av latmasken » tis jan 16, 2018 19:11
ranald skrev:
Man använder kiselgur för at bygga vattenfilter som filtrerar bort bakterier (dock släpper det igenom virus), dvs riktigt små partiklar.
Ok, så det här med att blanda ut kiselgur i vinet för att filtret inte ska sättas igen är ren humbug?
Du är helt säker på att det inte råkar vara så enkelt att kiselgur kan användas på flera olika sätt?
Eftersom Spendrups t.ex. skriver såhär om filtrering av öl:
Efter detta tillsätter vi sedan en dos kiselgur (70-100 g/hl) i ölet. När ölet sedan filtreras, lägger sig kiselguren och de frånfiltrerade partiklarna från ölet på förbeläggningen. Lagret blir efterhand tjockare, och när det inte finns plats för mer kiselgur eller filtret inte klarar det ökade trycket, avbryts filtreringen.
http://www.spendrups.se/olvarlden/brygg ... iltrering/
[quote="ranald"]
Man använder kiselgur för at bygga vattenfilter som filtrerar bort bakterier (dock släpper det igenom virus), dvs riktigt små partiklar.[/quote]
Ok, så det här med att blanda ut kiselgur i vinet för att filtret inte ska sättas igen är ren humbug?
Du är helt säker på att det inte råkar vara så enkelt att kiselgur kan användas på flera olika sätt?
Eftersom Spendrups t.ex. skriver såhär om filtrering av öl:
[quote]Efter detta tillsätter vi sedan en dos kiselgur (70-100 g/hl) i ölet. När ölet sedan filtreras, lägger sig kiselguren och de frånfiltrerade partiklarna från ölet på förbeläggningen. Lagret blir efterhand tjockare, och när det inte finns plats för mer kiselgur eller filtret inte klarar det ökade trycket, avbryts filtreringen.[/quote]
http://www.spendrups.se/olvarlden/bryggprocessen/lagring-och-filtrering/