Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

Rom - Vilken råvara är bäst?

Besvara


Den här frågan är till för att förebygga automatiska registreringar.
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :light: :arrow: :| :mrgreen: :w00t: :idea: :thumbup: :thumbdown: :doh: :unsure: :screwy:
Visa fler smilies

BBCode är
[img] är
[url] är
Smilies är

Trådhistorik
   

Expandera Trådhistorik: Rom - Vilken råvara är bäst?

Re: Rom - Vilken råvara är bäst?

av BumbiBjörn » ons apr 27, 2022 16:40

"Hittade" den idag.
Håller fortfarande ca 75%
Rå lite tunn smak, men helt klart en rom!

Ska jag testa igen nån dag nu när jag vet mer, så,
12 kg sirap
Kanske lite sirap i när man koakr.
Råare/snabbare kokning o mer head o tail i.
Mer ek vid lagring, kanske lufta den mer oxo..

Tar med mej detta när jag ska sätta min Panelasats
20220427_163412.jpg

Re: Rom - Vilken råvara är bäst?

av latmasken » lör jan 16, 2021 14:38

Det beror ju på vad du har för kolonn, men normalt med VM har man ju en kolonn som ger typ ren 95% etanol.

Smaken sitter i heads och tails.

Jag har läst att ibland när man idag tillverkar vodka så tar man först ut heads och sparar dem (eventuellt med cuts så man får olika), sen tar man ut 95% smaklös etanol, och för att ge vodkan sin karaktär tillsätter man sen heads i samband med att man späder ut den.

Detta eftersom det är mycket enklare att destillera till 95% i en kolonn än att krångla med potstill och ta cuts.

Det är alltså billigare vodkasorter som man tillverkar på det viset. Det finns dyrare vodkasorter där en del av marknadsföringen är just att man destillerar i potstill, men eftersom arbetsmängden blir mycket större så blir priset alltså högre.

Det är möjligt att du kan ta ut typ 2/3 av packningen ur en VM och därmed kunna få lite mer smak, men jag misstänker att det är nåt man lär behöva experimentera med.

Re: Rom - Vilken råvara är bäst?

av bowseer » lör jan 16, 2021 13:42

latmasken skrev: tor jan 14, 2021 12:13 Destillat med smak ska väl helst destilleras i potstill med noggranna cuts? Eller möjligen en kolonn med ett fåtal plattor.

VM är ju mer för om man vill ha ut ren smaklös etanol.

Sen är väl i princip all rom "vit" efter destillation, det är väl lagringen som gör rommen mörkare?
Ja precis, det med lagring är jag med på. Men om jag skulle köra en mäsk på panela eller rörsockermelass i en VM, skulle det bli någon skillnad alls i smak mot en helt vanlig sockermäsk?

Ang jästen så står det såhär om bacardis rom, antar att det inte är turbojäst :p "Molasses is diluted with filtered water and then married with a strain of yeast dating back to 1862. This specialized yeast is what gives Bacardi its unique flavor. Any other yeast used in this process would change the entire flavor profile of the rum"

Re: Rom - Vilken råvara är bäst?

av latmasken » tor jan 14, 2021 12:13

Destillat med smak ska väl helst destilleras i potstill med noggranna cuts? Eller möjligen en kolonn med ett fåtal plattor.

VM är ju mer för om man vill ha ut ren smaklös etanol.

Sen är väl i princip all rom "vit" efter destillation, det är väl lagringen som gör rommen mörkare?

Re: Rom - Vilken råvara är bäst?

av bowseer » tor jan 14, 2021 8:46

Ni som provat att sätta på panela, använder ni vanlig turbojäst då eller något annat alternativ? Jag är riktigt sugen på att prova göra en vit rom. Fungerar det i en VM brännare tro? :P

Re: Rom - Vilken råvara är bäst?

av click » fre nov 20, 2020 22:57

Det kan jag tänka mig, problemet är ju bara att det är ca 5ggr dyrare än betsockersirap och 15ggr dyrare än vanligt socker. Literpriset på den spriten blir ju högre än en fin lagrad rom på bolaget.

