Observera

Du är inte inloggad och är påväg att skapa ett gästinlägg. Gästinlägg måste godkännas av forumledningen innan de visas på forumet. Detta kan dröja upp till en dag. Klicka här för att Logga in eller Bli medlem

[Labmaster] Ny brännare

Besvara


Den här frågan är till för att förebygga automatiska registreringar.
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :light: :arrow: :| :mrgreen: :w00t: :idea: :thumbup: :thumbdown: :doh: :unsure: :screwy:
Visa fler smilies

BBCode är
[img] är
[url] är
Smilies är

Trådhistorik
   

Expandera Trådhistorik: [Labmaster] Ny brännare

Re: Ny brännare

av Kallekul » sön mar 11, 2018 18:28

Blir nog en helt ny kolon istället.
Tänkte följa den här ritningen /download/public/andy/CM.JPG

Saknas mått till produktkylaren, men finns mått på en till vm kolonnen. Borde funka att köra med dom måtten va?

Re: Ny brännare

av Kallekul » fre mar 09, 2018 23:05

Idag har jag rullat en dubbel kopparspiral och påbörjat en fläns och ett lock som den ska sitta i. Tänkte sticka av ämnet på mitten och sen borra och gänga 5 eller 6st hål. Så jag kan öppna toppen om jag vill. Någon som har tipps på packningmaterial, alternativt en oring som är lämplig att använda?

Har även inhandlat silverlod som jag ska löda fast allt med, samt beställt 1 meter 2'' rf rör som jag ska förlänga med, tänkte sätta en fläns på detta rör också så att man kan dela den vid förvaring och kunna experimentera lite med centreringsringar, packning osv.
Funderar även på att beställa ett till rör och skära loss produktkylaren och göra en helt ny överdel.

Som sej bör så springer alla projekt iväg både tid och pengarmässigt.... :doh: :screwy: :D


Något R32 element har jag inte till överkomligt pris. Få nog bli en 1,5kw kokplatta utan termostat tillsvidare.
Bilagor
IMG_4108.PNG
IMG_4108.PNG (82.54 KiB) Visad 959 gånger

Re: Ny brännare

av drjosefelak » tor mar 01, 2018 15:43

Tvärtom, av allt finkel;)

Re: Ny brännare

av Swedish Pride » tor mar 01, 2018 13:52

så man får bättre kondis av att köra en labbe?
Måste nog bygga en i sånt fall :P

Re: Ny brännare

av drjosefelak » tor mar 01, 2018 6:10

Varför bygga en labmaster när man kan bygga en vm?
Det är som att köpa en cykel när du skulle köpt en bil, fram kommer du, men inte på samma sätt..

Re: Ny brännare

av Bryssko » tis feb 27, 2018 17:20

Kul!

jag började också med en labmaster.

Mitt råd är att köra den ett par gånger och se vad som händer.

Lite mer hands on. :lol:

Efter ett tag kommer du märka vad det är som behövs justeras

Det viktiga är att du har kul, det kommer bli bra, jag lovar.

Re: Ny brännare

av Kusken » tis feb 27, 2018 16:59

Det låter som en bra ide. Det brukar bli så att när man väl fått smak för denna hobbyn är utvecklingskurvan ganska brant, vilket medför att man vill ha bättre och bättre grejor. Har man då lagt allt krut på nåt gammalt som ändå inte blir så bra är det lite surt. Men sätt i en spiral i toppen ,det gör stor skillnad. Bara att såga av toppen. In och utloppet till spiralen kan du dra genom en gummikork. Går att montera termometern genom samma.

