med att få ca 55 liter vatten i brygg grytan
kokar i 20 minuter för att sedan kyla å tillsätta riktig whiskeyjäst
på rör som jag gjort en förkultur till minst 2 liter
är jag ute o cyklar nu ? eller kommer detta o funka :)


Med vänlig hälsning Tommy

Re: Making Whiskey, short description of precedure and gear

av stillton » lör apr 05, 2014 19:04

nordan skrev:Fattar inte för i öl branschen har vi kvar maltskrotet i kylväskan
vi mäskar i kylväskan o lakar ut allt med maltskrotet kvar i väskan
absolut inget jag skulle vilja ha i jäshinken
vi vill ju bara ha sockret, hoppas inte jag gjort en tankevurpa nu
men när jag gör öl så kör vi så o det har blivit några kubik genom åren :)
ska göra ett försök med whiskey i sommar med så förklara gärna

Med vänlig hälsning Tommy :)
vad jag vet så görs det i princip bara med sour-mash eller där man tillsätter enzymer på "artificiell" väg. där kan enzymerna fortsätta verka eftersom dom inte har kokats innan jäsningen som per automatik sker vid ölbryggning. det ska enligt rapporter ge en annorlunda smak på slutresultatet, men inte nödvändigtvis sämre som tydligen alltid är fallet vid ölbryggning.

Re: Making Whiskey, short description of precedure and gear

av nordan » tis mar 18, 2014 21:25

aqua vitae skrev:Det är nog helt enkelt en genväg, för att inte riskera en misslyckad lakning osv.
Finns inga riktiga destillerier som jäser med malten kvar såvitt jag vet.
Så om du är van ölbryggare finns det ingen anledning att ha malten kvar i jäskärlet, det blir ju större risk att bränna vid vid strippningen t.ex.
Tackar aqua vitae :)
det var lite så jag tänkte med
ska bli kul o prova
Med vänlig hälsning Tommy

Re: Making Whiskey, short description of precedure and gear

av aqua vitae » tis mar 18, 2014 21:01

Det är nog helt enkelt en genväg, för att inte riskera en misslyckad lakning osv.
Finns inga riktiga destillerier som jäser med malten kvar såvitt jag vet.
Så om du är van ölbryggare finns det ingen anledning att ha malten kvar i jäskärlet, det blir ju större risk att bränna vid vid strippningen t.ex.

Re: Making Whiskey, short description of precedure and gear

av nordan » tis mar 18, 2014 20:10

Fattar inte för i öl branschen har vi kvar maltskrotet i kylväskan
vi mäskar i kylväskan o lakar ut allt med maltskrotet kvar i väskan
absolut inget jag skulle vilja ha i jäshinken
vi vill ju bara ha sockret, hoppas inte jag gjort en tankevurpa nu
men när jag gör öl så kör vi så o det har blivit några kubik genom åren :)
ska göra ett försök med whiskey i sommar med så förklara gärna

Med vänlig hälsning Tommy :)

Making Whiskey, short description of precedure and gear

av dan610324 » tis apr 05, 2011 1:06

tja för så görs ju äkta whisky

Making Whiskey, short description of precedure and gear

av Hinken Hill » tis apr 05, 2011 0:06

vonKnorrhane skrev:
Hinken Hill skrev:Det låter som en vettigare idé. Ska man göra bra bryggder så får man inte ha för bråttom. En sak som jag nog inte riktigt har fattat? Varför jäser ni med malten kvar i mäsken? Verkar ju bara ställa till med problem.
För malten fyller i det här fallet samma funktion som socker?
Mäska och laka?

Making Whiskey, short description of precedure and gear

av vonKnorrhane » tis apr 05, 2011 0:03

Hinken Hill skrev:Det låter som en vettigare idé. Ska man göra bra bryggder så får man inte ha för bråttom. En sak som jag nog inte riktigt har fattat? Varför jäser ni med malten kvar i mäsken? Verkar ju bara ställa till med problem.
För malten fyller i det här fallet samma funktion som socker?