Re: Rom - Vilken råvara är bäst?

av KnasReine » tor nov 19, 2020 19:22

https://www.greenfoot.se/store/p/em-bas ... ass-365431

Detta blir det finfin rom utav.

Brukar blanda i lite olika sorters socker...typ muskovadosocker, råsocker plus lite honung. För att kompensera för de sockerarter i melassen som jästen inte tuggar i sig.

Re: Rom - Vilken råvara är bäst?

av BumbiBjörn » tor okt 15, 2020 15:57

Testade den för första gången igår.
Fortfarande mycket oljig så det blir mer ek i de närmsta månaderna..

Smaken var mycket god men lite söt.

Re: Rom - Vilken råvara är bäst?

av Kuben » sön jun 28, 2020 11:28

Hur blev smaken Bumbibjörn?

Re: Rom - Vilken råvara är bäst?

av BumbiBjörn » sön apr 26, 2020 13:08

Sirapsmäsken är körd 2 gånger i en potta.
O satt på lagring 2020-02-18
2 st 5 liters glasdamejeanner med rostade ekspån i.
3 melittapåsar som lock på den ena, o tyg på den andra.
ca 15-20 grader där dom står.

1. Sluthjärtat 1636g @ 65%ABV
2. Hjärtat 2800g @ 80%ABV
Bilagor
20200426_123830.jpg

Re: Rom - Vilken råvara är bäst?

av BumbiBjörn » lör apr 04, 2020 17:03

Panellan ligger på hyllan, men sirapsmäsken ska förhoppningsvis köras i veckan...

Re: Rom - Vilken råvara är bäst?

av click » ons mar 18, 2020 22:03

Nice, panela skall tydligen bli riktigt bra!
Tydligen har dansukker och betlobbyn fixat så vi fått har väldigt hög importskatt på rörsocker, det är därför utbudet av rörsocker är så dåligt i vanliga butiker.

Re: Rom - Vilken råvara är bäst?

av BumbiBjörn » ons mar 18, 2020 14:28

Visst ja.
Beställde 14 kg Panela igår, oraffinerat sockerrörsjox!

Detta ska tydligen vara "The Shit" när man ska göra rom.
O priset blev inte mycket dyrare än sirapen..

Mycke rom blir det.....

"Panela – fullrörssocker!
Gott och mustigt, rent och oraffinerat fullrörssocker som tillverkas genom att juicen som pressas ur sockerrör kokas ned till sockerklumpar. Dessa mals sedan ned till ett lätthanterligt panelasocker. Panelan har ett lägre GI än raffinerat vitt socker, och innehåller även mindre mängder mineraler. Perfekt i bakning, och matlagning. I recept använder du samma mängd panela som vitt socker."

Re: Rom - Vilken råvara är bäst?

av BumbiBjörn » ons mar 18, 2020 14:24

Tror alldeles säkert att varorna av rörsocker är vida överlägsna våra betsaker..(varför?)
Men gjorde en körning på betmelass och lite annat, men det blev sådär. Rätt kraftig smak.

Tror att sirap kan bli bra. Dockavstannade jäsningen efter 2dagar...började fundera.
Efter lite googling så :doh:
Sirap innehåller ca 50% socker, så fick kört o fixat 3 kg till, o hällde i det iförgår. Nu knattrar den på igen :D

Så köpte 3kg till som troligtvis ska i idag, då har jag stoppat i totalt 12 kg sirap vilket ska motsvara ca 6 kg socker.

Re: Rom - Vilken råvara är bäst?

av click » sön mar 15, 2020 22:07

Jag har gjort rom på betsirap, det blev sådär, nån sorts rom blev det ju.
Jag tror att betsirapen innehåller mycket mer mineraler och skräp, samt har ganska högt pH jämfört med rörsockermelass.

Om du kan mäta pH kan det vara en bra idé att försöka få ned det till runt 4.5 om det ligger över med lite citronsyra.

Ta med mycket heads när du tar cuts och lägg på ek vid typ 70-80%. Tailen smakade fruktansvärt om jag minns rätt.

Upp