Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Cider på äpple

Besvara


Den här frågan är till för att förebygga automatiska registreringar.
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :light: :arrow: :| :mrgreen: :w00t: :idea: :thumbup: :thumbdown: :doh: :unsure: :screwy:
Visa fler smilies

BBCode är
[img] är
[url] är
Smilies är

Trådhistorik
   

Expandera Trådhistorik: Cider på äpple

Re: Cider på äpple

av latmasken » sön okt 30, 2022 8:37

Ja, bygga press är enkelt, krossningen är det jobbiga. Men idag är det rätt många ställen som säljer fruktkvarnar, t.o.m. sett på ICA Maxi.

Re: Cider på äpple

av boozehacker » lör okt 29, 2022 11:10

Instämmer på varje punkt. :)
Jag tror att en rackpress byggd med en rejäl hydraulisk pelardomkraft (typ 20 ton) är den effektivaste metoden för hobbybruk.
Man lägger de krossade äpplena i en pressduk i en ram eller rack och travar på dessa till lagom höjd och pumpar/ pressar med domkraften. :thumbup:

Re: Cider på äpple

av latmasken » ons okt 26, 2022 17:03

En råsaftcentrifug går väl relativt långsamt och såvitt jag vet brukar de flesta inte vara konstruerade för att klarar flera timmars drift i sträck.

Det finns mängder av trådar med folk som provat och gett upp för det tar för lång tid.

Dessutom är min bild att de brukar ge rätt grumlig must.

Re: Cider på äpple

av Allfader » tis okt 25, 2022 22:03

Tipsar om att investera i en vettig råsaftcentrifug. Gör det betydligt enklare att få ut musten och dessutom snabbt!

Re: Cider på äpple

av latmasken » ons sep 28, 2022 20:58

Ciderboken jag har rekommenderar att man efter att ha krossat äpplena häller över nån deciliter socker och låter dem stå en stund för att få högre utbyte.

Att pressa för långsamt ökar ju risken för infektion eller vildjäsning.

Men det stämmer att man också behöver krossa eller riva äpplena ganska rejält för att få bra utbyte (om man inte kör Bozo-metoden).

Re: Cider på äpple

av AirQ » tis sep 27, 2022 11:02

orkar inte läsa hela tråden bara för att svara så ingen riktig koll på sockermängden, men kontentan av hela tråden var typ att man hade samma eller bättre utbyte av halverade äpplen än att riva/krossa/råsafta

samt förmodligen klarare cider samt att man nog slipper smaker ifrån kärnorna


orginal bilderna saknas dock men informationen finns kvar i tråden

https://www.bryggforum.nu/viewtopic.php?t=16809

Re: Cider på äpple

av lyzio » tis sep 27, 2022 10:34

Du lär ju tillsätta rätt mycket socker genom att låta de dra i socker, men med en kross och press så spar man ju betydligt mycket arbete mot att stå och skiva äpplen. Om du ska göra säg ... 40kg äpple så tar det längre tid att skiva och låta dra, än att krossa (antingen i en kross eller rivare i matberedare) och sedan musta det.

Re: Cider på äpple

av AirQ » tis sep 27, 2022 9:26

Nu har jag själv inte några erfarenheter av det, men sök lite på bozo metoden här på forumet, jag har för mig att han testade och konstaterade att de var ingen större skillnad på att genomlida processen att musta och krossa äpplena mot att bara skiva ner dem i en hink och låta de dra med socker.

Re: Cider på äpple

av lyzio » sön sep 25, 2022 21:15

Jag har precis genomlidit processen :) Vi hackade upp ca 35 kg äppeln någorlunda fint, började pressa och insåg vi kommer inte få ut något i några hastigheter. Så det var att hitta någon som hade en matberedare och sätta på rivjärnsinsatsen. Köra alla bitar därigenom och sen pressa ut ca 20 liter must från våra äpplen.

Men torde vara en enkelhet att bygga en egen krass som funkar på liknande sätt som en matberedare.

Re: Cider på äpple

av boozehacker » sön sep 25, 2022 8:21

Jag har gjort samma erfarenhet med min enkla "snurr" press. Problemet är att har man +100 kg äpplen så tar det flera dagar innan man blir klar med pressandet. Om man jämför priset på juicekoncentrat och en tänkt lönekostnad på per timme nedlagt arbete så finns det barnarbetare i Indien som tjänar mer. Enklaste är att bygga en rackpress med en hydraulisk domkraft på ca 20 ton från Biltema eller allra bäst en bandpress med duk (typ mangel).

Re: Cider på äpple

av Basil » fre sep 23, 2022 19:17

Jag plockade upp en massa äpplen från ett ''förvildat'' äppeltrräd som ingen sköter om . Äpplena bir alltså små viken är en fördel då jag skar dem i bitar ( har ingen kvarn ) sen i korgpressen en sån där man vrider ner kolven . Mycket jobbigt! När kvällen kom gick jag och la mig pressen stod kvar under tryck. Till min förvåning hade det kommit en massa juice under natten och det gick att pressa mer !! Så mitt tips ha inte för brådis. Pressandet får ta mera tid, men man får ut dubbelt så mycket juice !! Det lönar sig
Hölsningar Bernard

Re: Cider på äpple

av latmasken » tis jan 16, 2018 19:11

ranald skrev: Man använder kiselgur för at bygga vattenfilter som filtrerar bort bakterier (dock släpper det igenom virus), dvs riktigt små partiklar.
Ok, så det här med att blanda ut kiselgur i vinet för att filtret inte ska sättas igen är ren humbug?

Du är helt säker på att det inte råkar vara så enkelt att kiselgur kan användas på flera olika sätt?

Eftersom Spendrups t.ex. skriver såhär om filtrering av öl:
Efter detta tillsätter vi sedan en dos kiselgur (70-100 g/hl) i ölet. När ölet sedan filtreras, lägger sig kiselguren och de frånfiltrerade partiklarna från ölet på förbeläggningen. Lagret blir efterhand tjockare, och när det inte finns plats för mer kiselgur eller filtret inte klarar det ökade trycket, avbryts filtreringen.
http://www.spendrups.se/olvarlden/brygg ... iltrering/

Re: Cider på äpple

av boozehacker » mån jan 15, 2018 21:33

Tja, det funkar ju med kaffefilter - och dom är billiga. 250 st för 40 spänn. Man får bara ge sig till tåls och låta fysikens lagar verka (tryckutjämning).
Men jag skall nog inte göra om det hela med att göra cider på färska äpplen - ett hiskligt slit - när man kan köpa färdigt koncentrat i butiken och bara tillsätta vatten, socker och jäst m.m. Det smakar precis likadant när det är färdigt.

Re: Cider på äpple

av ranald » mån jan 15, 2018 20:51

latmasken skrev:Hur fungerar det då? Jag har bara läst om det i nån vinbok (troligen Edelmans).
Man använder kiselgur för at bygga vattenfilter som filtrerar bort bakterier (dock släpper det igenom virus), dvs riktigt små partiklar.

Re: Cider på äpple

av latmasken » mån jan 15, 2018 16:58

ranald skrev: Från den gamla onda tiden när man faktiskt byggde kiselgurkolonner för flitrering i labben kan jag säga att det inte fungerar så.
Hur fungerar det då? Jag har bara läst om det i nån vinbok (troligen Edelmans).

Upp