Making Whiskey, short description of precedure and gear

av Hinken Hill » mån apr 04, 2011 23:08

Kung_Krydda skrev:Jag har provat:

* Med nät, liknande det från IKEA men det är alldeles för grovmaskigt, så det gör ingen skillnad.

* Att innan kok, filtrera genom såndär tyg man avänder när man silar saft och då blir det lite bättre.

*Köra med två vattenkokarelement i serie, både med och utan regulator, det gav heller inget vidare resultat.

Nu inför sista koket så har jag satt mäsken för klarning i källaren, så när den är helt klar så ska jag köra igen.
Det låter som en vettigare idé. Ska man göra bra bryggder så får man inte ha för bråttom. En sak som jag nog inte riktigt har fattat? Varför jäser ni med malten kvar i mäsken? Verkar ju bara ställa till med problem.

Making Whiskey, short description of precedure and gear

av Kung_Krydda » sön apr 03, 2011 12:56

Jag har provat:

* Med nät, liknande det från IKEA men det är alldeles för grovmaskigt, så det gör ingen skillnad.

* Att innan kok, filtrera genom såndär tyg man avänder när man silar saft och då blir det lite bättre.

*Köra med två vattenkokarelement i serie, både med och utan regulator, det gav heller inget vidare resultat.

Nu inför sista koket så har jag satt mäsken för klarning i källaren, så när den är helt klar så ska jag köra igen.

Making Whiskey, short description of precedure and gear

av Hinken Hill » lör apr 02, 2011 23:28

vonKnorrhane skrev:Hur vet man hur mycket ale-jäst som ska användas? Står det på paketet, precis som med turbojäst?
Annars går det ju bra med vanlig bakjäst. Jag har provat både söta degar och vanlig kronjäst av dom tyckte jag söta degar var bäst främst på grund av att när jag körde vanliga kronjästen luktade det ruttna ägg i hela huset annars funkade den rätt bra med.

Angående problem med fastbränning på element så finns det ju andra vägar att gå än att bränna av en whiskymäsk med allt skrot kvar i det är ju bara att kolla på öl forumet så vet du ju hur man får en klar och fin mäsk.

http://www.bryggforum.nu/viewforum.php?f=2

Making Whiskey, short description of precedure and gear

av vonKnorrhane » lör apr 02, 2011 22:38

Hur vet man hur mycket ale-jäst som ska användas? Står det på paketet, precis som med turbojäst?

Making Whiskey, short description of precedure and gear

av stillton » lör apr 02, 2011 22:00

Kabben skrev:Stilton, jag tror jag läste att Riku menade nät från en finmaskig sil.

Amphoras nät är alldeles för grovmaskig för att kunna användas till att skydda elementet.

Ikea har en billig och bra sil.

Bild
http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/76113785
det är mycket möjligt, har inte sett några bilder, eller reflekterat över det.
skulle ju kunna vara en bra kombination om man lindade in elementet med kopparnät för att öka på ytan som fördelar ut värmen i mäsken, och omslöt det med nätet från en sil för att blockera fasta partiklar.

Making Whiskey, short description of precedure and gear

av Kabben » lör apr 02, 2011 21:35

Stilton, jag tror jag läste att Riku menade nät från en finmaskig sil.

Amphoras nät är alldeles för grovmaskig för att kunna användas till att skydda elementet.

Ikea har en billig och bra sil.

Bild
http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/76113785

Making Whiskey, short description of precedure and gear

av stillton » lör apr 02, 2011 21:17

vonKnorrhane skrev:Hur menar rkr när han skriver att han täckt värmeelementet med mäsk?
antar att du syftar på:
rkr skrev: Nowadays I've made a potstill from fermentation bucket and use 2kW element covered with mesh to avoid burnt mash.
det han skriver är att han omslutit elementet med nät, för att undvika att mäsken bränns. mesh och mash..
det syftar altså till amphoras kopparnät http://www.amphora-society.com/Structur ... d_p_6.html
det ger en bättre avledning av värmen in i mäsken, och filtrerar dom större fasta partiklarna från att nå fram till elementet.
skurbollar funkar också, även om det inte blir lika finmaskigt (inte finmäskigt ;) ), och har sämre värmeledningsförmåga.

Upp