av latmasken » lör jan 16, 2021 14:38
Det beror ju på vad du har för kolonn, men normalt med VM har man ju en kolonn som ger typ ren 95% etanol.
Smaken sitter i heads och tails.
Jag har läst att ibland när man idag tillverkar vodka så tar man först ut heads och sparar dem (eventuellt med cuts så man får olika), sen tar man ut 95% smaklös etanol, och för att ge vodkan sin karaktär tillsätter man sen heads i samband med att man späder ut den.
Detta eftersom det är mycket enklare att destillera till 95% i en kolonn än att krångla med potstill och ta cuts.
Det är alltså billigare vodkasorter som man tillverkar på det viset. Det finns dyrare vodkasorter där en del av marknadsföringen är just att man destillerar i potstill, men eftersom arbetsmängden blir mycket större så blir priset alltså högre.
Det är möjligt att du kan ta ut typ 2/3 av packningen ur en VM och därmed kunna få lite mer smak, men jag misstänker att det är nåt man lär behöva experimentera med.
Det beror ju på vad du har för kolonn, men normalt med VM har man ju en kolonn som ger typ ren 95% etanol.
Smaken sitter i heads och tails.
Jag har läst att ibland när man idag tillverkar vodka så tar man först ut heads och sparar dem (eventuellt med cuts så man får olika), sen tar man ut 95% smaklös etanol, och för att ge vodkan sin karaktär tillsätter man sen heads i samband med att man späder ut den.
Detta eftersom det är mycket enklare att destillera till 95% i en kolonn än att krångla med potstill och ta cuts.
Det är alltså billigare vodkasorter som man tillverkar på det viset. Det finns dyrare vodkasorter där en del av marknadsföringen är just att man destillerar i potstill, men eftersom arbetsmängden blir mycket större så blir priset alltså högre.
Det är möjligt att du kan ta ut typ 2/3 av packningen ur en VM och därmed kunna få lite mer smak, men jag misstänker att det är nåt man lär behöva experimentera med.