Re: Ny brännare

av Kallekul » tis feb 27, 2018 0:38

Kusken skrev:Det är en rörgänga , heter också R32. Har du tur är det den gängan på patronen från stora grytor. Annars är det inte svårt att hitta en som passar. Centreringsringar har jag aldrig använt mig av, gått bra ändå. Men det finns säkert någon här som vet mer om detta. Den där perforerade plattan kan ställa till problem, beroende på hur stora hål det är i den. Kan lätt bli att kolonnen floodar pga den. Om du ändå tänker förlänga kolonnen kan du väl kapa den vid plattan , ta bort plattan ,och svetsa ihop med förlängningen. Hela kolonnen bör vara fylld till strax under uttaget. Det är bara den fyllda delen som gör ngn nytta.

Den perforerade plattan är ganska så luftig har iaf 4-6mm hål i den.
Jag hoppar nog förläningen, dåligt med kontakter som kan svetsa rostfritt. Är nog bättre att bygga nytt och göra det ordentligt ifrån början isåfall, de där genom gående kylrören är ju dessutom störande att ha där, och mycket jobb om man ska plocka bort dem och svetsa igen.

En ny patron i kokkärlet och bra styrning känns däremot som om man kan lägga en slant på, eftersom jag borde kunna använda kärlet även i framtiden.

Re: Ny brännare

av Oswald » mån feb 26, 2018 17:53

Tänk ev om ha packning kopparkulor eller koppar skurbollar upp nästan till det nedre röret, ha helst en centreringsring ovanför. Kolonnen kommer i alla fall få några bottnar så länge den inte går för torrt, hög effekt och nästan ingen reflux.

Mät refluxen nästa gång du kör om du tillför 1500 w och får ut X liter Y procentig sprit räkna med ångbildningsvärmet för etanol och vatten och räkna i vikt och viktprocent.... fast kärlet får vara bra isolerat och du bör mäta effekten på elementet

Den lär ge hygglig försprit(alltså kör den som en stripper fast med det två kylrören på) kasta ev de första 10 ml som kommer ut.

Kör 4 satser så. Timer... bekvämt

Behandla ev med permanganat, ev kola, sedan ev pH justera

Nästa gång kör du alla satserna (utspädd till 38 %), ta ut spriten i barnmatsburkar som du har märkt upp till 50 ml och med 1,2,3 och 4 på locken... de som är illa kastar du, den efterföljande ( tveksamma ) kan du spara för framtida bränningar, när temperaturen stiger över 86 gr tas detta hand om i ett kärl för framtida bränningar.

Ett stort plus med kass reflux är att det går fortare och mäsken inte bränns lika mycket vid...



Givetvis bränner vi bara på så spriten efter 4 burken gå i det normala kärlet. Vi tvättar kolonnmatrialet med svag lut ( ev maskindiskmedel)på spisen sköljer, efterbehandlar med svavelsyra men citronsyra går lika bra.. skölj igen, nu är kopparn metallisk igen och kan ta upp svavelföroreningar. Bunken bör också rengöras men där få du prova dig fram, maskindiskmedel ?

Re: Ny brännare

av Kusken » mån feb 26, 2018 16:49

Det är en rörgänga , heter också R32. Har du tur är det den gängan på patronen från stora grytor. Annars är det inte svårt att hitta en som passar. Centreringsringar har jag aldrig använt mig av, gått bra ändå. Men det finns säkert någon här som vet mer om detta. Den där perforerade plattan kan ställa till problem, beroende på hur stora hål det är i den. Kan lätt bli att kolonnen floodar pga den. Om du ändå tänker förlänga kolonnen kan du väl kapa den vid plattan , ta bort plattan ,och svetsa ihop med förlängningen. Hela kolonnen bör vara fylld till strax under uttaget. Det är bara den fyllda delen som gör ngn nytta.

