av JesusÄrGudsOrd » sön jan 10, 2021 22:39
mycket människo-hittepå som är helt åt helvete, tycker jag. ganska tydligt att nån djävel lagt sig i.
latmasken skrev: ↑sön jan 10, 2021 21:42
Det var ett svar på frågan om vinen man köper på Systembolaget.
Det är ju precis samma typ av regler som att "köttbullar" eller "korv" måste ha en viss % kött i sig för att få kallas så.
Generellt är det ju så att här i norden har alla frukter ett mycket lägre sockerinnehåll än i varmare länder, så troligen tillsätter man socker i nån form om man gör vin på svensk frukt. Men att tillsätta vatten blir ju kontraproduktivt, då späder man ut och måste tillsätta ännu mer socker.
jag tror jag läst om många som inte använder extra socker, i samband med vintillverkning med svenska frukter, på detta forumet. iofs syftade du väl kanske på de produkter som finns på systemet, och det låter ju rimligt.
systembolaget kallar Sverige för; "ett officiellt vinland sedan 1999."
delar med mig av några intressanta citat som hittas på samma sida;
Systembolagets försäljning av svenskt vin ökade med 225 procent mellan 2015 och 2019.
De flesta vinodlare i Sverige skördar manuellt,
Sveriges vinodlingar omfattar 100 till 150 hektar. De flesta gårdarna är små, mellan en och tio hektar.
I Sverige har det tillverkats vin av frukt och bär sedan mitten av 1500-talet och som störst var produktionen under 1800-talet. När alkoholmonopolet infördes 1917 fick endast företag som tillverkat vin före 1917 vara kvar, men många lade ändå ned verksamheten.
1933 fick frukt- och bärviner inte längre fick kallas vin.
https://www.systembolaget.se/vin/varlde ... a/sverige/
Namnet på slutprodukten ska alltid vara frukten, bäret eller grönsaken följt av ”-sprit”, alltså ”körsbärssprit” eller ”plommonsprit”.
Vid buteljering ska alkoholhalten vara minst 37,5 procent.
https://www.systembolaget.se/sprit/andr ... ruktsprit/
blir bara än mer intresserad av att göra vin på frukt nu!
mycket människo-hittepå som är helt åt helvete, tycker jag. ganska tydligt att nån djävel lagt sig i.
[quote=latmasken post_id=191837 time=1610311343 user_id=10442]
Det var ett svar på frågan om vinen man köper på Systembolaget.
Det är ju precis samma typ av regler som att "köttbullar" eller "korv" måste ha en viss % kött i sig för att få kallas så.
Generellt är det ju så att här i norden har alla frukter ett mycket lägre sockerinnehåll än i varmare länder, så troligen tillsätter man socker i nån form om man gör vin på svensk frukt. Men att tillsätta vatten blir ju kontraproduktivt, då späder man ut och måste tillsätta ännu mer socker.
[/quote]jag tror jag läst om många som inte använder extra socker, i samband med vintillverkning med svenska frukter, på detta forumet. iofs syftade du väl kanske på de produkter som finns på systemet, och det låter ju rimligt.
systembolaget kallar Sverige för; "ett officiellt vinland sedan 1999."
delar med mig av några intressanta citat som hittas på samma sida;
[quote]
Systembolagets försäljning av svenskt vin ökade med 225 procent mellan 2015 och 2019.
De flesta vinodlare i Sverige skördar manuellt,
Sveriges vinodlingar omfattar 100 till 150 hektar. De flesta gårdarna är små, mellan en och tio hektar.
I Sverige har det tillverkats vin av frukt och bär sedan mitten av 1500-talet och som störst var produktionen under 1800-talet. När alkoholmonopolet infördes 1917 fick endast företag som tillverkat vin före 1917 vara kvar, men många lade ändå ned verksamheten. [/quote]
[quote][b]1933 fick frukt- och bärviner inte längre fick kallas vin. [/b]
[/quote]
https://www.systembolaget.se/vin/varldens-vinlander/europa/sverige/
[quote]Namnet på slutprodukten ska alltid vara frukten, bäret eller grönsaken följt av ”-sprit”, alltså ”körsbärssprit” eller ”plommonsprit”.[/quote]
[quote]
[b]Vid buteljering ska alkoholhalten vara minst 37,5 procent.[/b][/quote]
https://www.systembolaget.se/sprit/andra-spritsorter/fruktsprit/
blir bara än mer intresserad av att göra vin på frukt nu!