Re: Ny brännare

av Kallekul » sön feb 25, 2018 22:54

Kusken skrev:Kokplatta kommer du snart tröttna på ändå, jag lovar. Svetsa fast antingen en triclampferrul eller en gängmuff med invändig gänga i botten (sidan) på kokkärlet, om det inte redan finns en. Elpatroner är lätt att få tag på och kostar inte många kronor. Kineserna har väldigt fina . Med triclampkoppling blir det lätt att demontera den vid behov. Lägg gärna ut en bild på hela härligheten. Hittar du en gängmuff med gänga som passar till stora grytors patron kan du ju använda den iaf. Om deras mutter är i rostfritt kan du svetsa fast den i kärlet istället för en muff.
Nu när jag kollade mer nogrant så ser jag att element sitter gängat, det var smidigt. 1,1/4 tum står det på muttern. Borde väll vara någon standard storlek.

Kolenen är 67 cm hög.
Första kylröret sitter 38 cm ifrån botten.
Andra kylröret 42 cm ifrån botten
Mitt emellan kylrören sitter en perforerad stålplåt, så fyllningen går bara upp dit. Där borde jag kunna fylla på med fyllning längre upp också va? Har en påse små glasrör jag kan hälla i där.
Sen ska jag sätta dit en sprialkylare i toppen, och en centreringsring.

Hur nära kylaren i toppen som jag ska sätta dit kan jag ha centreringsringen?
Hur nära kan jag ha centreringsringen det övre kylröret, räcker det med någon cm?
Kommer bli trångt i toppen.
Läste någonstans att man kan ha en platt centreringsring, stämmer det?

Ska kolla om någon jag känner inte kan svarva ett ca 20 cm rör som jag kan gänga fast i botten, och därmed få lite mer höjd.
Bilagor
IMG_4085.JPG
IMG_4085.JPG (25.56 KiB) Visad 1025 gånger

Re: Ny brännare

av Kusken » sön feb 25, 2018 18:41

Kokplatta kommer du snart tröttna på ändå, jag lovar. Svetsa fast antingen en triclampferrul eller en gängmuff med invändig gänga i botten (sidan) på kokkärlet, om det inte redan finns en. Elpatroner är lätt att få tag på och kostar inte många kronor. Kineserna har väldigt fina . Med triclampkoppling blir det lätt att demontera den vid behov. Lägg gärna ut en bild på hela härligheten. Hittar du en gängmuff med gänga som passar till stora grytors patron kan du ju använda den iaf. Om deras mutter är i rostfritt kan du svetsa fast den i kärlet istället för en muff.

Re: Ny brännare

av Kallekul » sön feb 25, 2018 17:49

Kusken skrev:Tänkte ett varv till angående elementet jag tipsade om... Kanske blir svårt att montera det om du inte får ner handen i kokaren. Jag antar att du bara har en tvåtums mejerikoppling i toppen av kokkärlet. Kanske går att svetsa ihop nån form av ringnyckel eller liknande för att hålla mot i muttern??
Ja precis, pratad med killen som sålde som och insåg att det blir omöjligt att montera en sån.
Få ta och kolla mer på hur elementet som sitter i idag är infäst.
Annars kanske jag borde satsa på en 1-1,5kw kokplatta utan termostat och styrning på det 500w element som sitter i idag.

Re: Ny brännare

av Kusken » sön feb 25, 2018 16:06

Tänkte ett varv till angående elementet jag tipsade om... Kanske blir svårt att montera det om du inte får ner handen i kokaren. Jag antar att du bara har en tvåtums mejerikoppling i toppen av kokkärlet. Kanske går att svetsa ihop nån form av ringnyckel eller liknande för att hålla mot i muttern??

Re: Ny brännare

av Mrbsod » sön feb 25, 2018 14:33

Ormlår skrev:Tja. Dersom det går litt for fort slik det er, så kan du jo ta av isoleringen av kokekaret mens du kjører. Litt varmetap der kan redusere hastigheten en smule.
Du kan jo også destillere 2 ganger, for renere resultat, samt kolning, så blir det nok greit! :)
Det där låter som norsk reglering. I Sverige brukar vi styra effekten med en effektregulator, inte variera graden av isolering... :)

Upp